Πυρά κατά του Πάνου Καμμένου εξαπέλυσε από την Κρήτη ο επικεφαλής της κίνησης «ΠΡΑΤΤΩ» και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

Αναφερόμενος ο κ. Κοτζιάς στον Πάνο Καμμένο είπε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «τα μέτρησε αλλιώς, ίσως έχει κι άλλη σχέση με τον εταίρο του» στην κυβέρνηση, για να συμπληρώσει με νόημα: «Εγώ δεν έχω την ίδια σχέση... Στέκομαι απέναντι σε όποιον αποσταθεροποιεί τη χώρα. Δεν είναι εχθρός μας η ΠΓΔΜ». 

«Είχα τις διαφωνίες μου με την κυβέρνηση και τις έχω. Τι έπρεπε να κάνω λοιπόν; Παραιτήθηκα. Κι επειδή το έκανα, καθυβρίστηκα», είπε και πρόσθεσε: «Αυτά που συνέβησαν δεν είναι προσωπικές αλλά πολιτικές επιθέσεις και γίνονται για να φοβηθούν και να κλείσουν στόματα. Εγώ, λοιπόν, ούτε φοβάμαι ούτε κανείς μπορείς να μου κλείσει το στόμα».

«Ούτε εκβιάζω, ούτε εκβιάζομαι, ούτε υποκύπτω σε ατζέντες. Δεν πρέπει να αφήνουμε να εκμαυλίζεται ο δημόσιος βίος με fake news», σημείωσε στη συνεχεια ο πρώην υπουργός Εξωτερικών.

«Με τη στάση μου υπερασπίστηκα την αξιοπρέπεια της χώρας και της κυβέρνησης, αλλά και του εαυτού μου. Πολλοί λένε ότι ο Κοτζιάς έβαλε το εγώ του πάνω από το εμείς. Δεν ήξερα ότι το εμείς στην Αριστερά είναι ο Καμμένος! Το εμείς είναι η πολιτική μας και όχι τα πρόσωπα. Το «εμείς» είναι η κυβέρνηση. Δεν μπορεί να υπερασπίζεις αυτόν που δεν την εφαρμόζει ή να τον αφήνεις να εκβιάζει».», υπογράμμισε ο κ. Κοτζιάς.

«Εγώ όταν βλέπω ότι απαξιώνεται η πολιτική ή η κυβέρνηση της οποίας ήμουν μέλος, οφείλω να πω τη γνώμη μου. Γι' αυτό παραιτήθηκα, γιατί δεν μπορούσα αυτή την απαξίωση», συμπλήρωσε.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε ως «καραγκιοζιλίκια» τα όσα είδαν το τελευταίο διάστημα το φως της δημοσιότητας για τα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ, υπογραμμίζοντας ότι «η Δημοκρατία απαιτεί σοβαρότητα και όχι χλεύη».

«Η Δημοκρατία υπονομεύεται κι απαξιώνεται όταν δεν πολεμάς τη διαφθορά. Ο πατριωτισμός απαιτεί σοβαρότητα. Είναι εκφυλιστικά τα φαινόμενα που παρουσιάζονται στον Τύπο τελευταία», είπε σε έντονο ύφος ο κ. Κοτζιάς, ενώ ταυτόχρονα απείλησε και με αγωγές, φωτογραφίζοντας τον Πάνο Καμμένο. «Ας βγει αυτός ο τύπος να πει ότι πήρα 50εκατ ευρώ από τον Σόρος και θα κάνω αγωγή», είπε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών. 

Ο Νίκος Κοτζιάς υπεραμύνθηκε της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης, για την οποία ενημέρωσε το Σάββατο, στην τελετή παράδοσης του υπουργείου Εξωτερικών στον Αλέξη Τσίπρα.

«Το μέγεθος της αιγιαλίτιδας ζώνης που έχουμε ετοιμάσει – είναι έτοιμα τα προεδρικά διατάγματα – είναι μεγαλύτερη από την έκταση της Θεσσαλίας» είπε ο κ. Κοτζιάς και πρόσθεσε:

«Μεγαλώσαμε την Ελλάδα για πρώτη φορά μετά το 1948, γι’ αυτό σκούζουν οι οπαδοί της αδράνειας».

Για το Μακεδονικό

Αναφερόμενος στο θέμα της ΠΓΔΜ διερωτήθηκε: «Θέλουμε διαμελισμό της γειτονικής χώρας, όπως θέλουν κάποιοι – και θα μιλήσω όταν έρθει η ώρα – ή ειρηνική συμβίωση και ανάπτυξη στα Βαλκάνια;».

«Είμαστε πατριώτες, που υπερασπιζόμαστε την πατρίδα από αυτούς που την θέλουν αδύναμη πίσω από ψεύτικες σημαίες υπερεθνικισμού. Τι θέλουν οι υπερπατριώτες; Λένε καλύτερα να γίνει πόλεμος παρά η Βόρεια Μακεδονία. Να μην αναγνωρίσουμε τους Σκοπιανούς να τους αφήσουμε στους Τούρκους», είπε ο Νίκος Κοτζιάς.

«Η Ελλάδα σήμερα για να έχει προοπτική και δυνατότητες είναι χρειάζεται συμμαχίες και ταυτόχρονα να αναπτύσσει την τοπική πολιτική», τόνισε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών.

Ο Νίκος Κοτζιάς απέρριψε κατηγορηματικά ότι η Αθήνα παραχωρεί την γλώσσα και την ταυτότητα στους Σκοπιανούς, λέγοντας μάλιστα ότι ο πρώτος που έκανε λόγο για Μακεδονική γλώσσα ήταν ο Ευάγγελος Αβέρωφ και ότι ο πρώτος που χρησιμοποίησε τον όρο Μακεδονία για τους Σκοπιανούς ήταν ο Αντώνης Σαμαράς.

Είπε επίσης ότι πετύχαμε να αλλάξουν το όνομα τους από Μακεδονία σε Βόρεια Μακεδονία και κατεβάζουν όλα τα σύμβολα του αλυτρωτισμού και τα βιβλία τους.

«Δεν είναι όλη η Μακεδονία Ελληνική» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του και διευκρίνισε: Δεν μπορούμε να αγνοούμε τις διεθνείς συνθήκες. Με τη συνθήκη του 1913 μοιράστηκε ουσιαστικά σε τέσσερα κομμάτια είπε και τόνισε ότι απαιτείται η χώρα να επενδύσει στην Παιδεία».

Για τα ελληνοτουρκικά

Για τα ελληνοτουρκικά, ο Ν. Κοτζιάς προανήγγειλε ότι θα μιλήσει εκτενώς στην Κομοτηνή τις επόμενες ημέρες, αλλά έδωσε το περίγραμμα της τακτικής που άσκησε: «Προσπαθούμε να κρατάμε το θηρίο που λέγεται Τουρκία, ώστε να μην βγάλει τα εσωτερικά του επάνω μας, αλλά αυτό να μην εκλαμβάνεται ως ένδειξη αδυναμίας».

«Στις αρχές του επόμενου χρόνου σχεδιάζαμε την αιγιαλίτιδα ζώνη για την Κρήτη. Είμαστε σε συνομιλίες με τους Αιγύπτιους για να οριοθετήσουμε την ΑΟΖ».

Μίνι απολογισμός θητείας
Ο τέως υπουργός Εξωτερικών ξεκίνησε την ομιλία του κάνοντας έναν μίνι απολογισμό της θητείας του. Είπε ότι η Δύση βρίσκεται σε τάση παρακμής και ότι με γοργούς ρυθμούς αναπτύσσεται η Κίνα καθώς σήμερα έχει τα 2/5 της παγκόσμιας παραγωγής.

«Σε αυτή τη νέα τάξη πραγμάτων υπάρχει αναταραχή ανασφάλεια και αυτό συμβαίνει και στην περιοχή μας. Χρειάζεται μια ενεργητική εξωτερική πολιτική. Στον κόσμο που αλλάζει ο μεγαλύτερος εχθρός είναι η αδράνεια» είπε και πρόσθεσε:

«Απαιτείται μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Κυπριακό: Η επόμενη διαπραγμάτευση θα ξεκινήσει από καλύτερη θέση Έχει μπει το θέμα της ασφάλεια και των εγγυήσεων και πλέον η Κύπρος έχει αναβαθμίσει την θέση της».

«Στην ίδια κατεύθυνση δουλεύουμε και για την Αλβανία. Έχουμε κάνει μια συνεννόηση πακέτο με την Αλβανία και κάναμε ήδη μετά από 77 χρόνια βρήκαμε τα λείψανα των ηρώων μας και τα ενταφιάσαμε».

Για πρώτη φορά προχωράμε στην επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης. Μεγαλώνουμε την Ελλάδα γι’ αυτό σκούζουν. Προσθέτουμε μια έκταση σαν τη Θεσσαλία… Ασκούμε κλιμακωτά τα δικαιώματα μας».