Στην τελική ευθεία οδηγείται η σύγκρουση κορυφής μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη, με φόντο τις εκλογές και αφορμή την συνταγματική αναθεώρηση. Ήδη από χθες Τσίπρας και Μητσοτάκης ανταλλάσουν πυρά για την κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία, με δεδομένο ότι οι δύο αρχηγοί ξεκινούν από διαφορετικές αφετηρίες.

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να ανοίξει την συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, την ώρα που είναι σε εξέλιξη και η προεκλογική περίοδος μαρτυρά και την ένταση που θα έχει η προσπάθεια αυτή.  

Οι πολιτικές αναταράξεις που φέρνει η συνταγματική αναθεώρηση αναμένεται να κορυφωθούν όσο η διαδικασία θα εξελίσσεται καθώς είναι πολλά τα σημεία που διαφωνούν τα κόμματα μεταξύ τους και οι προθέσεις του πρωθυπουργού από χθες έδειξαν ότι θα επιχειρηθεί το κλίμα να γίνει ακόμα πιο συγκρουσιακό.

Ο πρωθυπουργός από χθες έδωσε το σύνθημα της σύγκρουσης και όχι της συναίνεσης  μετατρέποντας την συνταγματική αναθεώρηση σε πεδίο σκληρής προεκλογικής αντιπαράθεσης.

Χαρακτηριστικό την έντασης που επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό είναι το γεγονός ότι ο  Αλέξης Τσίπρας κατά την πρώτη του επίσημη τοποθέτηση για την συνταγματική αναθεώρηση  κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι προσπαθεί να μπλοκάρει την αναθεώρηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ξεσηκώνοντας αντιδράσεις  στην αντιπολίτευση, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντάει πως ότι ο ίδιος ήταν που πρότεινε την αναθεώρησή του νόμου το 2006, και κανείς βουλευτής της αριστεράς τότε δεν είχε συμφωνήσει.

Η συναίνεση που απαιτείται ωστόσο στα άρθρα που θα αναθεωρηθούν με αυτό το σκηνικό να επικρατεί μοιάζει σχεδόν… αδύνατη.  

Πού συμφωνούν και πού διαφωνούν κυβέρνηση και αντιπολίτευση

Με αφετηρία – ίσως και το μοναδικό σημείο που συγκλίνουν απόλυτα κυβέρνηση και αντιπολίτευση – την συνταγματική αναθεώρηση, τα δύο κόμματα έχουν πολλά σημεία στα οποία διαφωνούν και κάποια στα οποία διαφοροποιούνται οι προτάσεις τους. Αρχικά  το θέμα της Προεδρικής εκλογής, είναι από τα σημεία που φέρνει πολλούς προβληματισμούς.

Η κυβέρνηση και η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κατέληξαν χθες ότι θα είναι μια διαδικασία με έξι απανωτές ψηφοφορίες και έπειτα θα απευθύνονται στον λαό, αποσυνδέοντας την εκλογική Προέδρου της Δημοκρατίας από τις επικείμενες εκλογές. Πέρα από την χρονοβόρα διαδικασία η πρόταση μπαίνει στο μικροσκόπιο της ΝΔ, θυμίζοντας ωστόσο ως πρώτη αντίδραση την τελευταία φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που έριξε την κυβέρνηση με αφορμή την Προεδρική εκλογή.

Παρά το γεγονός ότι κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση κοντράρονται για το Νόμο περί ευθύνης υπουργών, η ΝΔ διαμηνύει ότι είναι αυτονόητο ότι θα συμπεριλάβει και κάποιες αυτονόητες προτάσεις  που ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετεί εκ των υστέρων.

Κατάργηση των προνομίων του πολιτικού συστήματος με αλλαγή του άρθρου 86 «περί ευθύνης υπουργών» θέλει και η Χαριλάου Τρικούπη, όπως και το Ποτάμι που αποτελεί και νούμερο ένα πρόταση στα σημεία που γνωστοποίησε το κόμμα. Υπάρχουν και… αντιφατικές προτάσεις της κυβέρνησης, όπως ο δημόσιος χαρακτήρας της ηλεκτρικής ενέργειας και του νερού, κάτι που δεν προβλέπεται σύμφωνα με το μνημόνιο.

Η «εποικοδομητική ψήφος δυσπιστίας» που προτείνει η κυβέρνηση μπαίνει κι αυτή στο μικροσκόπιο της ΝΔ, με την κυβέρνηση να σημειώνει ότι η πρόταση δυσπιστίας πρέπει να συνοδεύεται και από την πρόταση για νέο πρωθυπουργό, όχι όμως εξωκοινοβουλευτικό. Στο μικροσκόπιο ωστόσο των κομμάτων μπαίνει και η πρόταση Τσίπρα για εποικοδομητική ψήφο δυσπιστίας η οποία δεν μπορεί να γίνει δεκτή από το Κοινοβούλιο παρά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι υπερψηφίζεται ταυτόχρονα και άλλος πρωθυπουργός.  

Το χάσμα

Το χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ακόμη πιο βαθύ κυρίως στα άρθρα που αφορούν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια  και την απλή αναλογική κ.ά.

Είναι γνωστή η θέση της ΝΔ για το θέμα της πανεπιστημιακής ιδιωτικής εκπαίδευσης και οι διαφωνίες με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ζήτημα της απλής αναλογικής επανέρχεται ως ένα από τα σημεία που δύσκολα θα βρει συναίνεση η κυβέρνηση καθώς επιχείρησε να το περάσει και ως νόμο και δεν τα κατάφερε. Τα θέματα επίσης που καίνε και θα εκτοξεύσουν την ένταση μεταξύ κυβέρνησης και κομμάτων αντιπολίτευσης είναι το θέμα του διαχωρισμού Εκκλησίας – Κράτους.

Αν και ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να χαμηλούς τόνους να ανοίξει το θέμα, προτείνοντας διάλογο αρχικά, ωστόσο είναι δεδομένο ότι θα είναι το πεδίο όπου θα κορυφωθούν οι αντιδράσεις. Μάλιστα οι πρώτες αντιδράσεις ξεκίνησαν από το ΣΥΡΙΖΑ με την διαφοροποίηση του Νίκου Φίλου κατά την συνεδρίαση της ΚΟ.