Μια ισχυρή συµµαχία χτίζεται µεταξύ Βρυξελλών και Αθηνών µε ορίζοντα το 2019 και την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία και του Μάνφρεντ Βέµπερ στην προεδρία της Κοµισιόν. Εφόσον οι πολιτικές εξελίξεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο οδηγήσουν σε αυτό το αποτέλεσµα, η σχέση του Ελληνα πρωθυπουργού και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα είναι για πρώτη φορά τόσο στενή.

Προχθές, στο Ελσίνκι, αναδείχθηκε ο υποψήφιος της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς για τη διαδοχή του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Στο ετήσιο τακτικό συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος, στο συνεδριακό κέντρο Messukeskus της φινλανδικής πρωτεύουσας, ο Μάνφρεντ Βέµπερ εξελέγη πανηγυρικά ως ο υποψήφιος του ΕΛΚ (ο λεγόµενος «spitzenkandidat» στην ευρωπαϊκή αργκό) για την προεδρία της Κοµισιόν το 2019, επικρατώντας του Φινλανδού Αλεξάντερ Στουµπ.

Στήριξη

Ο 46χρονος Γερµανός ευρωβουλευτής και επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΕΛΚ διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις µε τον πρόεδρο της Νέας ∆ηµοκρατίας, ο οποίος µάλιστα έβαλε µία από τις δύο υπογραφές που συνόδευαν την υποψηφιότητά του. ∆εν είναι τυχαίο ότι ο κ. Βέµπερ, ήδη από το 2017, έχει στηρίξει πολλές φορές δηµόσια τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κάτι που, όπως υπογραµµίζουν στην Πειραιώς, δεν συνηθίζεται από το ΕΛΚ για ηγέτες κοµµάτων της αντιπολίτευσης.

«Ο Τσίπρας υποσχέθηκε πολλά και δεν πραγµατοποίησε τίποτα. Οι άνθρωποι κατάλαβαν µε τον δυσάρεστο τρόπο ότι σε µια εκλογική αναµέτρηση δεν µπορείς να ακολουθείς τους λαϊκιστές» ήταν µία από τις χαρακτηριστικές δηλώσεις του κ. Βέµπερ. Ο Βαυαρός πολιτικός είναι ηλικιακά και πολιτικά πολύ κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη και η σχέση τους αναµένεται να οικοδοµηθεί έτι περαιτέρω στον δρόµο προς τις ευρωεκλογές. Σηµαντικό κρίνεται επίσης ότι στο ακανθώδες ζήτηµα της συµφωνίας Τσίπρα-Ζάεφ για την επίλυση του Σκοπιανού, τήρησε τις απαιτούµενες ισορροπίες και όχι µόνο δεν πίεσε τη Ν∆ προς την κατεύθυνση του «ναι», αλλά κράτησε ουδέτερη στάση.

«Είναι τιµή µου που η Νέα ∆ηµοκρατία υποστήριξε επίσηµα την υποψηφιότητά µου» είπε ο κ. Βέµπερ σε κλειστή συνάντηση που είχε µε Ελληνες δηµοσιογράφους την προπαραµονή της έναρξης του συνεδρίου του ΕΛΚ. Αναφερόµενος στις εξελίξεις στην Ελλάδα, τόνισε ότι το µεγαλύτερο ερώτηµα είναι ποιος µπορεί να εγγυηθεί το µέλλον της και να απαντήσει στις πιεστικές ανάγκες που έχει η χώρα, όπως είναι η τόνωση των επενδύσεων. «Ο Κυριάκος µπορεί να το πετύχει. Μπορεί να καταφέρει την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονοµίας. Ελπίζω ότι θα είναι ο επόµενος πρωθυπουργός», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βέµπερ.

Αµεσου ενδιαφέροντος για τη χώρα µας είναι και οι απόψεις που έχει ο πιθανός διάδοχος του κ. Γιούνκερ για το Μεταναστευτικό-Προσφυγικό. «Πρέπει να σταµατήσουµε την παράνοµη µετανάστευση», είπε στη συζήτηση µε τους δηµοσιογράφους, δείχνοντας προς τρεις κατευθύνσεις: Την πλήρη εφαρµογή της συµφωνίας Ευρωπαϊκής Ενωσης-Τουρκίας, την εφαρµογή ενός φιλόδοξου προγράµµατος µετεγκατάστασης προσφύγων και την εφαρµογή ενός «Σχεδίου Μάρσαλ» για την Αφρική, ώστε να αντιµετωπιστεί στη ρίζα του το µεταναστευτικό πρόβληµα.

Περί Τουρκίας

Ιδιαίτερης σηµασίας, ωστόσο, είναι η άποψη που εξέφρασε ο Μάνφρεντ Βέµπερ για την Τουρκία. Ο υποψήφιος της Κεντροδεξιάς για την προεδρία της Κοµισιόν εκτιµά ότι η Τουρκία δεν µπορεί να γίνει µέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανατρέποντας έτσι µια πολιτική δεκαετιών από τις Βρυξέλλες. Υπογράµµισε, µάλιστα, ότι ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα προσπαθήσει να πείσει τους ηγέτες των κρατών-µελών της ΕΕ ότι αντί της ένταξης, χρειάζεται η οικοδόµηση µιας καλής σχέσης και στενής συνεργασίας µε την Τουρκία, µε µια σειρά από ειδικές τοµεακές συµφωνίες, όπως για παράδειγµα ήταν αυτή για το Προσφυγικό.

Σηµαντικό ρόλο στην οικοδόµηση στενών σχέσεων µε τον Μάνφρεντ Βέµπερ και το επιτελείο του, αλλά και µε όλη την ηγετική οµάδα του ΕΛΚ όλο αυτό το διάστηµα έχουν διαδραµατίσει ο στενός συνεργάτης του προέδρου της Ν∆, Θανάσης Μπακόλας, ο γραµµατέας ∆ιεθνών Σχέσεων του κόµµατος, Γιάννης Σµυρλής, και ο βουλευτής και τοµεάρχης Εξωτερικών της Ν∆, Γιώργος Κουµουτσάκος. Ο κ. Μπακόλας συµµετέχει παράλληλα ενεργά στην επιτροπή εκλογικού αγώνα που έχει συστήσει εν όψει των ευρωεκλογών του Μαΐου το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόµµα, µε επικεφαλής τον Ιρλανδό Ντάρα Μέρφι.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 10/11/2018