Το θέμα της καταρχήν συμφωνίας του Αλέξη Τσίπρα και του Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμου ήταν ένα από τα βασικά ζητήματα στα οποία αναφέρθηκε ο πρώην υπουργός Νίκος Φίλης σε συνέντευξή του.

Ο κ. Φίλης μιλώντας στο www.newsit.gr τάχθηκε υπέρ του σχεδίου της συμφωνίας αλλά δεν δίστασε να εκφράσει τις ενστάσεις του.

Ένα από τα σημεία που έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί και στο οποίο ο πρώην υπουργός έχει διαφορετική άποψη είναι το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας. Σύμφωνα με τον ίδιο με το Κτηματολόγιο σε λίγα χρόνια θα μπορούσε να λυθεί το θέμα και όχι να υπάρχει αξιοποίηση 50-50.

Η μισθοδοσία των κληρικών από το Κράτος είναι ένα ακόμα ζήτημα στο οποίο ο κ. Φίλης αναφέρθηκε με δυσπιστία. Ο ίδιος εξέφρασε διαφωνεί με το αναλαμβάνει το Κράτος την ευθύνη «να καταβάλλει 210 εκατομμύρια ευρώ στον αιώνα τον άπαντα».

«Είναι παράλογο να δεσμεύεται η κυβέρνηση ότι θα πληρώνει 10.000 κληρικούς» ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Ο κ. Φίλης εκτίμησε επίσης ότι από την συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου αυτός που κερδίζει είναι η Εκκλησία και όχι το δημόσιο συμφέρον.

Για την συνεργασία με τους ΑΝΕΛ τόνισε ότι παρά τις δηλώσεις Καμμένου περί καταψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών η κυβέρνηση αυτή μπορεί να πάει μέχρι το τέλος και κάλεσε την κα Γεννηματά να αποφασίσει αν θα γίνει δορυφόρος της ΝΔ.