Την πλευρά της Εκκλησίας παίρνουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, στον απόηχο της απόφασης της Ιεράς Συνόδου, τασσόμενοι υπέρ της μη αλλαγής στο ισχύον καθεστώς.

Πηγές που πρόσκεινται στους ΑΝΕΛ δήλωσαν ότι το κόμμα θα βρεθεί στο πλευρό της Εκκλησίας διευκρινίζοντας ότι «στηρίζουμε την απόφαση της Εκκλησίας με σεβασμό και αποδεχόμαστε την σημερινή της απόφαση».

Ο Πάνος Καμμένος έλεγε σε συνομιλητές του ότι περιμένει να αποφασίσει πρώτα η Εκκλησία και στη συνέχεια θα εκφράσει το κόμμα τη θέση του. «Εμείς αποφασίσαμε να μην κάνουμε δημόσιες αξιολογήσεις επί του περιεχομένου της συμφωνίας επειδή δεν θέλαμε να προκαταλάβουμε την απόφαση της Ιεράς Συνόδου», υποστηρίζουν οι ΑΝΕΛ.

«Ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος στις κοινές δηλώσεις με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, είχε επισημάνει ότι επρόκειτο για ένα πλαίσιο συμφωνίας για την οποία θα ζητήσει την απόφαση της Ιεράς Συνόδου», υποστηρίζει πηγή των ΑΝΕΛ και προσθέτει: «Το κλίμα συνεργασίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Εκκλησία μας δικαιώνει, καθώς ο Πάνος Καμμένος κατέβαλε προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση».