Αιχμές κατά ορισμένων ιεραρχών-«επίδοξων διαδόχων» του Ιερώνυμου άφησε μέσω του ΣΚΑΪ ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος, με αφορμή την αντιπαράθεση για τις αλλαγές στη σχέση Κράτους - Εκκλησίας.

Ο ίδιος ωστόσο, δεν χαρίστηκε στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο θέμα, αναφέροντας χαρακτηριστικά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο.

«Ο Αρχιεπίσκοπος έπραξε άριστα», δήλωσε για τους χειρισμούς του κ. Ιερώνυμου. «Κάποιοι είπαν ότι κουράστηκε, και έτσι βγήκαν την ευκαιρία να μπουν στη μάχη της διαδοχής... Τους εκτιμώ, η φιλοδοξία δεν είναι κακό πράγμα» είπε με νόημα.

Διαβάστε το αναλυτικό θέμα από τα Παραπολιτικά για τους επίδοξους διαδόχους του αρχιεπισκοπικού θρόνου

«Η Εκκλησία πορεύεται, δεν πολιτεύεται, δεν αντιπολιτεύεται» σχολίασε. Σπεύδοντας όμως να πει: «Άλλο τα λόγια, άλλο τα γραπτά. Ο Αρχιεπίσκοπος ακολούθησε μια διαδικασία, μαζί με άλλους έκαναν πλάνο. Και το πλάνο λέει ότι δεν ισχύει η συμφωνία αν δεν εφαρμοστούν όλα (τα προβλεπόμενα)» επεσήμανε ο Μητροπολίτης Δωδώνης.

Διαβάστε επίσης: Γιατί είναι άκυρη η συμφωνία

Για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «κάηκε το θέμα όταν βγήκε ο κ. Τζανακόπουλος και είπε ότι απολύονται 10.000 κληρικοί… Έδωσε ελπίδα σε 10.000 ανθρώπους και 'κρέμασε στα μανταλάκια' 10.000 κληρικούς».

Οι απόψεις του μητρπολίτη Χρυσοστόμου απηχούν την ενόχληση της Αρχιεπισκοπής, η οποία επισημαίνει, με τη σειρά της, ότι ζημίωσε τη συμφωνία Ιερωνύμου-Τσίπρα η βιαστική κίνηση της κυβέρνησης να ανακοινώσει 10.000 νέες προσλήψεις στο Δημόσιο.

Σε «ιερό βέρτιγκο» η κυβέρνηση

Σε αναζήτηση στρατηγικής βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο είδε να καταρρέει μια ακόμα πρωτοβουλία που όμως είχε καθαρά επικοινωνιακό χαρακτήρα.

Το εύρος των αντιδράσεων εντός της Ιεραρχίας για τη συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου αιφνιδίασε τους επιτελείς του πρωθυπουργού που τώρα ψάχνουν τρόπο: Από τη μία να υλοποιήσουν -ελέω εκλογών- το μπαράζ προσλήψεων και από την άλλη να μην έρθουν σε σύγκρουση με τους ιεράρχες, ιδίως τους απλούς κληρικούς, με την επιμονή -όπως φάνηκε από τη σχετική ανακοίνωση- να προχωρήσουν μονομερώς στην αλλαγή καθεστώτος μισθοδοσίας. 

Κορυφαίοι μητροπολίτες άνοιξαν τα χαρτιά τους. Ο Θεσσαλονίκης Άνθιμος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, χαρακτήρισε «αδικία να δίνει η Εκκλησία την περιουσία και να έρχονται να μας παίρνουν τα λίγα που έχουμε», όπως είπε χαρακτηρστικά.

Προειδοποίηση προς την κυβέρνηση και τον Ιερώνυμο πως θα υπάρξουν «πολύ άσχημες εξελίξεις» στην Ιεραρχία εάν η Βουλή νομοθετήσει αλλαγές στην δημοσιοϋπαλληλική σχέση των κληρικών προτού ολοκληρωθεί ο διάλογος Κράτους - Εκκλησίας απηύθυνε από την πλευρά του ο μητροπολίτης Μεσσηνίας, Χρυσόστομος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ τόνισε πως οι προτάσεις της κυβέρνησης για την μισθοδοσία του κλήρου έχουν προκαλέσει την ενόχληση 73 εκ των 82 μητροπολιτών, αριθμός που μπορεί να αυξηθεί εάν ο πρωθυπουργός επιμείνει στις θέσεις του.