«Οι δηλώσεις του κ. Ζάεφ περί διδασκαλίας της 'μακεδονικής' γλώσσας στην Ελλάδα είναι απαράδεκτες. Ήταν, όμως, και αναμενόμενες από το ίδιο το περιεχόμενο της συμφωνίας. Επιβεβαιώνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο αυτό που η Νέα Δημοκρατία είχε πει από την πρώτη στιγμή.  Ότι αναγνώριση της δήθεν μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας ανοίγει το κουτί της Πανδώρας για την αναβίωση όλων των ανιστόρητων αλυτρωτικών διεκδικήσεων των Σκοπίων» αναφέρει ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος και σήμερα, Τρίτη, στα όσα προκλητικά δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζει ότι ο Ζάεφ «έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει για αυτό που συμφώνησε, ενώ ο κ. Τσίπρας μένει άφωνος μπροστά στα αποτελέσματα της δικής του πολιτικής. Λες και με αυτόν τον τρόπο θα κρύψει τις ευθύνες και την ενοχή του.»

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δηλώνει ξεκάθαρα ότι ο μόνος τρόπος να περιοριστεί το εύρος της ζημιάς είναι να μην κυρωθεί από τη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών. 

Τέλος, επαναλαμβάνει για μια ακόμα φορά ότι η Νέα Δημοκρατία θα καταψηφίσει τη Συμφωνία, καλώντας όλα τα κόμματα και βουλευτές να πράξουν το ίδιο. «Αυτή εξάλλου είναι και η εύλογη απαίτηση της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών».

Σημειώνεται ότι το ζήτημα έθιξε σήμερα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, σημειώνοντας ότι «δεν είμαστε διατεθειμένοι, εν όψει της οριστικοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών και πριν από την κύρωσή της, να αποδεχθούμε αυθαίρετες ερμηνείες της, διότι τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα».

Ο Πρόεδρος διεμήνυσε ξεκάθαρα προς την ηγεσία της ΠΓΔΜ ότι «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους» και πρόσθεσε ότι «είμαστε εδώ, αλλά δεν πρόκειται να κάνουμε εκπτώσεις σε τέτοια ζητήματα».

Κατέστησε, επίσης, σαφές ότι «αν και όταν έλθει η ώρα της κύρωσης αυτής, δεν πρόκειται κατ’ ουδένα τρόπο να δεχθούμε αυθαίρετες -και πολύ περισσότερο αλυτρωτικές- ερμηνείες της Συνθήκης των Πρεσπών, από την πλευρά της ΠΓΔΜ».