Πριν από δύο μόλις εβδομάδες, στην «Ωρα του Πρωθυπουργού», ο κ. Τσίπρας κατηγορούσε τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι έρχεται στη Βουλή μόνο για την ανομία στα ΑΕΙ. Η συζήτηση μάλιστα γενικεύτηκε σε ζητήματα εγκληματικότητας στο κέντρο της Αθήνας.

Έλεγε μάλιστα με υπερηφάνεια ότι η βία στα ΑΕΙ, αν και υπάρχει, είναι σαφώς μειωμένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. 

Η πραγματικότητα πάντως ήρθε να τον διαψεύσει, καθώς με αφορμή τις εκδηλώσεις στη μνήμη το Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, το ΑΠΘ και τα Εξάρχεια θυμίζουν σήμερα «βομβαρδισμένο» τοπίο.

Τα σημάδια της καταστροφής υπάρχουν παντού στους δρόμους. Από καμμένα μηχανάκια και αυτοκίνητα έως κατεστραμμένους τηλεφωνικούς θαλάμους και σπασμένα πεζοδρόμια

Με το πρώτο φως τη ημέρας, συνεργεία του Δήμου Αθηναίων ξεκίνησαν να καθαρίζουν την περιοχή, απομακρύνοντας μπάζα, πέτρες, καμένες ηλεκτρικές συσκευές, κορμούς δέντρων και άλλα αντικείμενα που χρησιμοποιήθηκαν ως οδοφράγματα από τους ταραξίες.

Μέχρι τις 10 το πρωί, είχαν απομακρυνθεί περισσότεροι από 25 τόνοι υλικών γύρω από την πλατεία.

Στην Αθήνα τα θλιβερά επεισόδια ξεκίνησαν από το μεσημέρι -κατά τη διάρκεια της πρώτης πορείας-, συνεχίστηκαν το απόγευμα και κορυφώθηκαν το βράδυ κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης στη διασταύρωση των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου, στο σημείο δηλαδή όπου έπεσε νεκρός ο Γρηγορόπουλος.

Στους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο κουκουλοφόροι έστησαν οδοφράγματα, άναψαν φωτιές και επί ώρες εκτόξευαν βόμβες μολότοφ, πέτρες, κομμάτια από μάρμαρο και διάφορα άλλα αντικείμενα, προς τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες προσπαθούσαν να τους περιορίσουν με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης.

Πολλά αυτοκίνητα παραδόθηκαν στις φλόγες στους δρόμους γύρω από την πλατεία Εξαρχείων, όπου τα πεζοδρόμια σχεδόν «εξαφανίστηκαν» αφού οι κουκουλοφόροι τα ξήλωσαν χρησιμοποιώντας τα ως πολεμοφόδια εναντίον των αστυνομικών. Παράλληλα, αποδείχθηκε πως οι αντιεξουσιαστές ήταν καλά οργανωμένοι, αφού είχαν φροντίσει να οχυρωθούν σε ταράτσες πολυκατοικιών απ’ όπου εκτόξευαν μολότωφ και βαριά αντικείμενα κατά των ΜΑΤ. Σημειώνεται πως οι δύο αύρες που επιστρατεύτηκαν για να διαλύσουν τα οδοφράγματα με την ρίψη πεπιεσμένου νερού δεν είχαν ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Το βίντεο-ντοκουμέντο από τις σκληρές μάχες στα Εξάρχεια


Τέσσερις τραυματίες

Στις 9.30 το βράδυ έγινε γνωστό ότι ένα άτομο τραυματίσθηκε στην πλατεία Εξαρχείων, στην οδό Κουντουριώτου. Οι πληροφορίες έφεραν τον τραυματία να αιμορραγεί, ενώ έχει κλήθηκε και τον παρέλαβε ασθενοφόρο. Οπως έγινε γνωστό έχει τραυματισθεί στο πόδι. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τραυματίας μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό. Ο ίδιος φέρεται να είπε ότι χτυπήθηκε στο μηρό από κρότου-λάμψης.

Λίγο νωρίτερα, έγινε αναφορά και για δεύτερο τραυματία, έναν 15χρονο, που αντιμετώπισε σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, ωστόσο αρνήθηκε να παραληφθεί από ασθενοφόρο. Επίσης, δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν -ο ένας στο χέρι από ναυτική φωτοβολίδα και ο άλλος στο πόδι- και μεταφέρθηκαν στο 401.


Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών: Κάθε χρόνο τα ίδια

Με την πικρή διαπίστωση «κάθε χρόνο μια από τα ίδια» σχολίασαν τα επεισόδια στα Εξάρχεια οι συνδικαλιστές της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών. «Δυστυχώς για ακόμη μια φορά είχαμε 2 τραυματίες συναδέλφους, οι οποίοι έχουν διακομισθεί στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Δυστυχώς ο ένας έχει συντριπτικό κάταγμα στο χέρι από ναυτική φωτοβολίδα. Τους ευχόμαστε περαστικά και κάνουμε μια ευχή. Να γίνουμε επιτέλους Κράτος πολιτισμένο, στο οποίο οι κάθε λογής μπαχαλάκηδες θα βρίσκονται στο περιθώριο», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

Δεκαπέντε συλλήψεις για τα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη

Σε δεκαπέντε συλλήψεις προχώρησαν οι αστυνομικές Αρχές για τα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στο περιθώριο των πορειών με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από τον θάνατο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Όπως έγινε γνωστό, προσήχθησαν συνολικά 52 ύποπτοι για συμμετοχή στα επεισόδια, από τους οποίους οι 37 αφέθηκαν ελεύθεροι, καθώς δεν προέκυψε κάτι εις βάρος τους, ενώ για τους υπόλοιπους σχηματίστηκε δικογραφία με την οποία οδηγούνται στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν από νωρίς το μεσημέρι στην περιοχή γύρω από τα Πανεπιστήμια, αλλά ήταν μικρότερης έκτασης σε σχέση με αυτά που ακολούθησαν το βράδυ. Σχεδόν μετά τη λήξη των πορειών, γύρω στις 7 το απόγευμα, ομάδες κουκουλοφόρων, με ορμητήριο τη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ, η οποία είχε καταληφθεί από την προηγούμενη μέρα, βγήκαν στην οδό Εγνατία όπου άρχισαν τη σύρραξη με την Αστυνομία, πετώντας βόμβες μολότοφ, φωτοβολίδες, πέτρες, μάρμαρα κ.ά. αντικείμενα.

Κάθε φορά που οι δυνάμεις των ΜΑΤ τούς πλησίαζαν με χημικά και χειροβομβίδες κρότου λάμψης, εκείνοι απαντούσαν με νέες ρήψεις αντικειμένων. Τα επεισόδια επεκτάθηκαν και προς τη Βόρεια Πύλη της ΔΕΘ ενώ αψιμαχίες σημειώθηκαν επίσης μπροστά από τη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ στην οδό Εθνικής Αμύνης.

Από τις μολότοφ ξέσπασε φωτιά στο εργοτάξιο του Μετρό στο Συντριβάνι, προκαλώντας ζημιές σε ένα προκάτ κουβούκλιο με το φυλάκιο, τα γραφεία διοίκησης, ενώ στο σημείο επιχείρησε η Πυροσβεστική. Από τη φωτιά κινδύνευσε και το γειτονικό κτίριο του 'Ασυλου του Παιδιού, όπου κάηκαν δύο δένδρα και μέρος της εξωτερικής τοιχοποιίας.

Το παρήγορο είναι ότι η φωτιά στο εργοτάξιο δεν επεκτάθηκε στην υπόγεια υποδομή του Σταθμού, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της "Αττικό Μετρό Α.Ε." Γιάννης Μυλόπουλος. «Ευτυχώς έμεινε άθικτος ο υπόγειος σταθμός στην Εγνατία. Δεν έχει υποστεί την παραμικρή ζημιά η υπόγεια υποδομή. Αναμένεται τις επόμενες ώρες μία ακριβής καταγραφή των καταστροφών στα γραφεία και στον εξοπλισμό του εργοταξίου που βρίσκονται στην επιφάνεια» ανέφερε ο ίδιος.

Την ίδια ώρα σπασμένες τζαμαρίες, ξηλωμένες καρέκλες, κατεστραμμένα γραφεία και υπολογιστές, διαλυμένες κλειδαριές και πόρτες είναι ο πρώτος απολογισμός στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ, όπου, λόγω των ζημιών, δεν θα γίνουν σήμερα μαθήματα. Μεγάλες ζημιές καταγράφονται επίσης στο κυλικείο της ίδιας Σχολής.

Δημοσιογράφος που κάλυπτε τα γεγονότα τραυματίστηκε από πέτρα στο κεφάλι και χρειάστηκε να μεταφερθεί με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ σε νοσοκομείο της πόλης.

Η κατάσταση εκτονώθηκε αργά τα βράδυ και αμέσως ανέλαβαν δράση συνεργεία του Δήμου Θεσσαλονίκης για να καθαρίσουν τους δρόμους. Η κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο της πόλης αποκαταστάθηκε πλήρως μετά τα μεσάνυχτα.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία κατά τη διάρκεια των επεισοδίων επιχείρησε με 25 πυροσβέστες και δώδεκα οχήματα.

Φωτιές, συλλήψεις και καταστροφές και στην επαρχία

Σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν το βράδυ της Πέμπτης και στον Βόλο, όταν ομάδες αναρχικών και κουκουλοφόρων αμέσως μετά τις πορείες, έστησαν οδοφράγματα και άναψαν φωτιές στο κέντρο της πόλεως και στην περιοχή γύρω από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Τα οδοφράγματα στήθηκαν στις οδούς Ιάσονος και Δημητριάδος και στις κάθετες οδούς και άρχισαν να ρίχνουν δεκάδες βόμβες μολότοφ, έβαλαν φωτιά σε λάστιχα αυτοκινήτων, πέταξαν πέτρες, μπουκάλια, μέχρι και κάδους απορριμμάτων με αποτέλεσμα να είναι αποκλεισμένο το κέντρο του Βόλου για περίπου τρεις ώρες.