Με σύνθημα «Ελλάδα μπορούμε» ξεκίνησε το 12ο Συνέδριο της ΝΔ, το οποίο θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου.

Η συσπείρωση, η ενότητα, η διεύρυνση και η κυβερνητική ετοιμότητα είναι τα βασικά μηνύματα που αναμένεται να εκπέμψει το συνέδριο του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Την πανηγυρική έναρξη του 12ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, έκανε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ενώ ηχηρά ήταν τα μηνύματα του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος παρουσίασε στην ομιλία του το οραμα και το σχέδιό του για την επόμενη ημέρα. 

Κυριάκος Μητσοτάκης σε ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: Φύγετε μια ώρα αρχύτερα 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την κεντρική ομιλία του στο 12ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, υπογράμμισε  αρχικά ότι «η Ν.Δ. είναι το κόμμα των πολλών, η παράταξη που ενώνει τους Έλληνες και γεφυρώνει τα ρήγματα, που η κρίση προκάλεσε στην ελληνική κοινωνία».

«Το συνέδριό μας είναι ανοιχτό στην κοινωνία» είπε στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας πως «άνθρωποι που δεν μας είχαν ψηφίσει ποτέ στο παρελθόν, που μπορεί να ένιωθαν ότι τους είμαστε τελείως ξένοι, σήμερα μας αντιμετωπίζουν με πιο θετική διάθεση.

«Γνωρίζουμε ότι μπορεί να μην μας αποδέχονται ακόμα πλήρως. Όμως η Νέα Δημοκρατία αποτελεί πλέον επιλογή γι’ αυτούς. Δεν πρέπει να τους απογοητεύσουμε. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και πολλοί τέως ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ. Πολίτες καλής προαίρεσης που ξέρουν ότι εξαπατήθηκαν. Ότι προδόθηκαν οι ελπίδες τους, τα όνειρά τους», συμπλήρωσε.

«Φίλοι από άλλους πολιτικούς χώρους που, πάνω από όλα,αναζητούν τη σταθερότητα και την υπεύθυνη διακυβέρνηση. Όλοι αυτοί αξίζουν τον σεβασμό μας. Όλους αυτούς πρέπεινα πείσουμε ότι υπάρχει ελπίδα για μια θετική πολιτική πρόταση που μπορεί να ενώσει ξανά όλη την Ελλάδα μετά από μια μακρά περίοδο διχασμού, μαρασμού και απαισιοδοξίας», συνέχισε.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας περιέγραψε με μελανά χρώματα τη σημερινή κατάσταση της χώρας, τι αφήνει ο ΣΥΡΙΖΑ φεύγοντας από την εξουσία, την πραγματικότητα που βιώνουν οι Έλληνες σε σχέση με την πραγματικότητα που περιγράφει η κυβέρνηση.

Απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση ο κ. Μητσοτάκης τόνισε : «Φύγετε μια ώρα αρχύτερα» και «Θέλω να ενώσουμε τους Έλληνες σε ένα μεγάλο εθνικό όραμα. Αξίζουμε καλύτερα. Ελλάδα μπορούμε».   

Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε εκτενείς αναφορές στον ιδρυτή της ΝΔ Κωνσταντίνο Καραμανλή και ευχαρίστησε τους πρώην προέδρους του κόμματος.

«Αυτές είναι οι αξίες για τις οποίες αγωνιζόμαστε. Αυτές οι αξίες θα ξαναγίνουν χάρη στην παράταξή μας η κινητήριος δύναμη μιας νέας περιόδου ευημερίας και προκοπής για όλους τους Έλληνες και όλες τις Ελληνίδες» είπε και πρόσθεσε:

«Είμαστε η παράταξη που έχτισε τη δημοκρατική μεταπολίτευση και έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη σε πείσμα πολλών. Χάρη στον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Είμαστε η παράταξη που τόλμησε πρώτη να κάνει μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, βρισκόμενη τότε μπροστά από την εποχή της. Χάρη στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Είμαστε η παράταξη που απέδειξε ότι μπορεί να ενώσει ευρύτερες κοινωνικές ομάδες κάτω από την πολιτική της στέγη. Χάρη στον Κώστα Καραμανλή.

Είμαστε η παράταξη που κράτησε τη χώρα στον αναπτυγμένο κόσμο και το ευρώ σε πείσμα του Σύριζα και των ακραίων αριστερών και δεξιών φίλων του. Χάρη στον Αντώνη Σαμαρά».

 

Άνοιγμα στους νέους και στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ

Αναφερόμενος στο συνέδριο, επισήμανε: «Σήμερα μας παρακολουθούν εκατομμύρια Έλληνες, που στρέφουν όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον και τις ελπίδες τους προς εμάς».

Και καλωσόρισε τους τέως ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, «πολίτες καλής προαίρεσης που ξέρουν ότι εξαπατήθηκαν. Ότι προδόθηκαν οι ελπίδες τους, τα όνειρά τους».

«Μας ακούν, ακόμη, οι νέοι άνεργοι και οι εργαζόμενοι των 330 ευρώ. Οι φοιτητές μας, που σπουδάζουν σε χώρους πολιορκημένους από ναρκωτικά και από μολότοφ» δήλωσε, σε μια έμμεση επίθεση στην κυβέρνηση.

«Μας ακούν οι τριαντάρηδες και σαραντάρηδες που αναγκάστηκαν να φύγουν στο εξωτερικό στην πιο παραγωγική τους ηλικία, για να διεκδικήσουν μια καλύτερη ζωή. Μια δουλειά αντάξια των προσόντων τους, δυστυχώς μακριά από την πατρίδα».

«Αυτοί που κάποιοι τους στερούν ακόμη και σήμερα το δικαίωμα να ψηφίζουν» τόνισε, αναφερόμενος στο πάγιο αίτημα της ΝΔ για δυνατότητα ψήδου στους Ελλήνες του εξωτερικού.

«Μακεδονικό» και σκάνδαλα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε πυρά κατά της κυβέρνησης για το «Μακεδονικό» λέγοντας ότι η «Η κυβέρνηση είναι βουτηγμένη ως το λαιμό στα σκάνδαλα»

«Μας ακούει κάθε Έλληνας που υφίσταται εθνικές ταπεινώσεις και προσβάλλεται από μία διαρκή και ανελέητη προπαγάνδα που διαστρέφει την αλήθεια, δημιουργεί ψευδείς εχθρούς και τεχνητή πόλωση».

Στη συνέχεια κατήγγειλε ακόμα τη «διασπάθιση των κονδυλίων 1,6 δισ. για το προσφυγικό», την υπόθεση των βλημάτων στη Σαουδική Αραβία, τον διαγωνισμό για το Ελευθέριος Βενιζέλος «όπου η κυβέρνηση επιχείρησε να χαρίσει 700 εκατομμύρια ευρώ στους παραχωρησιούχους», και την τοποθέτηση της Βασιλική Θάνου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού «για να τη μετατρέψει σε εργαλείο εξυπηρέτησης κυβερνητικών συμφερόντων».

Επανήλθε δε στο σκάνδαλο της ΔΕΠΑ και τις αποκαλύψεις για τον στενό συνεργάτη της ηγετικής ομάδας του Μαξίμου».

Μεταρρυθμιστικές προτάσεις

Ο κ. Μητσοτάκης παράλληλα παρουσίασε τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις της ΝΔ για την οικονομική ανάταξη της χώρας και την αντιμετώπιση του οξύτατου δημογραφικού προβλήματος.

Στον πρώτο κιόλας προϋπολογισμό που θα καταθέσει η ΝΔ εφόσον εκλεγεί στην κυβέρνηση, θα προβλέπεται επίδομα 2.000 ευρώ στις νέες οικογένειες για κάθε παιδί που θα γεννιέται. Ποσό που όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης διασφαλίζει την κάλυψη των αναγκαίων εξόδων το πρώτο διάστημα της ζωής του και θα δοθεί με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια στη συντριπτική πλειονότητα των νέων οικογενειών. Παράλληλα, δεσμεύθηκε ότι όλα τα βρεφικά είδη και τα είδη πρώτης ανάγκης των νέων μητέρων θα υπαχθούν στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ, ενώ επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι το αφορολόγητο όριο για κάθε παιδί θα προσαυξάνεται στις οικογένειές τους κατά 1.000 ευρώ.

Επίσης για τις νέες μητέρες η ΝΔ θα θεσμοθετήσει τη δυνατότητα να επιλέγουν εκείνες το χρόνο για την άδεια εγκυμοσύνης και λοχείας, ενώ για πρώτη φορά θα καθιερωθεί στη χώρα μας το πρόγραμμα «βοήθεια στην εργαζόμενη μητέρα». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα με το οποίο θα πιστοποιούνται εξειδικευμένες γυναίκες και θα αναλαμβάνουν εκείνες την φύλαξη παιδιών προσχολικής ηλικίας, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες του εξωτερικού για να διευκολύνονται οι εργαζόμενες νέες μητέρες. Παράλληλα κάθε οικογένεια που το παιδί της δεν βρίσκει θέση σε δημοτικό παιδικό σταθμό, θα λαμβάνει ενίσχυση 180 ευρώ το μήνα για 10 μήνες το χρόνο, προκειμένου να επιλέγει εκείνη το βρεφονηπιακό σταθμό της επιλογής της.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης «με αυτές και με πολλές σχετικές παρεμβάσεις μας, προσβλέπουμε πολύ σύντομα η δημιουργία οικογένειας να μην αντιμετωπίζεται πια από τους νέους μας με δισταγμό, αλλά ως αυτό που είναι στην πραγματικότητα: η σημαντικότερη χαρά τη ζωής».

Η δεύτερη σημαντική δέσμευση που πραγματοποίησε ο πρόεδρος της ΝΔ είναι ότι ο κατώτατος μισθός θα αυξάνεται με διπλάσιο ρυθμό από την ετήσια αύξηση του ΑΕΠ. «Το μέρισμα της ανάπτυξης πρέπει να επιστρέφει στην κοινωνία, ώστε να προχωράμε όλοι μαζί μπροστά και να μη μένει κανείς πίσω», είπε χαρακτηριστικά.

«Στόχος της πολιτικής μας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, «δεν είναι μόνο η ανάπτυξη της χώρας, αλλά να γεφυρώσουμε αυτά τα ρήγματα, να άρουμε τις διαιρέσεις, να μειώσουμε τις ανισότητες. Να δουλέψουμε δηλαδή για την οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση της μεσαίας τάξης στη χώρα μας. Τη μεσαία τάξη που έφτιαξαν οι πατεράδες και οι παππούδες μας, οι μητέρες και οι γιαγιάδες μας, από το τέλος του τραγικού Εμφυλίου, περνώντας από τη μεταπολεμική ανασυγκρότηση, την ταχύτατη πολιτική σταθεροποίηση και τον εκδημοκρατισμό της Μεταπολίτευσης και φτάνοντας στην Ελλάδα της Ευρώπης».

Πριν τις ομιλίες την αυλαία του 12ου Συνεδρίου άνοιξε ένα βίντεο με όλα τα πολιτικά πρόσωπα που σημάδεψαν την ιστορία του κόμματος.

Η εμβληματική εικόνα του Κωνσταντίνου Καραμανλή κυριάρχησε στο ιστορικό βίντεο, ενώ ακολούθησαν όλα τα πρόσωπα που από ηγετικές και όχι μόνο θέσεις συνέβαλαν στην πορεία του κόμματος μέχρι την εξουσία.

Λίγο πριν, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής έκανε ηχηρή δήλωση παρέμβαση εισερχόμενος στο Συνέδριο του κόμματος, στέλνοντας το δικό του μήνυμα στήριξης στον Κυριάκο Μητσοτάκη και δηλώνοντας και ο ίδιος παρών στους νέους αγώνες του κόμματος. 

Μήνυμα στήριξης από τον Καραμανλή 

Μήνυμα στήριξης του Κυριάκου Μητσοτάκη, έστειλε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, σε δήλωσή του προσερχόμενος στο 12ο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.  

Ο κ. Καραμανλής διαμήνυσε πως θα είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα για επικράτηση στις εκλογές, ενώ δήλωσε πως στόχος είναι μια «ευρύτατη κοινωνική πλειοψηφία», για «ισχυρή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας».  

Βαγγέλης Μεϊμαράκης: Δεν μας τελείωσαν, θα προχωρήσουμε μπροστά με ελπίδα και προοπτική

Στην ομιλία του ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έστειλε σαφές μήνυμα νίκης και δικαίωση της Νέας Δημοκρατίας. «Είμαστε εδώ σήμερα για να ενώσουμε όλες και όλοι την Ελλάδα. Υποδεχθήκαμε νέα πρόσωπα και ενώνουμε την Ελλάδα. Νέα πρόσωπα που είναι έτοιμα να συστρατευτούν μαζί μας για μια καλύτερη Ελλάδα, σε μια πιο δίκαιη Ευρώπη».

Ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε επίσης ότι καθημερινά η ΝΔ «τιμά τον απλό πολίτη που έδωσε υπόσταση στην παράταξή μας.

Και γι’ αυτούς θα εργαστούμε», ενώ επεσήμανε ότι μπροστά μας έχουμε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις στις οποίες η ΝΔ θα δώσει δύσκολους αγώνες για να φέρει και πάλι την Ελλάδα μπροστά».

Παράλληλα ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ποτέ δεν σηκώσαμε σημαίες ευκαιρίες. Κρατούσαμε πάντα ψηλά την Ελληνική σημαία.

Είμαστε η δύναμη που αποκλείσαμε τα άκρα, τους ακραίους και τον λαϊκισμό. Πιστεύουμε στην ανάπτυξη, ακολουθούμε τον δρόμο της συνεννόησης. Η πατρίδα χρειάζεται κυβέρνηση όλων Ελλήνων με υπερκομματική λογική που θα βάζει πάνω απ’ όλα τα προβλήματα του έθνους.

Χρειάζεται κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πλησιάζει η ώρα για να προχωρήσουμε στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Πλησιάζει η ώρα για την μεγάλη εθνική προσπάθεια. Δεν θα μοιράσουμε κάλπικες ελπίδες. Είμαστε συνεπείς και υπεύθυνοι. Η Νέα Δημοκρατία είναι εδώ. Δεν μας τελείωσαν. Θα προχωρήσουμε μπροστά με ελπίδα και προοπτική».

Οι πρώτες αφήξεις των συνέδρων 

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ 

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αναδείξει τόσο τα μέτρα που θα υλοποιηθούν αμέσως μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας, όσο και εκείνα που έχουν ήδη προγραμματισθεί στη διάρκεια της επόμενης τετραετίας.

Αυτά θα αφορούν δέκα θεματικές ενότητες που σχετίζονται με την Κατοικία, το Εισόδημα, την Εργασία, την Κοινωνική Αλληλεγγύη, την Παιδεία, το Περιβάλλον, την Υγεία, την Ασφάλεια, τη Σχέση των πολιτών με το κράτος.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα διαρκέσουν ως την Κυριακή οπότε θα κλείσουν με την εκλογή για την ανάδειξη των μελών της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος.  

Περίπου 3.000 σύνεδροι και περισσότεροι από 2.000 παρατηρητές έχουν ήδη κατραφθάσει στο εκθεσιακό χώρο Metropolitan Expo, στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», απ’ όλες τις γωνιές της χώρας αλλά και το εξωτερικό για να συμμετάσχουν στις συνεδριακές εργασίες.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ