Επανέρχεται η ΝΔ στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, στον απόηχο της κόντρας που ξέσπασε στη Βουλή μεταξύ του ιδίου και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Ας μην ξύνεται στη γκλίτσα του τσοπάνη. Ο κ. Βούτσης έλαβε χθες ένα σαφές μήνυμα από την Αξιωματική Αντιπολίτευση. Οι πράξεις του θα δείξουν αν το κατάλαβε» αναφέρουν πηγές της Πειραιώς.

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του κ. Βούτση σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες, τις οποίες μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Αν υπάρχει διάθεση από οποιαδήποτε πλευρά, υπάρχει η διαδικασία του Συντάγματος και μπορεί άνετα να κινηθεί. Όλα τα άλλα και μάλιστα με διαρροές, επιβαρύνουν το κλίμα και δεν επιτρέπουν την επίλυση ζητημάτων που υπάρχουν» είπε, αμέσως μετά την Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής στην οποία, έθεσε το θέμα διαρροών της ΝΔ εναντίον του.

«Έθεσα το ζήτημα στη Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής. Εκ του Συντάγματος υπάρχει σαφής διεργασία ενστάσεων, αντιρρήσεων για τον πρόεδρο της Βουλής και την έναρξη διαδικασίας, αν κάποια πολιτική δύναμη θέλει. Αυτό έγινε και στο πρόσφατο παρελθόν» ανέφερε.

«Δεν είναι κατανοητή οποιαδήποτε διαδικασία διαρροών στην οποία δεν έδωσα απάντηση ούτε πρόκειται να δώσω γιατί σέβομαι τον θεσμικό μου ρόλο. Ούτε τεχνικών εντάσεων και όξυνσης. Προσπαθώ να προλαβαίνω την πολιτική όξυνση με επεισόδια πέρα από αυτά που είναι εύλογα στην αίθουσα» κατέληξε, σύμφωνα με το τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Βούτσης, ο αρνητικός πρωταγωνιστής

Σε αρνητικό πρωταγωνιστή της συζήτησης του προϋπολογισμού εξελίχθηκε ο Νίκος Βούτσης. Αφορμή για την ένταση ήταν η αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε σχόλιο που έκανε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του: «Αν είστε κουρασμένη να βγείτε έξω» της είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο κ. Βούτσης αντέδρασε με οξύ ύφος λέγοντας: «Εγώ προεδρεύω και όχι εσείς». 

Η παρατήρηση του Νίκου Βούτση άναψε τα αίματα και προκάλεσε την ανάλογη αντίδραση του κ. Μητσοτάκη. «Δεν δέχομαι υποδείξεις κ. πρόεδρε. Να κάνετε καλά τη δουλειά σας. Αν δεν μπορείτε να επιβάλλετε την τάξη θα το κάνω εγώ» είπε ο αρχηγός της ΝΔ προσθέτοντας ότι ο κ.Βούτσης δεν μπορεί να λειτουργεί ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Να δέχεστε υποδείξεις από τον πρόεδρο. Αφήστε αυτό το ύφος» συνέχισε ο Νίκος Βούτσης. «Δεν θα μου υψώνετε τον τόνο της φωνής σας» του ανταπάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους του επεσήμανε: Κάντε τη δουλειά σας αλλιώς κατεβείτε από την έδρα. Αρκετά πια». «Αυτόν τον αυταρχισμό και την αλαζονεία αλλού» συνέχισε ο πρόεδρος της Βουλής.

Σύμφωνα με πηγές της ΝΔ, ο κ. Βούτσης συμπεριφέρεται συστηματικά με τρόπο εξόφθαλμα μεροληπτικό σε βάρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραβιάζοντας προκλητικά την θεσμική κοινοβουλευτική παράδοση των ίσων αποστάσεων. Πηγές της ΝΔ επικαλούνταν τέσσερα χαρακτηριστικά παραδείγματα που αποδεικνύουν, όπως έλεγαν, «ότι ο κ. Βούτσης πολύ συχνά συγχέει το ρόλο του βαρόνου του ΣΥΡΙΖΑ με του πρόεδρου του Βουλής».