Σε υψηλούς τόνους και με τη Νέα Δημοκρατία να προειδοποιεί τους υπουργούς της κυβέρνησης για ειδικό δικαστήριο διεξάγεται η συζήτηση στη Βουλή επί της επίκαιρης επερώτησης της Ν.Δ για τη ΔΕΠΑ.

Το κατηγορώ των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης ήταν σφοδρό που χαρακτήρισαν την υπόθεση «καραμπινάτο σκάνδαλο».

Παίρνοντας το λόγο, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης, είπε:

«Σας κατηγορούμε:

1. Ότι ορίσατε γενικό διευθυντή της ΔΕΠΑ τον πρώην υπάλληλο του κ. Λαυρεντιάδη και συγκεκριμένα τον πρώην διευθυντή της ELFE που έχει τo 80% των χρεών στην ΔΕΠΑ. Βάλατε τον κ. Κιτσάκο που διώκεται για κακουργηματική απιστία.

2. Ότι επιχειρήθηκε παράνομη ανταλλαγή ακινήτων που ήταν δεσμευμένα για «ξέπλυμα».

3. Τα ακίνητα αυτά επιχειρήθηκε να κοστολογηθούν 10 φορές πάνω από την αξία τους.

4. Ο κ. Κιτσάκος είπε ότι δεν τα έκανε μόνος του, αλλά με εντολές έξι υπουργών και αυτά φαίνεται ότι τα έλεγε και στις συνεδριάσεις της ΔΕΠΑ. Ο κ. Κιτσάκος έλεγε στις εισηγήσεις του πως όλα αυτά με την υπερκοστολόγηση ακίνητων τα γνωρίζουν οι υπουργοί.»

Συνεχίζοντας επισήμανε ότι «η ELFE Ελληνικά Λιπάσματα αποτελεί εταιρεία συμφερόντων Λαυρεντιάδη που έχει μεγάλες οφειλές στην ΔΕΠΑ. Οι οφειλές ήταν σταθεροποιημένες την περίοδο 2012-14. Ηταν 69 εκατ. ευρώ το 2012, πήγε στα 75 εκατομμύρια ευρώ το 2013 και 74 εκατομμύρια το 2014. Όμως το 2015, πήγε στα 83 εκατομμύρια ευρώ, στα 91 εκατομμύρια ευρώ το 2017 και στα 121 εκατομμύρια το 2018».

Υπενθύμισε ότι σύμφωνα με τα πρακτικά της γενικής συνέλευσης του Ιουνίου 2014, επί κυβέρνησης Σαμαρά, αποφασίστηκε η διακοπή παροχής αερίου στην ELFE εάν δεν προπλήρωνε τοις μετρητοίς τις νέες προμήθειες και αν δεν ρύθμιζε τα χρέη της.

«Αντί αυτής της απόφασης, επί ΣΥΡΙΖΑ είχαμε επαύξηση του δανείου και καμία ρύθμιση με μετάθεση επιταγών».

Συνεχίζοντας τις αναφορές στις «περίεργες πτυχές» από πλευράς κυβέρνησης είπε: «Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Σπύρος Παλαιογιάννης, που έστειλε εξώδικο στην ELFE, μόλις το έκανε εκδιώχθηκε από τον προκάτοχο του κ. Σταθάκη σχεδόν αμέσως. Περίεργη σύμπτωση.

Στη θέση του κ. Παλαιογιάννη τοποθετείται ο κ. Κιτσάκος που μπήκε από τον κ. Σκουρλέτη. Ο κ. Κιτσάκος αποτελεί κομματικό στέλεχος ΣΥΡΙΖΑ και πρώην γενικό διευθυντή των Ελληνικών Λιπασμάτων. Τοποθετήσατε διευθύνοντα σύμβουλο τον διευθυντή εταιρείας που είχε τα μεγαλύτερα χρέη. Βάλατε το λύκο να φυλά τα πρόβατα.»

Και συνέχισε ο κ. Χατζηδάκης: «Ο κ. Κιτσάκος με το που αναλαμβάνει καθήκοντα κάνει τα εξής: Προσπαθεί να προχωρήσει παράνομη ανταλλαγή ακινήτων για συμψηφισμό χρεών χρησιμοποιώντας ακίνητα που ήταν πολλαπλώς υποθηκευμένα σε τράπεζα και δεσμευμένα για 'ξέπλυμα' μαύρου χρήματος. Αυτό λέει το έγγραφο του κ. Νικολούδη της αρμόδιας αρχής που είχε δεσμεύσει τα ακίνητα. Στη συνέχεια, ενώ η πιάτσα βοά, αποφασίζει να παρέμβει ο διάδοχος του κ. Νικολόυδη, ο κ. Παντελής ο οποίος στέλνει σχετικό έγγραφο στην ΔΕΠΑ (2.5.2017) και ρωτά τι γίνεται με τα ακίνητα. Την ίδια ημέρα συνεδριάζει το ανώτατο δικαστικό συμβούλιο υπό την προεδρεία της κυρίας Βασιλικής Θάνου και με ψηφους 7 έναντι 6 αποφασίζει την αποπομπή του κ. Παντελή και την τοποθέτηση της κ. Ζαΐρη. Εκτοτε αγνοείται το θέμα των ακινήτων. Τα ακίνητα στο ντιλ αποτιμήθηκαν 90 εκατ. ευρώ.

» Ο κ. Κιτσάκος, ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, λέει στο ΔΣ ότι την πρωτοβουλία ανταλλαγής δεν την πήρε μόνος μου, αλλά του το ζήτησαν έξι υπουργοί που τους κατονομάζει. Το γκρίζο τοπίο συμπληρώνεται από την μηνυτήρια αναφορά της Alpha Bank το 2016. Στην τράπεζα χρωστούσαν τα ELFE. Ωστόσο πέρα βρέχει για την κυβέρνηση που καλύπτει τον Κιτσάκο και συνεχίζει όλο το γαϊτανάκι μεθοδεύσεων.

» Ως κερασάκι στην τούρτα προκύπτει η ιστορία Πετσίτη. Ένας πρώην συμμαθητής και συνεργάτης του κ. Παππά και πρωταγωνιστής σε φωτό δίπλα στον Τσίπρα. Σύμφωνα με δηλώσεις Κιτσάκου, την περιοδο 2016-2017 που γίνονταν διαπραγματεύσεις ο Μανώλης Πετσίτης επισκέπτεται την ΔΕΠΑ και τον Κιτσάκο ως εκπρόσωπος υπηρεσιών του Μεγάρου Μαξίμου. Είναι αξιοσημείωτο ότι την ίδια περίοδο αμείβεται μόνο από την ELFE με ποσά που φθάνουν 200.000 ευρώ. Φοβερή ανέλιξη, καθώς το προηγούμενο επάγγελμά του απέφερε 5.000 ευρώ. Τι άλλο είναι ο Πετσίτης; Είναι φορολογικός αντιπρόσωπος στην Ελλάδα ενός Κύπριου Σωτηράκη Παναγιώτου, ο οποίος κατά σύμπτωση είναι διαχειριστής 2 off shore του κ. Λαυρεντιάδη. Είναι επίσης συνεργάτης και συνεταίρος του Αρτέμη Αρτεμίου».

Και κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης: «Ως συμπέρασμα 'γύρω-γύρω όλοι (Λαυρεντιάδης-Αρτεμίου-Παππάς) και στη μέση ο Μανώλης. Αυτή είναι η κωμικοτραγική εικόνα. Το σκάνδαλο ΔΕΠΑ Λαυρεντιάδη είναι αποδεδειγμένο καραμπινάτο σκάνδαλο. Είναι η κορυφή του παγόβουνου διαπλοκής ΣΥΡΙΖΑ. Ενας κρίκος ακόμα στην αλυσίδα σκανδάλων: σύμβαση για Θριάσιο, μεταναστευτικό, Αεροδρόμιο 'Ελ.Βενιζέλος', μυστικά κονδύλια και Σόρος. Όλα αυτά συμβαίνουν με κυβέρνηση που παριστάνει τον αρχάγγελο κάθαρσης. Δεν μπορείτε να καλύπτετε με την σιωπή πρακτικές που εκθέτουν την διαδρομή σας και το κόμμα σας.»

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο έτερος αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος υπήρξε καταπέλτης στην ομιλία του: «Αδύνατον να μην πάτε Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση».

«Οργανωθείτε υπερασπιστικώς» είπε από την πλευρά του ο Μάκης Βορίδης προς την κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι από την πλευρά της Βουλής το μόνο που χρειάζεται είναι οι ενδείξεις, για να παραπεμφθεί η υπόθεση σε Ειδικό Δικαστήριο.

Σταθάκης: Το χρέος της ELFE προς της ΔΕΠΑ έγινε επί Νέας Δημοκρατίας

Η μεγάλη αύξηση του χρέους των ΕΛΦΕ προς τη ΔΕΠΑ έγινε την περίοδο της ΝΔ είπε ο κ. Σταθάκης παρουσιάζοντας διαφορετικά στοιχεία για την εξέλιξη των οφειλών των λιπασμάτων, στο πλαίσιο της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης των βουλευτών της ΝΔ. Συγκεκριμένα ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι το 2011 τα χρέη ήταν 40 εκατ. ευρώ και το 21015 έφτασαν τα 89 εκατ. ευρώ.

Νωρίτερα ο κ. Γεωργιάδης για τη ΝΔ είχε παρουσιάσει άλλα νούμερα και συγκεκριμένα είχε πει ότι η Νέα Δημοκρατία παρέλαβε το 2012 χρέος 69 εκατ. και παρέδωσε το 2015 χρέος 74 εκατ. ευρώ και μάλιστα σε φθίνουσα πορεία. Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας σήμερα τα 120 εκατ. ευρώ που έχει φτάσει η οφειλή, προέρχονται από τους τόκους του παλιού χρέους και μόνο 12 εκατ. ευρώ είναι η πραγματική αύξηση του χρέους.

Στην πραγματικότητα με τους τόκους παραλάβαμε χρέος 108 εκατ. ευρώ από την προηγούμενη διακυβέρνηση, ανέφερε ο κ. Σταθάκης. Ο υπουργός Ενέργειας επικαλέστηκε και προηγούμενες αποφάσεις επί ΝΔ διοικήσεων της ΔΕΠΑ, αλλά και του ΤΑΙΠΕΔ για συνέχιση της παροχής προς την ΕLFE. Επιπρόσθετα για το θέμα της ανταλλαγής ακινήτων, τόνισε ότι πρόκειται για σχέδιο που προϋπήρχε από την προηγούμενη διοίκηση, το οποίο όμως από τον Ιούλιο του 2016 έχει μπει στον πάγο μόλις η αρχή για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος ενημέρωσε για τη δέσμευση των συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων.

Ως προς τις άλλες κινήσεις που έχουν γίνει, ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι το Μάρτιο του 2017 ζήτησε εβδομαδιαία ενημέρωση για τις οφειλές των ΕΛΦΕ, ενώ τον Ιούνιο του 2017 αποφασίστηκε η αυστηροποίηση των πληρωμών με προεξόφληση της κατανάλωσης 50% μετρητά και 50% με μεταχρονολογημένες επιταγές και καταβολές για μείωση του χρέους (πληρωμή τόκων). Ωστόσο, όπως είπε ο υπουργός, στην πορεία το δικαστήριο μετά από προσφυγή της ELFE απαγόρευσε να διακοπεί η παροχή. Σήμερα κατέληξε ο υπουργός υπάρχουν 2 προσφυγές, η πρώτη της ELFE κατά της ΔΕΠΑ και η δεύτερη της ΔΕΠΑ κατά της ΕLFE.

Η δικαστική εξέλιξη περιμένουμε να δικαιώσει τη ΔΕΠΑ Εάν υπάρχει σκάνδαλο για την αύξηση των οφειλών αφορά τη ΝΔ, για να διακοπεί η παροχή πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια και οι μέριμνες του νόμου, το σχέδιο ανταλλαγής ήταν μια βραχύβια και άνευ αντικειμένου περιπέτεια που απέχει πολύ από το να έχει οσμή σκανδάλου, κατέληξε ο κ. Σταθάκης.

Δραγασάκης: Όποια πέτρα και να σηκώσουμε βρίσκουμε εσάς από κάτω

Δεν υπάρχει σκάνδαλο ανέφερε από την πλευρά του και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνηση Γ. Δραγασάκης, ο οποίος ανέφερε ότι δεν υπήρξε ποτέ απόφαση κανενός οργάνου για τη θέμα της ανταλλαγής και οι όποιες συζητήσεις έγιναν ήταν στο πλαίσιο της ανταλλαγής απόψεων. Ποτέ δεν ήρθε το θέμα για απόφαση, που σημαίνει ότι δεν είχε ωριμάσει η πρόταση για να υλοποιηθεί. Υπάρχουν ευθύνες στο πως δημιουργήθηκε το περίπλοκο νομικό κουβάρι ΕLFE και πως δημιουργήθηκαν τα χρέη στα σημερινά επίπεδα και πως έφτασε να ελέγχεται για ξέπλυμα χρήματος ο επιχειρηματίας, κατέληξε ο κ. Δραγασάκης. Η ΝΔ θέλει να πάει στις εκλογές με μία λίστα σκανδάλων και να δημιουργήσει μια αντίρροπη εικόνα. Το δράμα είναι ότι όποια πέτρα και αν σηκώσουμε κάτι δικό σας θα βρούμε είπε.

Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου είπε πως δεν υπάρχει αποδεδειγμένο σκάνδαλο αυτή τη στιγμή αλλά μια υπόθεση που διερευνάται από την Δικαιοσύνη.

«Δεν έχουμε  αποδεδειγμένο σκάνδαλο, βρισκόμαστε στο στάδιο της ποινικής διερεύνησης. Ο κ. Κιτσάκος έχει την ιδιότητα του κατηγορουμένου και συνεπώς τεκμαίρεται και ως αθώος και όχι μάρτυρας όπως λέτε.

Φέρνετε  στο Κοινοβούλιο μια ανοιχτή ποινική υπόθεση σχολιάζοντας πράγματα και θάματα τη στιγμή που εσείς έχετε εγκαλέσει  την κυβέρνηση ακόμη και για ένα πολιτικό σχολιασμό του ΣΥΡΙΖΑ  που αφορά  σε ποινικές υποθέσεις. Υπάρχουν δυο  μέτρα  και δύο σταθμά στο  τι σημαίνει σχολιάζω ποινική υπόθεση και εμπλεκόμενους σε ποινική υπόθεση;».

Μάλιστα ο κ. Καλογήρου κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία εάν θεωρεί ότι ο κ.Κιτσάκος είναι αξιόπιστος μάρτυρας τότε  θα πρέπει να δεχθεί και την δήλωση του πως δεν υπάρχει θέμα απιστίας.

Πιο κατηγορηματικός ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης  Γιάννης Δραγάσακης ο  οποίος ανέφερε πως δεν υπάρχει κανένα σκάνδαλο και κανένα θέμα για την κυβέρνηση:

«Δεν θα  έπρεπε να υπήρχε σήμερα αυτή η επερώτηση τουλάχιστον για το συγκεκριμένο θέμα. Αν δεν υπήρχαν οι συνεντεύξεις που κ. Κιτσάκου  θα κάνατε επερώτηση;  Εγινε ποτέ ερώτηση για τα χρέη της ΔΕΠΑ  στη Βουλή. Δεν υπάρχει θέμα σκανδάλου που αφορά στην κυβέρνηση, αυτό που υπάρχει είναι ένα κουβάρι νομικό και δικαστικών περίπλοκων προσφορά τα ΕΛΦΕ  και αξίζει να συζητήσουμε τι θα κάνουμε και πως θα διασφαλίσουμε την προοπτική αυτής της επιχείρησης» ανέφερε.