Στην ΚΟ των ΑΝΕΛ εντάχθηκε ο ανεξάρτητος βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης, Αριστείδης Φωκάς, όπως άλλωστε είχε σχεδόν ανακοινώσει ένα 24ωρο νωρίτερα. Εμφανίστηκε στο περιστύλιο της Βουλής μαζί με τον Πάνο Καμμένο. Ο τελευταίος προχώρησε σε ρεσιτάλ δηλώσεων υπέρ της Μακεδονίας.

«Καλωσορίζω τον κ. Φωκά στην ΚΟ των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Είναι ένας βουλευτής μαχητικός της Β' Θεσσαλονίκης. Μέχρι την Κυριακή δεν είχαμε καν μιλήσει ποτέ, είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που ανταποκρίθηκε στο πατριωτικό κάλεσμα για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας να αντισταθούμε απέναντι σε συμπολίτευση και αντιπολίτευση. Στη μεν συμπολίτευση που θέλει να ψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών και να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών και δεύτερον στην αντιπολίτευση, η οποία, κοροϊδεύοντας τον ελληνικό λαό, δεν ανταποκρίνεται στο κάλεσμά μας να καταθέσουμε από κοινού μια πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης με τη μόνη δέσμευση ότι η λύση που θα δοθεί δεν θα έχει τον όρο 'Μακεδονία' και ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να ρίξει την κυβέρνηση για να υπογράψει ο ίδιος την Συμφωνία των Πρεσπών κάπως διαφορετική» δήλωσε ο Πάνος Καμμένος.

«Η Συνθήκη των Πρεσπών δεν διορθώνεται, καταργείται. Θα δώσουμε μάχη με τους Ανεξάρτητους Έλληνες από εδώ και πέρα. Καλή επιτυχία στον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝΕΛ» δήλωσε, από την πλευρά του, ο κ. Φωκάς.

Ο Αριστείδης Φωκάς είχε εκλεγεί με την Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη και είχε ανεξαρτητοποιηθεί. Στην πρόσφατη δε ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό είχε απουσιάσει. 

Ένα 24ωρο νωρίτερα είχε ερωτηθεί από τα Παραπολιτικά 90,1 για το αν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι «αυτή την κυβέρνηση δεν την εμπιστεύεται κανένας, είναι επικίνδυνη και το
έχει αποδείξει τα 4 χρόνια που κυβερνά».

Μιλώντας στο Θέμα 104,6 είχε δώσει συγχαρητήρια στον Πάνο Καμμένο για την παραίτησή του, λέγοντας ότι «είναι προς τιμήν του που παραιτήθηκε από υπουργός. Μπορεί να μην παραιτήθηκε για αύξηση της φορολογίας, αλλά όταν μιλάμε για εθνικό θέμα δεν υπολογίζεις θέσεις και αξιώματα».

Πάντως με την ένταξη Φωκά στην ΚΟ των ΑΝΕΛ ο Πάνος Καμμένος «δένει» την κοινοβουλευτική του ομάδα μετά και τις διαγραφές των Κουντουρά και Κόκκαλη, καθώς παραμένει με δύναμη πέντε συνολικά βουλευτών. Ακόμα και αν ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος παραδώσει την έδρα του και αντικατασταθεί από τον Τέρενς Κουίκ (που επίσης έχει κόψει δεσμούς με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ), η προσθήκη Φωκά κρατά τον απαραίτητο (για ύπαρξη ΚΟ) αριθμό.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλευρό του Πάνου Καμμένου είναι ακόμα οι βουλευτές Κ.Κατσίκης και Κόλλια-Τσαρουχά, ενώ ο Κώστας Ζουράρις δεν πρόκειται να διαγραφεί, δεδομένου ότι αποτελεί συνεργαζόμενο με τους ΑΝΕΛ βουλευτή.