Αντίστροφη μέτρηση για την ονομαστική ψηφοφορία της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή, η οποία τελικά θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 14:30.

Η σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής επί του νομοσχεδίου άρχισε στις 9 το πρωί 

Οι «πρόθυμοι» που θα ψηφίσουν η Συμφωνία των Πρεσπών

Στην τέταρτη επέτειο από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές και οι 145 βουλευτές του παρέα με τουλάχιστον επτά ή οκτώ ακόμα «πρόθυμους» από άλλα κόμματα, αναμένεται να ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η σχετική ονομαστική ψηφοφορία θα ξεκινήσει στις 14:30.

Τα «κουκιά» διαμορφώνονται ως εξής:

Στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα προστεθούν η προερχόμενη από τους ΑΝΕΛ Έλενα Κουντουρά, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος (ΑΝΕΛ, ο οποίος κατά δηλώσεις του, θα παραδώσει και την έδρα) και ο Σπύρος Δανέλλης, οι βουλευτές της πρώην Κ.Ο. του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς αλλά και ο Σπύρος Λυκούδης

Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος που διαγράφηκε από την ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και η αναπληρώτρια υπουργός Προστασίας Κατερίνα Παπακώστα.

Σύνολο 153 βουλευτές. 

Στην αντίθετη πλευρά αναμένεται να συνταχθούν 147 βουλευτές από τη ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ, τη Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ, τους ΑΝΕΛ, την Ένωση Κεντρώων και ορισμένους ακόμα ανεξάρτητους.

Νέο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στις 12 στο Σύνταγμα

Την ίδια ώρα θα πραγματοποιείται ένα ακόμα συλλαλητήριο κατά της Συμφωνίας. 

Το κάλεσμα απηύθυνε η Παμμακεδονική Συνομοσπονδία μετά την απόφαση να αναβληθεί για το μεσημέρι της Παρασκευής η ψήφιση της Συμφωνίας.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας ο Ιωάννης Αθανασιάδης «στο σημείο που έχουμε φτάσει η μόνη λύση είναι μία παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Του ζητούμε να σταθεί στο ύψος του και να λυτρώσει τον ελληνικό λαό».

Τα μέτρα ασφαλείας αναμένεται και σήμερα να είναι αυστηρά, ειδικά μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν στη συγκέντρωση της Πέμπτης. Η αστυνομία προχώρησε σε 133 προσαγωγές και 10 συλλήψεις . Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν αντιασφυξιογόνες μάσκες και διάφορα «πολεμοφόδια», ενώ τέσσερις από αυτούς συνελήφθησαν για συμμετοχή στα επεισόδια έξω από τη Βουλή.

Περίπου 85 από τους προσαχθέντες οδηγήθηκαν στην Ασφάλεια πριν από την συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Οι προσαγωγές αυτές έγιναν στο πλαίσιο στοχευμένων ελέγχων που έκανε η Αστυνομία, κατ’ εφαρμογή ειδικού σχεδιασμού, με στόχο να εμποδίσουν τις ομάδες των ακροδεξιών που πήγαιναν αποκλειστικά για να προκαλέσουν επεισόδια στη Βουλή.

Οι περισσότεροι από τους προσαχθέντες αυτούς, αφέθηκαν ελεύθεροι το βράδυ, αλλά μια ομάδα πάνω από 30 άτομα, πέρασε έξω από το σπίτι του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα και έγραψαν με σπρέι στον μαντρότοιχο το σύνθημα: «Μακεδονία γη ελληνική».

Η ομάδα αυτή προσήχθη και πάλι από τις αστυνομικές δυνάμεις που έσπευσαν στο σημείο και οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΑ, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιος έγραψε το σύνθημα, οπότε θα προστεθεί στους συλληφθέντες. Κατά την διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκε ένας αστυνομικός από πέτρα.