Τα πυρά της αντιπολίτευσης συγκέντρωσε η κυβέρνησης στη Βουλή, με αφορμή την αμφισβήτηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. 

Να σημειωθεί ότι λίγες ημέρες μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, που της έδωσαν οι έξι «πρόθυμοι» βουλευτές που συγκεντρώθηκαν από άλλα κόμματα, παρουσιάζει σημάδια αποσύνθεσης.

Μετά τα χθεσινά κωμικοτραγικά που συνέβησαν και το μπλόκο στο νομοσχέδιο του υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ένα ακόμη επεισόδιο στη Βουλή που έλαβε χώρα σήμερα, δείχνει ότι η κυβέρνηση είναι αδύναμη, έρμαιο των ανεξάρτητων βουλευτών που αν δεν ψηφίζουν τις κυβερνητικές θέσεις δεν περνάει τίποτα. 

Στη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής επικράτησε το απόλυτο χάος, με την αντιπολίτευση να σφυροκοπά την κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση μειοψηφίας. 

Δένδιας: Είστε κυβέρνηση μειοψηφίας

Στην αρχή της συζήτησης η προεδρεύουσα Τασία Χριστοδουλοπούλου ζήτησε να γίνει ψηφοφορία επί της πρότασης Δένδια να τοποθετηθούν οι εκπρόσωποι των κομμάτων!

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, ζήτησε τον λόγο, λέγοντας πως η σημερινή ονομαστική ψηφοφορία είναι άκυρη καθώς ο χθεσινός προεδρεύων Γιώργος Βαρεμένος παράνομα διέκοψε την ψηφοφορία που ήταν σε εξέλιξη.

«Δεν επιτρέπεται από τον Κανονισμό. Αν επιθυμεί ονομαστική ψηφοφορία πρέπει να το πει πριν την έναρξη της ψηφοφορίας. Αυτό που είναι ακατανόητο είναι η διακοπή της ψηφοφορίας, όταν διαπιστώνει την απόρριψη του νομοθετήματος. Αποτελεί μέγα ζήτημα και πρέπει να τοποθετηθούν τα κόμματα», είπε, κάνοντας λόγο για «κυβέρνηση μειοψηφίας». «Δεν μπορείτε να κυβερνάτε με αυτό τον τρόπο», υπογράμμισε κατηγορώντας τον κ. Βαρεμένο ότι «δεν περάτωσε την ψηφοφορία και δεν ανακοίνωσε αποτέλεσμα ενώ αντί να ανακοινώσει την απόρριψη μίλησε περί ονομαστικής ψηφοφορίας»..

Βενιζέλος: Αυτό που κάνετε είναι αλλοίωση του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος

Τον λόγο ζήτησε και έλαβε ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ Ευ. Βενιζέλος λέγοντας ότι συντελέστηκε θεμελιώδη παραβίαση του Κανονισμού. Όπως εξήγησε, η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης αλλά ως Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή, δεν έχει δεδηλωμένη πλειοψηφία. «Άρα δεν υπάρχει τεκμήριο πλειοψηφίας, τεκμήριο δεδηλωμένης στις ψηφοφορίες», σημείωσε. Και πρόσθεσε ότι «τυπικά έχουμε κυβέρνηση, ουσιαστικά δεν έχουμε πλειοψηφίες». «Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση θεσμικής εκκρεμότητας», είπε και κάλεσε την κυβέρνηση να μην επιμείνει σε παρόμοιες πρακτικές για να πορευθεί η χώρα μέχρι τις εκλογές χωρίς την αλλοίωση των θεσμών του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του Προέδρου της Βουλής ο οποίος παραδέχθηκε ότι στα περισσότερα ο κ. Βενιζέλος έχει δίκιο αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχει επιπλέον και μια «προδιάθεση δημιουργίας μιας εκκρεμότητα πολιτική και κοινοβουλευτικής στο διηνεκές ενδεχομένως για αποπροσανατολισμό από άλλα ζητήματα που τίθενται αυτή την περίοδο». «Δεν βοηθά το πολιτικό σύστημα να υπάρχει μια αχλύ εκκρεμότητας. Είναι φανερό πως αν συνεχίσει, διότι προς ώρας είναι αυτή η σύνθεση της Βουλής, τα νομοσχέδια θα έρχονται με ονομαστική ψηφοφορία», διευκρίνισε προαναγγέλλοντας επί της ουσίας προσχωρήσεις από την δεξαμενή των ανεξάρτητων στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Βορίδης: Δεν μπορεί να διεξαχθεί η ψηφοφορία, είστε κυβέρνηση μειοψηφίας

Από την πλευρά του ο βουλευτής της Ν.Δ., Μάκης Βορίδης, απευθυνόμενος στην Τασία Χριστοδουλοπούλου τόνισε ότι αντικανονικά διακόπηκε χθες ψηφοφορία.

«Δεν μπορεί να διεξαχθεί η ψηφοφορία, πάρτε την πίσω, ξαναφέρτε το κάντε ότι θέλετε, είστε κυβέρνηση μειοψηφίας», είπε με την Τ. Χριστοδουλοπούλου να παραδέχεται ότι πράγματι υπάρχει ένα ζήτημα με τα νέα δεδομένα και έτσι «θα κάνουμε κάθε φορά ονομαστικές ψηφοφορίες»!

Η Τασία Χριστοδουλοπούλου παραδέχθηκε οτι η κοινωνία ξέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μειοψηφία

Στη συνέχεια η κα Τασία Χριστοδουλοπούλου ζήτησε να γίνει ψηφοφορία επί της πρότασης Δένδια να τοποθετηθούν οι εκπρόσωποι των κομμάτων ενώ, αρνούμενη να δώσει το λόγο στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, η ελληνική κοινωνία ξέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μειοψηφία, ότι έχει μόλις 145 βουλευτές.

Κατά τη διάρκεια όλης της συζήτησης η Τασία Χριστοδουλοπούλου, επικαλούμενη διαδικαστικά ζητήματα τα οποία σχετίζονται με τον χρόνο που θα διαρκέσει η συζήτηση για το μείζον ζήτημα που έχει προκύψει γενικά με την ψήφιση των νομοσχεδίων από τη Βουλή, παραδέχτηκε επανειλημμένως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβέρνηση μειοψηφίας αφού διαθέτει μόνο 145 βουλευτές.

Το διαζύγιο Τσίπρα - Καμμένου φέρνει... ονομαστικές ψηφοφορίες

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση της κυβέρνησης δια του Προεδρείου της Βουλής που ανακοίνωσε ότι στο εξής θα διεξάγονται ονομαστικές ψηφοφορίες κάθε φορά που θα αμφισβητείται η κυβερνητική πλειοψηφία, αναγνωρίζοντας ότι δημιουργούνται πλέον σημαντικές επιπλοκές στην προώθηση του κυβερνητικού έργου..

Ο Φωκάς απολογήθηκε: Ήπια γκαζόζα και πήγα τουαλέτα

Μέσα στο κλίμα αυτό η τοποθέτηση του κ. Φωκά, που απουσίαζε από την ψηφοφορία, προκάλεσε τα γέλια των βουλευτών καθώς είπε ότι ήταν στο καφενείο της Βουλής και επειδή είχε πιει μια …γκαζόζα είχε πάει στην τουαλέτα! Ενώ διαμαρτυρήθηκε λέγοντας «πού προβλέπει ο Κανονισμός να σταματά η διαδικασία και να πηγαίνουμε σε ονομαστική;».