Στην Ολομέλεια της Βουλής εισήχθη προς συζήτηση το Πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, η τελευταία πράξη της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία, αφού θα έχει προηγηθεί σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Το λόγο θα λάβουν και οι πολιτικοί αρχηγοί.

Το Πρωτόκολλο αναμένεται να ψηφιστεί από τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, και τους Σπύρο Δανέλλη, Κατερίνα Παπακώστα, Ελενα Κουντουρά, οι οποίοι έχουν δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και ψήφισαν τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Δεν θα ψηφίσουν το Πρωτόκολλο ο Κώστας Ζουράρις και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκαλης που καταψήφισαν τη Συμφωνία των Πρεσπών, παρά το γεγονός ότι με επιστολές τους προς τον Νίκο Βούτση δήλωσαν ότι υπερψηφίζουν όλα τα νομοσχέδια που θα φέρει η κυβέρνηση.

Ειδικότερα, ο Κώστας Ζουράρις διευκρίνισε στην επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής ότι θα καταψηφίσει ό,τι σχετίζεται με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Ναι» θα ψηφίσουν οι βουλευτές του Ποταμιού Σταύρος θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς και Σπύρος Λυκούδης, όπως και ο Θανάσης Θεαχαρόπουλος της ΔΗΜΑΡ που διαγράφτηκε πρόσφατα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. 

Το Πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ θα ψηφίσει και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και μετά -όπως φαίνεται- θα παραιτηθεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, οδηγώντας στη διάλυσή της.

Ετσι, το Πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ αναμένεται να ψηφίσουν 153 βουλευτές. Εφόσον κυρωθεί, η ΠΓΔΜ μετατρέπεται σε Βόρεια Μακεδονία και ο Ζάεφ -κατά δηλώσεις του ίδιου, αλλά και του Έλληνα κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, θα πάψει να μιλά για «Δημοκρατία της Μακεδονίας».