Να μην απαντήσει στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, μετά τις δηλώσεις για «γκιαούρηδες» Ερντογάν αποφάσισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος από την Κύπρο όπου βρίσκεται, τονίζοντας μάλιστα ότι ο σκοπός της ελληνική πλευράς «δεν είναι η κλιμάκωση αλλά η αποκλιμάκωση της έντασης».

Μετά τη συνάντησή του με τον Κύπριο ΥΠΕΞ, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας ρωτήθηκε σχετικά και η απάντηση που έδωσε ήταν:

«Ακούστε, η δήλωσή μας έλεγε, κάτι το οποίο είναι αναντίρρητο από τον οποιονδήποτε καλόπιστο παρατηρητή, ότι η εξωτερική πολιτική δεν πρέπει να εργαλειοποιείται για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης και ότι πρέπει να υπάρχει απόλυτος σεβασμός στην ιστορία και στην αξιοπρέπεια των γειτονικών λαών. Αυτή ήταν η δήλωσή μας, είναι τόσο αναμφισβήτητα και γενικά αποδεκτά αυτά, όχι απλώς από το Διεθνές Δίκαιο, αλλά και από τον νομικό και πολιτικό πολιτισμό που κυριαρχεί στην Ευρώπη. Δεν θέλω να σχολιάσω τις δηλώσεις του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, γιατί όπως σας είπα, ο σκοπός μας δεν είναι η κλιμάκωση αλλά η αποκλιμάκωση της έντασης.

Και να ξεκαθαρίσω, επειδή το δηλώνει και αυτό στην κατάληξή του το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, ότι όταν δηλώνουμε ότι σκοπός μας είναι η βελτίωση των σχέσεων πρέπει να το επιβεβαιώνουμε και στην πράξη.»