Ένα λογοπαίγνιο είχε την έμπνευση να κάνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πριν από μερικούς μήνες, μιλώντας στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Είχε μιλήσει για τα «πικρά ποτήρια» που «θα πίνουν ένα-ένα» στη Νέα Δημοκρατία εν όψει των εκλογικών αναμετρήσεων που έρχονται. Τότε ήταν Μάρτιος και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόταν στις κάλπες του Μαΐου (Ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές), αλλά και των βουλευτικών εκλογών που -όπως συνηθίζει να λέει- θα γίνουν τον Οκτώβριο.

Προς το παρόν, πάντως, οι πρόβλεψη δεν επαληθεύεται. Περίπου 1,5 μήνα προτού ανοίξει η αυλαία των εκλογικών αναμετρήσεων, οι δημοσκοπήσεις διαψεύδουν τις εκτιμήσεις του Μαξίμου. Πρώτα ήταν η δημοσκόπηση της ALCO για λογαριασμό του Open, στην οποία φαίνεται ότι η ψαλίδα ανοίγει. 

Ήρθε στη συνέχεια η δημοσκόπηση της Pulse για το ΣΚΑΙ, όπου το προβάδισμα της ΝΔ είναι διψήφιο, ενώ οι «επιδόσεις» της κυβέρνησης στα λεγόμενα ποιοτικά χαρακτηριστικά είναι απογοητευτικές. Οι πολίτες θέλουν λιγότερους φόρους και δουλειές, ενώ δεν ξεχνούν τις «Πρέσπες».

Στο Μαξίμου επικρατούσε η εντύπωση ότι οι πολιτικές πρωτοβουλίες και τα επιδόματα θα δώσουν πόντους στην κυβέρνηση. Όπως η «απεύθυνση» έκανε εξαιρετικά χαμηλές πτήσεις, όπως φάνηκε και από τα ονόματα που τελικά στελέχωσαν την ευρωλίστα του ΣΥΡΙΖΑ: Από την θεαματική παρουσίαση του ψηφοδελτίου του 2014 με Γλέζο, τώρα ο Τσίπρας εμφανίζεται αγκαλιά με τη νέα διαπλοκή του Κόκκαλη και celebrities.

Τα «όχι» από άλλα στελέχη του χώρου της κεντροαριστεράς ή πρόσωπα με μακρά θητεία στον ΣΥΡΙΖΑ έπεσαν βροχή. Χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις της Μαρίας Ρεπούση ή του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ενώ και άλλοι επώνυμοι, όπως ο Παναγιώτης Γιαννάκης ή η Έλενα Ακρίτα απάντησαν αρνητικά, εξηγώντας τους λόγους.

Όμως η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη και με την πραγματικότητα που η ίδια δημιούργησε με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Τα στελέχη της αποδοκιμάζονται σε Μακεδονία και Θράκη, ενώ ακόμα και οι επιχειρηματίες δεν βλέπουν τις ευκαιρίες για επενδύσεις στα Σκόπια.

Αλλά και τα περί εξόδου από τα μνημόνια και την επιτήρηση αποδεικνύονται καθημερινά λόγια του αέρα. Η πρόσφατη περιπέτεια με την δόση του 1 δισ. ευρώ θύμισε ημέρες... μνημονίου. Οι δανειστές είναι εδώ και ορίζουν πώς θα γίνουν τα πράγματα.

Και αν ακόμα στο Μαξίμου ονειρεύτηκαν ρήξεις και μονομερείς ενέργειες για την προστασία των δανειοληπτών, τελικά έφεραν μια ρύθμιση που αφήνει εκτός χιλιάδες δανειολήπτες (δείτε εδώ γιατί), ενώ σαν να μην έφτανε αυτό, διά χειρός Δραγασάκη, η ρύθμιση έγινε ακόμα χειρότερη για τα επιχειρηματικά δάνεια.

Και όλα αυτά με το γνωστό αφήγημα. Όπως είπε ο Γιάννης Δραγασάκης, η αλλαγή αυτή «δεν είναι από επιθυμία, αλλά από ανάγκη»...

Κατά τα άλλα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δήλωσε αισιόδοξος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές: «Ο κόσμος βλέπει ότι κάνουμε λάθη και μερικές φορές ασυγχώρητα λάθη αλλά γνωρίζει ότι η ελπίδα είναι με τον ΣΥΡΙΖΑ»...