Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να έβαλε πλάτη -για μια ακόμα φορά- ώστε να προστατευθεί ο Παύλος Πολάκης και η χυδαιότητά του εις βάρος του υποψήφιου ευρωβουλευτή της ΝΔ, Στέλιου Κυμπουρόπουλου, ωστόσο, στον ΣΥΡΙΖΑ και στην κυβέρνηση έχουν άλλη άποψη. Το ένα μετά το άλλο τα κορυφαία στελέχη σπεύδουν να πάρουν αποστάσεις από τον «αψύ Σφακιανό», εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο την αντίθεσή τους στην κίνηση Τσίπρα να δεσμεύσει όλη την ΚΟ προς υπεράσπιση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, επικεφαλής των «53+», της εσωκομματικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, με ανάρτησή του στο Facebook παίρνει σαφείς αποστάσεις από το ύφος και την ουσία της παρέμβασης του Παύλου Πολάκη και τονίζει ότι «πρέπει να υπάρχουν όρια» στην πολιτική αντιπαράθεση.

Όπως αναφέρει ο κ. Τσακαλώτος «η δήλωση του κ. Κυμπουρόπουλου και εμένα μου φάνηκε υπερβολικά νεοφιλελεύθερη», αλλά επισημαίνει: «Οι αριστεροί και αριστερές σέβονται και στηρίζουν τους ανθρώπους με αναπηρία όπως και άλλες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, είτε είναι δεξιοί, είτε κεντρώοι, είτε αριστεροί».

Η ανάρτηση Τσακαλώτου:

«Η παρέμβαση του κ. Πολάκη θεωρώ ότι είναι φυσικό επακόλουθο ενός δημοσίου λόγου χωρίς κόκκινες γραμμές, θιασώτες του οποίου υπάρχουν σε όλο το πολιτικό φάσμα. Και εγώ αρκετές φορές έχω παραφερθεί στη Βουλή ακόμα και σε άτομα της αντιπολίτευσης που σέβομαι - δεν τους ονομάζω για να μην τους εκθέσω! Αυτή είναι η λογική της πολιτικής αντιπαράθεσης. Αλλά πρέπει να υπάρχουν όρια.

Η δήλωση του κ. Κυμπουρόπουλου και εμένα μου φάνηκε υπερβολικά νεοφιλελεύθερη. Οι άνθρωποι με αναπηρία χρειάζονται στήριξη για να είναι σε θέση να έχουν τις ίδιες δυνατότητες που έχουν οι άλλοι πολίτες. Με αυτή την έννοια η στήριξη δεν αποτελεί ούτε δώρα ούτε εύνοια. Και είμαι περήφανος που η δική μας κυβέρνηση πράττει με βάση αυτή την αρχή. Από εκεί και πέρα οι αριστεροί και αριστερές σέβονται και στηρίζουν τους ανθρώπους με αναπηρία όπως και άλλες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, είτε είναι δεξιοί, είτε κεντρώοι, είτε αριστεροί».

Οι πρώτες βολές είχαν έρθει από το βήμα της Βουλής την Μεγάλη Τρίτη. Λίγο μετά την ανακοίνωση του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι καταθέτει πρόταση δυσπιστίας κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, στο βήμα της Βουλής ανέβηκε ο Νίκος Φίλης. Ο πρώην υπουργός επισήμανε ότι «ο κ. Πολάκης δεν εκπροσωπεί με όσα είπε το δημοκρατικό ήθος της προοδευτικής παράταξης και το ήθος του ΣΥΡΙΖΑ και αδικεί την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να ενισχύει το έργο των οικογενειών και των ΑμεΑ για ίσες ευκαιρίες και πρέπει να επανορθώσει την αστοχία του».

Σε μια προσπάθεια να προλάβει αντιδράσεις και να βγάλει τους βουλευτές του από την δύσκολη θέση να υπερασπιστούν τον Παύλο Πολάκη, ο πρωθυπουργός επέλεξε την «διαφυγή» μέσω της ψήφου εμπιστοσύνης: Μετέτρεψε την πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού σε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του.

Δεν κατάφερε όμως να βγάλει τον ΣΥΡΙΖΑ από τον «φαύλο κύκλο» της εσωστρέφειας και της ενδοκυβερνητικής αντιπαράθεσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και η «Εφημερίδα των Συντακτών» στράφηκε κατά του υπουργού: «Δεν τον χωράει το κόμμα» ήταν ο τίτλος του σχετικού θέματος.

Ο Γιάννης Μπαλάφας ζήτησε από τον αναπληρωτή υπουργό να ανακαλέσει, ενώ και ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου χαρακτήρισε τις δηλώσεις Πολάκη «τρικλοποδιά στην κυβέρνηση». Χαρακτηριστικά τα όσα είπε: «Ο κ. Πολάκης έκανε μια άστοχη δήλωση για το γεγονός ότι ο κ. Κυμπουρόπουλος μπήκε στο σύστημα υγείας με τα μόρια που του έδινε η αναπηρία του. Αυτό δεν ήταν παράνομο, αλλά δικαίωμα του κ. Κυμπουρόπουλου. Ο κ. Πολάκης πρέπει να βρει ο ίδιος τον τρόπο να επανορθώσει. Ο κ. Πολάκης επιμένει να βάζει τρικλοποδιές στην κυβέρνηση και μάλιστα προεκλογικά. Έδωσε για ακόμη μια φορά την ευκαιρία στην ΝΔ να αλλάξει την ατζέντα...»

«Ατυχή και αχρείαστη» χαρακτήρισε τη δήλωση Πολάκη ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός. Μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός ανέφερε ότι με τη δήλωσή του αυτή ο Παύλος Πολάκης, έδωσε την ευκαιρία στη Νέα Δημοκρατία να ξεφύγει από το επικοινωνιακό αδιέξοδο και να αντεπιτεθεί.

«Δεν είχε κανένα λόγο να ανοίξει αυτό το ζήτημα» είπε από την πλευρά του ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Ηχηρό άδειασμα στον Παύλο Πολάκη επεφύλασσε η ευρωβουλευτής Κωνσταντίνα Κούνεβα, τονίζοντας ότι έχει «συνεργαστεί με τον Στέλιο, ως εκπρόσωπο του οργανισμού i-living, για την ανεξάρτητη διαβίωση των Ανθρώπων με Αναπηρίες».

«Εκτιμώ και σέβομαι τον αγώνα του Στέλιου και της οικογένειάς του, όπως και άλλων ακτιβιστών της αναπηρίας, ώστε να αρθούν τα εμπόδια που θέτουν η κοινωνία και το κράτος στους αναπήρους. Σε συνεργασία που είχε με τους συνεργάτες μου παραγγείλαμε στο Ευρωκοινοβούλιο μια σύντομη έρευνα για το πώς λειτουργεί η Ανεξάρτητη Διαβίωση στην Ευρώπη» τονίζει η Κ. Κούνεβα και προσθέτει: «Το όραμα που ενστερνίζεται ο Στέλιος, τον στόχο της ανεξάρτητης διαβίωσης, που προϋποθέτει γενναία αύξηση των κοινωνικών δαπανών και ισότιμη πρόσβαση των αναπήρων σε όλα τα δημόσια και κοινωνικά αγαθά, τον ενστερνιζόμαστε απόλυτα, και ο ίδιος νομίζω ότι το γνωρίζει καλά».

Ακολούθησε η βουλευτής Ελένη Αυλωνίτου, η οποία κάλεσε τον Πολάκη να ζητήσει συγγνώμη, λέγοντας: «Θέλει γενναιότητα ψυχής να πεις δημόσια συγγνώμη»...