«Υπάρχουν πενταετίες που δεν τις θυµάσαι και πενταετίες που θυµάσαι µε ακρίβεια τα γεγονότα. Την περίοδο 1995-2000 δεν θυµάται κανείς τι έγινε, γιατί τα πράγµατα κυλούσαν µε ευδαιµονία και όλα πήγαιναν καλά.

Όµως το 2014-2019 θυµούνται τα πάντα», λέει στο «Secret» στο ένθετο του πολιτισμού της εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, που κυκλοφόρησε το Σάββατο 07/12/2019 ο Ευτύχης Βαρδουλάκης σύµβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας και συνιδρυτής της εταιρείας Stratego, για το νέο του βιβλίο µε τίτλο «∆ιλήµµατα µιας πενταετίας», που παρουσίασε το απόγευµα της Τετάρτης στην ΕΣΗΕΑ και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πεδίο.

Είναι µεν το τρίτο, αλλά ουσιαστικά το δεύτερο βιβλίο µετά τους «Κανόνες πολέµου», και το οποίο προέκυψε από την επαγγελµατική του ενασχόληση ως συµβούλου επικοινωνίας.



Οπως ο ίδιος είπε, είναι το πρώτο που κυκλοφόρησε µετά τις εκλογές. «Ουσιαστικά, αναλύω την πενταετία µέσα από τα στρατηγικά διλήµµατα στα οποία κλήθηκαν να απαντήσουν οι πρωταγωνιστές», εξηγεί.

«∆ίνω έµφαση σε τέσσερα από αυτά. Το πρώτο είναι το πρώτο εξάµηνο του ΣΥΡΙΖΑ και οι χειρισµοί του, το δεύτερο είναι οι επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ και η συνέχιση της συνεργασίας του µε τον Π. Καµµένο, το τρίτο σηµείο είναι η Συµφωνία των Πρεσπών και το τέταρτο είναι το τελευταίο διάστηµα, κυρίως το γεγονός ότι δεν έκανε τις εκλογές µαζί».



Ακόµη, ο συγγραφέας εξετάζει και ορισµένες κινήσεις της Νέας ∆ηµοκρατίας, όπως το 2015 που κατάφερε να κρατήσει τη συνοχή και την αξιοπιστία της, µετά την ανανέωση που υπήρξε ύστερα από την εκλογή Μητσοτάκη, το πώς χειρίστηκε το θέµα των Πρεσπών, που κατάφερε να ισορροπήσει και να χειριστεί το ζήτηµα µε τέτοιον τρόπο ώστε δεν του δηµιούργησε πρόβληµα ούτε στο εσωτερικό ούτε στο εξωτερικό, και ταυτίστηκε µε την πλειοψηφία της κοινής γνώµης.

«∆ίνω όµως έµφαση στα στρατηγικά διλήµµατα, δηλαδή αυτό ήταν το κρίσιµο ερώτηµα, αυτό έκανε κι αυτό ήταν το λάθος.

Είναι µια µελέτη στρατηγικής, η οποία φιλοδοξώ να είναι χρήσιµη για όποιον ασχολείται µε την πολιτική ή κατέχει δηµόσιο αξίωµα και θέση ευθύνης», τονίζει, µιλώντας για µια µετάλλαξη της χώρας που άρχισε να βγαίνει από την κρίση.



Όσο για το ποιους θα κερδίσει το νέο του βιβλίο, απαντά πως είναι χρήσιµο για όλους όσοι ασχολούνται µε την πολιτική.

«Θα έλεγα ότι είναι πιο χρήσιµο για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ παρά για το πολιτικό προσωπικό της Ν.∆. Αν θέλεις να κερδίσεις τις επόµενες εκλογές, είναι πολύ σηµαντικό να καταλάβεις γιατί έχασες τις προηγούµενες», και αποκαλύπτει πως του πήρε δυόµισι µήνες να το ολοκληρώσει, χωρίς ταλαιπωρία, καθώς τα γεγονότα ήταν πολύ πρόσφατα.

«Τα είχα πολύ καθαρά στο µυαλό µου, επειδή ήµουν µέλος της οµάδας συµβούλων του Κυριάκου Μητσοτάκη και τα είχα ζήσει από πολύ κοντά.



Είχα σχηµατίσει µια πολύ στέρεα άποψη γι’ αυτά που γράφω», εκµυστηρεύεται. Αυτό που θέλει πάνω από όλα να τονίσει στους αναγνώστες είναι ότι την περίοδο εκείνη ο ΣΥΡΙΖΑ «αναλώθηκε σε τακτικισµούς».

«Αποκόπηκαν από τον κόσµο και δηµιουργήθηκε ένα µεγάλο αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρεύµα, το οποίο ποτέ δεν συνειδητοποίησαν. Η λογική ότι είµαστε άχαστοι, είµαστε παιχταράδες, τους έκανε να µην αντιµετωπίζουν τις καταστάσεις µε τον ρεαλισµό που απαιτείται όταν κάνεις πολιτική», αναφέρει, προσθέτοντας ότι υποτιµήθηκε η µεθοδικότητα που έδειξε ο Κ. Μητσοτάκης.