Η Κλεονίκη Δεμίρη είναι μια ταλαντούχα ερμηνεύτρια, που εντυπωσιάζει από την πρώτη της δισκογραφική κυκλοφορία, η οποία και έγινε μόλις πριν από λίγες μέρες.

Είναι χορωδός της ΕΡΤ από το 2000 με πολλές συμμετοχές με συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, και εξαιρετικές συνεργασίες.

Γεννήθηκε στη Λάρισα, σπούδασε τραγούδι στην τάξη της Αγγέλας Λαλαούνη και πήρε το δίπλωμα της με άριστα και πρώτο βραβείο.

Έχει δώσει πληθώρα συναυλιών σε όλη την Ελλάδα, στο εξωτερικό αλλά και ραδιοφωνικές συναυλίες σε απευθείας μετάδοση από το Δεύτερο και το Τρίτο πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και έχει τραγουδήσει σε εκπομπές στην τηλεόρασης της ΕΡΤ.

Έχει συνεργαστεί με τους "Τangarto Quintet", τoυς Athens Tango Εnsemble, την Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης, καθώς και με πολλά άλλα μουσικά σχήματα της Ελλάδας.

Συμμετείχε στον δίσκο με τίτλο "Ο Νοέμβρης των ματιών της" του Απόλλωνα Κουσκουμβεκάκη.

'Εχει συνεργαστεί με τους συνθέτες Νίκο Πλατύραχο, Δημήτρη Παπαδημητρίου, Σοφία Καμαγιάννη, Γιάννο Αιόλου, Δημήτρη Μαραμή, Βιργινία Καραγιώργου, Γιώργο Καγιαλίκο, Νίκο Πιτλόγλου και τον διεθνούς φήμης πιανίστα, μαέστρο και συνθέτη Βασίλη Τσαμπρόπουλο.

Συμμετείχε σε συναυλία του Διονύση Σαββόπουλου στο Ζάππειο Μέγαρο, ενώ στο τέλος του 2019 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μετρονόμος το προσωπικό της alboum με 14 τραγούδια και τον τίτλο "Μαγική συνταγή".



Για την κυκλοφορία του δίσκου της «Μαγική Συνταγή», και το τι την οδήγησε σε μια ολοκληρωμένη δουλειά, απαντάει ότι εκτός των άλλων ήθελε να πειραματιστεί με τον στίχο και την σύνθεση:

«Μετά από μια σειρά συναυλιών τα τελευταία χρόνια, ήταν ανάγκη για μένα να τραγουδήσω νέο υλικό και να προχωρήσω ένα βήμα παρακάτω. Αυτός ο δίσκος είναι ο καρπός όλων αυτών των χρόνων δουλειάς και το αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης όλων των συναντήσεων, συνεργασιών και συναυλιών που έχω κάνει μέχρι τώρα.

Είναι ένα νέος δρόμος που μου ανοίγεται και αυτό φαίνεται μέρα με τη μέρα. Η ιδέα αυτού του άλμπουμ ήταν μάλιστα η αφορμή να περπατήσω και σε άλλα μονοπάτια και να πειραματιστώ με τον στίχο και την σύνθεση. Προέκυψαν επίσης νέες ιδέες και συνεργασίες.

Ξεκίνησα ηχογραφώντας τραγούδια πρωτοεμφανιζόμενων δημιουργών στην δισκογραφία και τραγούδια που μου άρεσαν από το πρώτο άκουσμα.

Εμπιστεύτηκα μόνο το ένστικτο μου για τα τραγούδια και το πως θα ήθελα να γίνει η πρώτη μου προσωπική δισκογραφική δουλειά. Στην πορεία άρχισα να συζητάω με φίλους συνθέτες και στιχουργούς που αγαπούσα πολύ την μουσική τους, για να μου στείλουν τραγούδια τους. Μια σειρά από δημιουργούς με σημαντική πορεία στον χώρο, αλλά και κάποιοι πρωτοεμφανιζόμενοι, με εμπιστεύτηκαν, με βοήθησαν και τους ευχαριστώ πολύ.

Η "Μαγική συνταγή" είναι ένας πολυσυλλεκτικός δίσκος, με διάφορα και διαφορετικά τραγούδια. Με τον ίδιο τρόπο στήνω και ένα πρόγραμμα για τις συναυλίες μου. Ποτέ δεν θα ακούσεις ένα είδος μουσικής στις παραστάσεις μου, αλλά παντρεύω πολλά στιλ και ετερόκλητα τραγούδια μεταξύ τους.


Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ Μ.ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

Της εμπιστεύθηκαν τραγούδια τους σπουδαίοι δημιουργοί, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, και άλλοι σημαντικοί συνθέτες όπως ο Νίκος Πλατύραχος. Ανάμεσα στους δημιουργούς του δίσκου, ανακαλύψαμε και ένα δικό της τραγούδι, το «Όλα θα πάνε μια χαρά», που είναι το πρώτο που συνοδεύτηκε από μουσικό βίντεο.

«Έχω την χαρά να είναι κομμάτι του δίσκου μου το ''Μενεξεδένια τα Βουνά '' του Μίκη Θεοδωράκη σε στίχους του Γιάννη Θεοδωράκη - το πιο αγαπημένο μου τραγούδι από τα ερωτικά του. Όλοι συνθέτες και στιχουργοί αγάπησαν αυτή τη δουλειά, βοήθησαν με την εμπειρία τους και το ταλέντο τους για να βγει το αποτέλεσμα που ακούμε σήμερα. Νίκος Πλατύραχος, Γιάννος Αιόλου, Γιώργος Καγιαλίκος, Σοφία Καμαγιάννη,Βιργινία Καραγιώργου, Νίκος Πιτλόγλου, Κώστας Φασουλάς, Όλγα Μιχελή, Γιάννης Θεοδωράκης, Ανδρέας Ταρνανάς, Βασίλης Σπανός, Κατερίνα Καναβούρα, Θάνος Ζήσης, Μακάριος Σιγάλας, είναι ταλαντούχοι συνθέτες και στιχουργοί που συμμετέχουν στην ''Μαγική συνταγή''.

Τους στίχους δυο τραγουδιών υπογράφουν επίσης ο Γιάννος Αιόλου και ο Γιώργος Καγιαλίκος. Άφησα στο τέλος το μοναδικό ποίημα του Κωστή Παλαμά ''Το σπίτι που γεννήθηκα'', απόσπασμα του οποίου μελοποίησε η Σοφία Καμαγιάννη.

Το δικό μου τραγούδι, το τραγούδι του βίντεο κλιπ, προέκυψε τελευταία στιγμή μετά το μάστεριγκ του δίσκου και δεν ήταν μέσα στα σχέδια μου να μπει στο δίσκο. Προέκυψε μετά από μια δυσκολία που βγήκε στην πορεία τον Οκτώβρη του 2019 και καθυστερούσε την έκδοση του άλμπουμ.

Το "Όλα Θα Πάνε Μια Χαρά" είναι το γούρι μου, γιατί μετά από αυτό όλα πήγαν μια χαρά! Μια μεγάλη δυσκολία έφερε μια μεγάλη χαρά. Έτσι συμβαίνει πάντα, ή σχεδόν πάντα. Αρκετός κόσμος μου γράφει ότι τους φτιάχνει την διάθεση και ότι το αγαπάνε πολύ. Πραγματικά αυτό μου δίνει την δύναμη και τη χαρά να συνεχίσω. Υπάρχει κι ένα δεύτερο τραγούδι στον δίσκο για το οποίο έγραψα μουσική, σε στίχους του Ανδρέα Ταρνανά και ο τίτλος είναι ''Της Ζωής Τα Τείχη" - ένα βαλς με εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα.


Αγαπάει την δουλειά της και τους φίλους της, σε σημείο που στο βίντεο κλιπ της για το τραγούδι «Όλα θα πάνε μια χαρά» συμμετέχουν τα "παιδιά" από την γειτονιά της, όπως εξηγεί.

«Είναι αλήθεια ότι παίζουν φίλοι που μένουν στην γειτονιά! Αγάπησαν το τραγούδι από την αρχή και χαίρονται για την συμμετοχή τους. Τους άρεσε πολύ και το αποτέλεσμα του βίντεο κλιπ, όπως και σε μένα.

Δεν υπήρξε καθοδήγηση την ώρα του γυρίσματος να κάνουν κάτι, ή να συμπεριφέρονται με συγκεκριμένο τρόπο. Κάποια στιγμή αρχίσαμε να γελάμε, μας πιάσανε νευρικά γέλια και ο σκηνοθέτης Σπύρος Μαλτέζος έγραφε. Η μεγάλη εμπειρία του και το ταλέντο του σε αυτό που κάνει έφερε αυτό το αποτέλεσμα του βίντεο κλιπ. Ο σκηνοθέτης όπως και οι φίλοι μου, έδωσαν την ατμόσφαιρα της χαράς και της ξεγνοιασιάς που είχα φανταστεί και τους ευχαριστώ πολύ όλους.



ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΙΑ ΧΟΡΩΔΟΣ ΣΤΗΝ ΕΡΤ

Στην ερώτηση πως είναι μια χορωδός της ΕΡΤ να κάνει προσωπική δισκογραφική δουλειά απάντησε ότι αυτό προέκυψε από το ενδιαφέρον της για τα πολλά είδη μουσικής, και ότι είναι η σφραγίδα της μέχρι τώρα δουλειάς της.

«Το ένα δεν αποκλείει το άλλο. Εδώ και αρκετά χρόνια κάνω τις προσωπικές μου συναυλίες και έχω τραγουδήσει σε πάρα πολλά φεστιβάλ και αίθουσες στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Ο δίσκος μου είναι η σφραγίδα στην μέχρι τώρα προσωπική μου πορεία στο τραγούδι. Με ενδιέφεραν και με ενδιαφέρουν πολλά είδη μουσικής και αυτό το έχω αποδείξει με διάφορους τρόπους. Η χορωδία της ΕΡΤ και η θητεία μου εκεί 20 χρόνια τώρα μου έχει διδάξει πολλά και μου δίνει την χαρά να τραγουδάω μεγάλα έργα κλασικών συνθετών και να ενώνω την φωνή μου με άλλους συναδέλφους υπό την διεύθυνση μεγάλων μαέστρων».



Έχει κάνει πολλές συναυλίες τα τελευταία χρόνια σε Ελλάδα και εξωτερικό, και πολλές συμμετοχές σε Φεστιβάλ όπως εξηγεί, που της έχουν χαρίσει πολλές εμπειρίες και αναμνήσεις.

«Έχω κάνει πολλές συναυλίες και έχω ταξιδέψει σε πολλά μέρη στην Ελλάδα αλλά και εκτός Ελλάδας. Έχω απίστευτες αναμνήσεις από την σκηνή και έχω ζήσει στιγμές που δεν το περίμενα ότι θα μου συμβούν. Δεν θα ξεχάσω το κοινό στο Μόντρεαλ και την συγκίνηση τους. Δεν θα ξεχάσω μια βραδιά στην Πάρο με πανσέληνο- ακόμη και σήμερα, δύο χρόνια μετά, μου στέλνουν μηνύματα από την Ιταλία για το πόσο τους άρεσε η παράσταση.

Δεν θα ξεχάσω την ζεστασιά του κόσμου στο Παρίσι, την αγάπη του κόσμου στα Τίρανα, τις συναυλίες στο Φεστιβάλ Ρεματιάς και στην Αίγινα, στον Ναό της Αφαίας. Δεν ξέρω τι να πρωτοθυμηθώ! Όλες τις συναυλίες μου στα Φεστιβάλ στα νησιά και την απίστευτα καλή διάθεση του κόσμου.

Τις ζωντανές συναυλίες μου σε απευθείας μετάδοση από το Δεύτερο και το Τρίτο πρόγραμμα της ΕΡΤ και την χαρά που πήρα από την αγάπη του κόσμου κι εκεί. Έχω προσπαθήσει και προσπαθώ για την προσωπική μου πορεία αρκετά χρόνια τώρα, όπως και για τον προσωπικό μου δίσκο. Όλα είναι αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς και μεγάλης προσπάθειας».



Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ

Μίλησε όμως και για τα επόμενα καλλιτεχνικά βήματα στην πορεία της, και για τους στόχους που έχει σε άμεση προτεραιότητα, όπως οι συναυλίες με την προϋπόθεση ότι θα επιτραπεί να γίνουν παραστάσεις.

«Έχω πολλά σχέδια δισκογραφικά που τα μελετάω αλλά και για συναυλίες και συνεργασίες που είναι στα σκαριά και θα πραγματοποιηθούν μέσα στον επόμενο χρόνο. Πρώτος μου στόχος είναι να παρουσιάσω σε συναυλίες τα τραγούδια του δίσκου όσο το δυνατόν πιο σύντομα, μαζί με ένα πρόγραμμα που έχω ετοιμάσει και πιστεύω ότι θα αρέσει πολύ!

Αν φυσικά γίνει κάποια θετική ανατροπή της κατάστασης που ζούμε και γίνουν παραστάσεις... Διαφορετικά έχω σκεφτεί να κάνω κάποιες διαδικτυακές συναυλίες μέσα στο καλοκαίρι και το φθινόπωρο».



ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΤΗΣ ΔΙΣΚΟ

Είναι τουλάχιστον τολμηρό εν μέσω καραντίνας να κυκλοφορεί νέο δίσκο, αλλά η Κλεονίκη Δεμίρη έχει άλλη άποψη, αφού το αποτέλεσμα μέχρι τώρα την δικαιώνει.

«Ο δίσκος κυκλοφόρησε τέλος Δεκεμβρίου. Η επίσημη παρουσίαση του είχε προγραμματιστεί για τις 4 Μαΐου στην Αθήνα, αλλά φυσικά δεν θα γίνει. Όμως μέσα σε όλη αυτή την ατυχία είμαι χαρούμενη γιατί ο δίσκος παίζεται, αρέσει πολύ, παρουσιάζεται με άλλους τρόπους, σε ραδιόφωνα, τηλεόραση και site. Μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση είμαι ικανοποιημένη για την πορεία του. "Όλα Θα Πάνε Μια Χαρά" σκέφτομαι και συνεχίζω να προσπαθώ».



Το θέμα των ημερών είναι η καραντίνα και πως θα βγούμε από αυτή. Στην ερώτηση για το πως βιώνει την καραντίνα και πόσο αυτή επηρεάζει τα επαγγελματικά της σχέδια, αφήνει να φανεί η ανησυχία της για το μέλλον της δουλειάς της, των επαγγελματιών μουσικών, αλλά και για τους ανθρώπους του πολιτισμού γενικότερα.

«Η καραντίνα για μένα είναι μια εύκολη και μία δύσκολη κατάσταση ταυτόχρονα. Χρειάζομαι πάντα χρόνο για να δουλέψω πάνω σε νέες ιδέες και το ότι έμεινα στο σπίτι αρκετό καιρό με βοήθησε να επεξεργαστώ ιδέες που είχα σε εκκρεμότητα.

Είμαι πολύ ανήσυχη όμως για το πως θα δουλέψουμε από δω και πέρα όλοι μας. Ξέρετε καλά ότι για τους ανθρώπους του πολιτισμού τα πράγματα έγιναν δύσκολα και θα παραμείνουν, από ότι φαίνεται. Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος άμεσα για όλους και για την στήριξη τους.

Φαίνεται ότι δεν θα γίνουν συναυλίες όλο το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, αλλά και το χειμώνα που έρχεται. Ξέρω συναδέλφους μουσικούς που έχουν μεγάλο πρόβλημα επιβίωσης. Αυτό πρέπει να λυθεί άμεσα».



Εξομολογήθηκε τους φόβους της για την επόμενη μέρα της καραντίνας, αφού μοιάζει δύσκολο με τα μέχρι στιγμής δεδομένα να πραγματοποιηθούν συναυλίες, για να μην υπάρχει συνωστισμός του κοινού, αλλά δεν θέλει να χάνει την αισιοδοξία της.

«Φοβάμαι ότι θα είναι πολύ δύσκολη η επόμενη μέρα αλλά θα προσπαθήσω, θα αγωνιστώ και θα τα καταφέρω αρκεί να είμαι υγιής. Θα δουλέψω κάτω από άλλες συνθήκες. Η ζωή έχει καλές και κακές ανατροπές. Περιμένω την καλή ανατροπή και ονειρεύομαι. Μια νέα μέρα έρχεται που λέει και το τραγούδι μου!»

Τέλος, υποστηρίζει ότι δεν θα έκανε αλλαγές στις επιλογές της, αλλά ίσως ήθελε να έκανε πιο τολμηρές επιλογές για την μέχρι τώρα πορεία της.

«Τίποτα δεν θα άλλαζα από όσα έχω πετύχει. Το μόνο που σκέφτομαι μερικές φορές είναι ότι έπρεπε να έχω ρισκάρει λίγο περισσότερο.»