Ενα ακόμη βήμα για την ενίσχυση της τουριστικής και πολιτιστικής προβολής της χώρας μας έγινε με την ανάδειξη των θησαυρών της Σύρου σε όλη την Ευρώπη.
Πρόκειται για μία νέα ευκαιρία να προβληθεί εκ νέου η πλούσια κληρονομιά της Ελλάδας και ειδικότερα της Σύρου, μέσα από το ειδικό έντυπο «Στο Δρόμο του Πολιτισμού: Πολιτιστικές Διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης που διέρχονται από την Ελλάδα».
Η συγκεκριμένη έκδοση, αποτελεί πρωτοβουλία της Ελληνικής Προεδρίας της Επιτροπής των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, σε συνεργασία με το γραφείο του Υφυπουργού εξωτερικών, αρμοδίου για τον Απόδημο Ελληνισμό, τη Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης του Υπουργείου Πολιτισμού, το γραφείο Δημόσιας Διπλωματίας της μόνιμης Αντιπροσωπείας Στρασβούργου, καθώς και τις Περιφέρειες της Ελλάδας.

Ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης, Ν. Λειβαδάρας, νιώθει ιδιαίτερη τιμή και υπερηφάνεια, καθώς το Κοιμητήριο του Αγίου Γεωργίου και το Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης, περιλαμβάνονται στην συγκεκριμένη έκδοση, έπειτα από συστηματικές ενέργειες του Τμήματος Πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Το Βιομηχανικό Μουσείο Σύρου στεγάζεται στο Χρωματουργείο Κατσιμαντή και αποτελεί τον πυρήνα του Κέντρου Τεχνικού Πολιτισμού της Σύρου από το 2000. Στον χώρο του φιλοξενούνται ιστορικά τεκμήρια, μηχανές και εργαλεία που έχουν συντηρηθεί, προϊόντα των τοπικών βιομηχανιών και άλλα αξιόλογα εκθέματα, όπως το ηλεκτρικό αυτοκίνητο Enfield 8000, που παραγόταν στη Σύρο.

βιομ_μουσειο_συρου



Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη σε σχετικό μήνυμά της εκφράζει τη στήριξή της στο Πρόγραμμα των Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που όπως τόνισε αναδεικνύει σημαντικά κεφάλαια της Ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς.

λινα_μενδωνη_small_s

 

«Διαρκής και σταθερός στόχος μας είναι η ενίσχυση της παρουσίας μας στο Πρόγραμμα, καθώς οι βασικές του αρχές προάγουν τις κοινές και θεμελιώδεις αξίες του ευρωπαϊκού πολιτισμού, όπως είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα, η δημοκρατία και ο διαπολιτισμικός διάλογος. Στην παρούσα έκδοση που δημιουργήθηκε με την ευκαιρία της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, παρουσιάζονται για πρώτη φορά σε ένα ενιαίο κείμενο, όλοι οι ελληνικοί φορείς που συμμετέχουν στις πιστοποιημένες διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά και όσοι προτίθενται να συμμετέχουν και βρίσκονται σε διαδικασία ένταξης. Οι διαδρομές αυτές, καλύπτουν ένα ευρύτατο γεωγραφικό και θεματικό φάσμα αναδεικνύοντας μοναδικά την πλούσια φυσική και πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας. Ελπίζουμε η πρωτοβουλία αυτή να αποτελέσει το έναυσμα για την στενότερη δικτύωση όλων των φορέων που δραστηριοποιούνται στις πολιτιστικές διαδρομές και για την από κοινού στρατηγική προώθηση και ανάδειξη του πολιτιστικού προϊόντος της χώρας μας». 

ΣΤΟΧΟΣ
Το πρόγραμμα των Πολιτιστικών Διαδρομών ξεκίνησε από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1987 με σκοπό να αναδείξει, μέσα από ένα ταξίδι στον χώρο και στον χρόνο, τους τρόπους με τους οποίους η πολιτιστική κληρονομιά των χωρών της Ευρώπης συμβάλλει στην κοινή πολιτιστική κληρονομιά. Οι Πολιτιστικές Διαδρομές, που από  τον Ιούνιο του 2019, ανέρχονται σε τριαντα οκτώ,εφαρμόζουν στην πράξη τις αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης όπως είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα, η πολιτιστική δημοκρατία, ποικιλομορφία και ταυτότητα, ο διάλογος και οι αμοιβαίες ανταλλαγές, αλλά και ο πολιτιστικός πλούτος πέρα από τα σύνορα.
Λ.Μ.