Με χαμόγελα ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας 1ης Μαρτίου οι απογευματινές συναλλαγές Μοντέρνας Βρετανικής Τέχνης μέσω του οίκου Christie’s στο Λονδίνο, όπου μεταπωλήθηκε και ο περίφημος πίνακας «Tower of the Koutoubia Mosque» και τον οποίο διεκδίκησαν δέκα πλειοδότες σε μια «μάχη» προσφορών που διήρκησε 9 λεπτά.

Ενα έργο που με το που έγινε γνωστή η εμφάνισή του στη διεθνή δευτερογενή art market έγινε αμέσως δημοφιλές. Αφενώς γιατί το το είχε ζωγραφίσει ο Sir Winston Churchill και αφετέρου γιατί προήλθε από την ιδιωτική συλλογή Τζολί.
pinakas_jolie1


Πρόκειται για πίνακα που χρονολογείται το 1943 και στον οποίο η ηθοποιός του Χόλιγουντ είχε επενδύσει το 2011.

λεπτομερεια_τζολι
Λεπτομέρεια με πιστοποιητικά προέλευσης στο πίσω μέρος του πίνακα


ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΤΙΜΗΣ
Βασικό ρόλο στην τελική διαμόρφωση της τιμής έπαιξε τόσο η σπανιότητα και ιστορικότητα του πίνακα μιας και είναι το μοναδικό έργο που ζωγράφισε ο Τσώρτσιλ κατά τη διάρκεια του πολέμου, αλλά και επειδή το είχε κάνει δώρο στον Ρούσβελτ.
Βέβαια, κατά τον άτυπο κανόνα στην αγορά τέχνης, καταλυτικό ρόλο για να ανέβει η αξία ενός έργου παίζει η προέλευση και εν προκειμένω η Συλλογή Τζολί.

Στη δημοπρασία της 1ης Μαρτίου, το έργο αρχικά είχε εκτιμηθεί μεταξύ 1,5 και 2,5 εκατ. στερλίνες αλλά η τελική αξία εκτοξεύτηκε στα 8,2 εκατ. στερλίνες (11,4 εκατ. δολάρια) επιτυγχάνοντας παγκόσμιο ρεκόρ.

ΛΗΤΩ ΜΗΣΙΑΚΟΥΛΗ
litomissiakouli@yahoo.com