Δύο πολύ σημαντικά ψηφιακά έργα τόσο για τις υπηρεσίες που άπτονται του τομέα του Πολιτισμού όσο και για τους πολίτες επιτέλους, ολοκληρώνονται μετά από καθυστερήσεις χρόνων αλλά και σκληρές πολιτικές και επιχειρηματικές αντιπαραθέσεις.

Ο λόγος για τις διαδικτυακές πύλες του «Αρχαιολογικού Κτηματολογίου» και του «Εμπλουτισμού Ψηφιακών Συλλογών των Κινητών Μνημείων Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και Ανάπτυξης νέου Πληροφοριακού Συστήματος του Εθνικού Αρχείου Μνημείων» που παρουσιάστηκαν εχτές στην πολιτική ηγεσία με προοπτική να παραδοθούν στο κοινό τον Ιούνιο.

Μια ολόκληρη δεκαετία χρειάστηκε για την ολοκλήρωσή των δυο αυτών απαραίτητων αλλά και πολυδάπανων αυτών έργων με προϋπολογισμό 5.255.758,80€ και 10.069.057,97 € αντίστοιχα, που χρηματοδοτήθηκαν από το Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα-Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία».

Αναμφισβήτρητα αποτελούν σημαντικά εργαλεία για την πλήρη και διαφανή εποπτεία της πλούσιας εγχώριας πολιτιστικής κληρονομιάς ενώ παράλληλα δίνουν την δυνατότητα στους πολίτες να ενημερώνονται άμεσα για και χωρίς κόπο, για οποιαδήποτε πράξη αφορά στην προσωπική τους ακίνητη περιουσία ή σχετίζεται με αδειοδότηση από το υπουργείο Πολιτισμού. Με τον τρόπο αυτό καταργούνται πλέον οι μακροχρόνιες και κουραστικές γραφειοκρατικές διαδικασίες του παρελθόντος.

Πιο συγκεριμένα το έργο του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου, στο οποίο έχουν ήδη καταχωρηθεί 18.600 ακίνητα μνημεία, 3.400 αρχαιολογικοί χώροι και ιστορικοί τόποι και 844 ζώνες προστασίας, προσφέρει σε δημόσιους φορείς, ιδιώτες αλλά και επενδυτές άμεση και έγκυρη ενημέρωση για το σύνολο των αρχαιολογικών χώρων, ιστορικών τόπων, των μνημείων της επικράτειας, καθώς και των ζωνών προστασίας τους, αλλά και για τυχόν δεσμεύσεις και περιορισμούς που υφίστανται, βάσει της κείμενης νομοθεσίας. Μέσω ενός πολύ εύχρηστου Διαδραστικού Χάρτη, πληροφορίες οι οποίες απαιτούσαν πολύ χρόνο, θα είναι τώρα διαθέσιμες σε κάθε πολίτη, συγκεντρωμένες στο ψηφιακό αποθετήριο. Με το πάτημα ενός κουμπιού, παρέχεται, για πρώτη φορά, η δυνατότητα να ελέγχουν οι ίδιοι τους όρους και τους πιθανούς περιορισμούς που επηρεάζουν την ιδιοκτησία ή τη μελλοντική επένδυσή τους.

Παράλληλα, οι υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια διασφαλίζουν την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς θα έχουν την δυνατότητα να επεξεργάζονται τις νέες κηρύξεις Αρχαιολογικών Χώρων και Μνημείων αλλά και να διορθώνουν τυχόν λάθη που προκύπτουν.

Από την άλλη πλευρά το έργο «Εμπλουτισμός των Ψηφιακών Συλλογών των Κινητών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και Ανάπτυξη Πληροφοριακού Συστήματος του Εθνικού Αρχείου Μνημείων», το οποίο θα μπορεί από μεθαύριο να επισκέπτεται το κοινό μέσω του ιστότοπου nationalarchive.culture.gr., περιλαμβάνει καταγραφές 684.000 κινητών μνημείων, από νεολιθικά εργαλεία μέχρι κεραμεική κλασικών χρόνων, από ελληνιστικά γλυπτά, μέχρι βυζαντινές τοιχογραφίες, από μεταβυζαντινές εικόνες μέχρι παραδοσιακές φορεσιές. Στη Διαδικτυακή Πύλη δημοσιεύονται, σε πρώτη φάση, περίπου 63.000 αντιπροσωπευτικά μνημεία, σύμφωνα με τις συμβατικές υποχρεώσεις του συγχρηματοδοτούμενου έργου.

Το έργο επιτυγχάνει τη δημιουργία ενός σύγχρονου και απαραίτητου εργαλείου για την καταγραφή και τεκμηρίωση, που συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό των λειτουργιών και των διαδικασιών του ΥΠΠΟΑ, ενώ ταυτόχρονα παρέχει προστασία από την παράνομη διακίνηση και την αρχαιοκαπηλία. Το πολιτιστικό περιεχόμενο καθίσταται ψηφιακά προσβάσιμο από διαφορετικές ομάδες κοινού και με εφαρμογή προτύπων ψηφιακής πρόσβασης για ΑμεΑ.