Στα τέλη Ιουνίου δεν περιμένουμε μόνο τους Ντάνιελ Κρεγκ, Έντουαρντ Νόρτον και Κέιτ Χάντσον. Εδώ και καιρό έχουμε γράψει ότι 110 και πλέον παραγωγές υψηλού μπάτζετ θα γυριστούν στη χώρα μας. Όμως, η έκπληξη έρχεται από τη Θεσσαλονίκη, καθώς την ίδια περίπου ημερομηνία με τους πρωταγωνιστές των σίκουελ του «Knives out», που είναι η 28η Ιουνίου, σε ελληνικό έδαφος θα πατάει και ο Ισπανός σταρ Αντόνιο Μπαντέρας με άλλους 300 ηθοποιούς και την Κέιτ Μπόσγουορθ για το μεγαλεπήβολο πρότζεκτ «Barracuda», σε σκηνοθεσία Ρίτσαρντ Χιουζ.

Ο ηθοποιός θα βρεθεί στη Νύμφη του Θερμαϊκού, «κόβοντας την κορδέλα» των γυρισμάτων της πρώτης χολιγουντιανής ταινίας στην ιστορία της, ενώ για τις ανάγκες του φιλμ η συμπρωτεύουσα θα εκτελέσει χρέη... Μαϊάμι, καθώς η δράση υποτίθεται ότι λαμβάνει χώρα εκεί. Στα επιμέρους, στις 10 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε το πρώτο ρεπεράζ (αναζήτηση locations) από το συνεργείο και επιλέχθηκαν το MOMus, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη ΔΕΘ και το Πειραματικό Κέντρο Τεχνών, ενώ μέσα στην εβδομάδα θα οριστικοποιηθούν τα υπόλοιπα.

Περισσότεροι από 1.000 κομπάρσοι

Ο πρόεδρος του ΕΚΟΜΕ Πάνος Κουάνης επισημαίνει πως η Θεσσαλονίκη θα ζήσει το πρώτο της διεθνές «φώτα, κάμερα... πάμε!», ενώ λεωφόροι και πλατείες θα μετατραπούν σε πλατό: «Θα κλείσουν πολλοί δρόμοι για τα γυρίσματα. Για ένα μήνα όλοι οι συντελεστές θα είναι στην πόλη. Μέχρι το τέλος του χρόνου σκοπός είναι να φέρουμε κι άλλες ταινίες», αναφέρει και τονίζει ότι σκηνοθέτης και παραγωγός εμπνεύστηκαν απ’ την πόλη: «"Έπεσε" η ιδέα να αλλάξουν το σενάριο και από σκηνικό της Νέας Ορλεάνης να το "πάνε" για εικόνες από Μαϊάμι και Φλόριντα. Έτσι, η "ιστορία" έκλεισε!». Τα συνεργεία ήδη δουλεύουν πυρετωδώς, οι χώροι εξακολουθούν να «κλείνονται», ενώ οριστικοποιείται και το catering.

Ωστόσο, πέρα από τα 300 άτομα ηθοποιούς και συνεργείο, δουλεύουν και αναζητούνται και τεχνικοί, μάστορες κάθε ειδικότητας, «με τους μαραγκούς και τους γυψάδες για τα εκμαγεία που θα απαιτηθούν να είναι σε μεγάλη ζήτηση! Μάλιστα, θα χρειαστούν πάνω από 1.000 κομπάρσοι» προσθέτει ο πρόεδρος του ΕΚΟΜΕ. Ο μηχανισμός, όπως εξήγησε, στήθηκε σε συνεργασία με το Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας: «Το σενάριο ήταν έτοιμο. Η ιστορία διαδραματιζόταν στη Νέα Ορλεάνη, στα French Quarters. Το πιο δύσκολο ήταν η αρχική σκηνή, που τοποθετούνταν σε βαλτότοπο με αλιγάτορες. Κάναμε έρευνα και “προκρίναμε” το Δέλτα του Αξιού».

Τζιτζικώστας: Δεν υπάρχει ταβάνι

Και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, μιλώντας σχετικά, είπε: «Δεν υπάρχει ταβάνι. Μπορούμε να φέρουμε στην Ελλάδα οποιαδήποτε παραγωγή και να την “υπηρετήσουμε”. Θα κερδίζουμε καθημερινά και κάθε μήνα, κάθε χρόνο όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον των οπτικοακουστικών παραγωγών». Περιγράφοντας το κέρδος που θα φέρει η κινηματογραφική προβολή των σημείων των γυρισμάτων, δήλωσε ότι «θα αναδειχθούν οι ομορφιές της, ενώ ο θεατής θα έχει την αίσθηση πως βρίσκεται στο Μαϊάμι». Όπως, με τη σειρά του, υπογράμμισε αναφερόμενος βεβαίως στον Μπαντέρας:

«Πρόκειται για την πρώτη χολιγουντιανή παραγωγή στη Θεσσαλονίκη. Μην απορήσετε εάν, πίνοντας καφέ στη Λεωφόρο Νίκης, δείτε δίπλα σας όχι μόνο γνωστό σκηνοθέτη, αλλά και πολύ μεγάλο αστέρα του Χόλιγουντ». «Τους επόμενους μήνες θα κάνουμε την έναρξη κατασκευής των στούντιο εταιρείας του Χόλιγουντ στη Θέρμη. Πρόκειται για επένδυση εκατομμυρίων ευρώ, που βάζει για τα καλά την Κεντρική Μακεδονία στον παγκόσμιο χάρτη των οπτικοακουστικών παραγωγών», ολοκλήρωσε.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time