Από τις 23 Ιουνίου έως τις 07 Νοεμβρίου 2021 το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) σε συνεργασία με το Ίδρυμα Takis - Κέντρο Ερευνών για την Τέχνη και τις Επιστήμες (ΚΕΤΕ) παρουσιάζει μια μεγάλης έκτασης έκθεση με εμβληματικά γλυπτά του διεθνώς καταξιωμένου εικαστικού Takis (Παναγιώτης Βασιλάκης, 1925-2019).

Η έκθεση με τίτλο Τakis: Κόσμος σε Κίνηση, που πραγματοποιείται με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), παρουσιάζει 46 αντιπροσωπευτικά έργα του κορυφαίου Έλληνα καλλιτέχνη στον δημόσιο χώρο του ΚΠΙΣΝ, συστήνοντας, έτσι, μια συνολική παρουσίαση των γλυπτών του για τη νέα γενιά, αλλά και μια καινούργια θεώρηση της σημασίας του έργου του για εκείνους που ήδη το γνωρίζουν. Η έκθεση αποτελεί την πρώτη μεγάλη ατομική έκθεση του Takis στην Ελλάδα δυο χρόνια σχεδόν μετά τον θάνατό του, καθώς και μια από τις μεγαλύτερες εκθέσεις με έργα του στον δημόσιο χώρο.

ΚΠΙΣΝ_Εκθεση_Τakis_Κοσμος_σε_Κινηση__ΚΠΙΣΝ_Πανος_Κοκκινιας___5_


Στα έργα της έκθεσης περιλαμβάνονται τα εμβληματικά Αιολικά του Takis, Σινιάλα με Φως και Βίδα του Αρχιμήδη, τα Πυροτεχνήματα, αλλά και αντιπροσωπευτικά έργα του από τις ενότητες των Μουσικών Γλυπτών, των Μαγνητικών Τοίχων-Τέταρτη Διάσταση, των Σπειρών, των Ηλεκτρικών Βαρελιών, των Λουλουδιών και των Σφαιρών. Τα Ηλεκτρικά Βαρέλια, μάλιστα, παρουσιάζονται για πρώτη φορά σε δημόσιο χώρο και αποτελούν μια κατασκευή για την οποία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βράβευσε το Ίδρυμα Takis – ΚΕΤΕ.

Ο Θόλος του ΚΠΙΣΝ μεταμορφώνεται σε ένα «Music Room» του Takis μέχρι τις 8 Αυγούστου. Στον χώρο φιλοξενούνται το Gong, οι Μουσικές Σφαίρες, οι Παράλληλες Γραμμές και τα Μουσικά ταμπλό. Η ενότητα πήρε το όνομά της από τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο σπίτι του καλλιτέχνη, μιας που η μουσική και ο ήχος αποτελούσαν αναπόσπαστο και μείζονος σημασίας μέρος της ζωής, της γλυπτικής και κάθε έκθεσής του.

Τα γλυπτά βρίσκονται σε διάφορα σημεία του ΚΠΙΣΝ: στον Θόλο, στο Κανάλι, στο Κέντρο Επισκεπτών, στον Μεσογειακό Κήπο, στη Μικρή Αγορά, στα Νότια και Δυτικά Μονοπάτια, στον Πευκώνα, στην Κεντρική Υποδοχή, στα Φυτεμένα Δώματα και δημιουργούν περιπατητικές διαδρομές αποκαλύπτοντας στους επισκέπτες ξεχωριστά σημεία του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος.

Τα 46 γλυπτά συνομιλούν με τον κόσμο του ΚΠΙΣΝ, αλλά και με το κτήριο του Renzo Piano, που αποτελεί πρότυπο περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Πρόκειται για μια σύγχρονη προσέγγιση στο έργο του Takis με κύριο άξονα έννοιες όπως η «βιώσιμη ανάπτυξη», η «οικολογία» και η «πράσινη ενέργεια».

«Οι καλλιτέχνες δεν μπορούν να στέκονται εκτός της ζωής. Δεν είναι υπεράνω των αλλαγών που συγκλονίζουν τον κόσμο», έλεγε ο Takis. Σήμερα, το περιβάλλον, η οικολογία, η κλιματική αλλαγή και η βιωσιμότητα είναι θέματα που όλο και πιο επιτακτικά μας απασχολούν και μας αφυπνίζουν. Σε μια στιγμή που η εικόνα ενός εύφορου πλανήτη και του μέλλοντός μας πάνω σε αυτόν γίνεται ένα ζήτημα που απαιτεί επιστημονική μελέτη, συλλογική δράση, αλλά και φαντασία, το έργο του Takis επιχειρεί να ενεργοποιήσει έναν Κόσμο σε Κίνηση: έναν κόσμο που συνδέεται ενεργά με τις δυνάμεις που διαμορφώνουν τις ζωές μας, προσκαλώντας τους θεατές να παρατηρήσουν την αόρατη ενέργεια που τους περιβάλλει και τις δημιουργικές δυνατότητες που αυτή εμπεριέχει.

INFO:

Τakis: Κόσμος σε Κίνηση
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), Λ. Συγγρού 364, Καλλιθέα
Διάρκεια έκθεσης: 23 Ιουνίου - 7 Νοεμβρίου 2021 (Μουσικά Γλυπτά στον Θόλο: 23/06 – 08/08)
Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 06.00 με 00.00.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.