Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη συναντήθηκε στη Ρώμη με τον Ιταλό Υπουργό Πολιτισμού Dario Franceschini.

Κατά τη διάρκεια της εγκάρδιας συνάντησής τους, συζήτησαν για την οριστική επιστροφή του θραύσματος «Fagan» στην Αθήνα.

Ο Υπουργός Franceschini γνωστοποίησε την ισχυρή βούληση του Ιταλικού Υπουργείου Πολιτισμού να υποστηρίξει μια ταχεία διαδικασία για την αποδέσμευση και τη συνακόλουθη οριστική επιστροφή στην Ελλάδα του θραύσματος «Fagan» του Παρθενώνα, που εκτέθηκε επί μακρόν και νομίμως στο Μουσείο Salinas στο Παλέρμο και από τον Ιανουάριο ευρίσκεται σε προσωρινή κατάθεση στο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα.

Η-θεση-στην-οποια-προσαρμοζεται-το-ποδι-της-Θεας-Αρτεμιδας-πανω-στο-λιθο-VI-της-ανατολικης-ζωφορου-scaled

Η απόδοση μπορεί να πραγματοποιηθεί με την ολοκλήρωση της διαθεσμικής διαδικασίας, η οποία ξεκίνησε κατόπιν αιτήματος της Περιφέρειας της Σικελίας και θα οριστικοποιηθεί στην Επιτροπή για την επανάκτηση και την επιστροφή των πολιτιστικών αγαθών που έχει συσταθεί στο ιταλικό Υπουργείο Πολιτισμού. Ο Υπουργός Franceschini υπογράμμισε τη σημασία αυτής της χειρονομίας που επιβεβαιώνει την εξαιρετικές διμερείς σχέσεις μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας και την συναντίληψη απόψεων σχετικά με τη διεθνή προστασία της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.