Το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης συμπλήρωσε 10 χρόνια λειτουργίας (2010-2020) και οι ιδρυτές του Τζούλια Δημακοπούλου, Ιωάννα Μεντζενιώτου, Μαρία Βασιλείου και Λεωνίδας Δημακόπουλος, καθώς πίστευαν εξαρχής και εξακολουθούν να πιστεύουν στην αναγκαιότητα των συλλογικών προσπαθειών και του διαλόγου, αποφάσισαν να δωρηθεί το Ινστιτούτο στην Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, ηοποία μπορεί να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία του.

Η πραγματοποίηση της δωρεάς αντιμετώπισε πολλά γραφειοκρατικά και νομικά κωλύματα, τα οποία ξεπεράστηκαν χάρις στις προσπάθειες της διευθύντριας της ΕΠΜΑΣ Μαρίνας Λαμπράκη Πλάκα, η οποία πίστεψε από την αρχή στην ιστορική και επιστημονική σημασία αυτής της απόφασης.

Η δωρεά πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2021 και περιλαμβάνει τις κτηριακές εγκαταστάσεις του ΙΣΕΤ, τον εξοπλισμό του και κυρίως το πολύτιμο αρχειακό υλικό του. Η πλούσια αρχειακή συλλογή του Ινστιτούτου, που από την αρχή της δημιουργίας του αποσκοπούσε στην όσο το δυνατόν πληρέστερη καταγραφή της πορείας των εικαστικών τεχνών στην Ελλάδα από το 1945 έως σήμερα, έρχεται να συμπληρώσει το πλούσιο αρχειακό υλικό της ΕΠΜΑΣ, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο μια ολοκληρωμένη τράπεζα δεδομένων, που σκιαγραφεί πλήρως την καλλιτεχνική δημιουργία στην νεότερη Ελλάδα.

Η έκθεση


Το ιστορικό της δεκαετούς λειτουργίας και της προσφοράς του Ινστιτούτου προς την καλλιτεχνική κοινότητα, με το σύνολο των δράσεων που οργανώθηκαν και πραγματοποιήθηκαν σε αυτό το διάστημα, παρουσιάζεται στην Έκθεση «10 χρόνια Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης» στον χώρο του Ινστιτούτου (επιμέλεια Ι. Μεντζενιώτου - Λ. Δημακόπουλος ), καθώς και στον επετειακό τόμο «10 χρόνια Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης/10 years of the Contemporary Greek Art Institute» (επιμέλεια: Χάρις Κανελλοπούλου). Παραγωγή Γραφικές Τέχνες ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ Α.Ε. Οι δραστηριότητες του Ινστιτούτου καταγράφονται επίσης στην ιστοσελίδα www.iset.gr με την Ψηφιακή Πλατφόρμα, που περιέχει μεγάλο μέρος του ψηφιοποιημένου αρχειακού υλικού.

Η χρονική συγκυρία της συμπλήρωσης των δέκα ετών λειτουργίας του ΙΣΕΤ συνέπεσε με το ξέσπασμα της πανδημίας του Covid-19 και είχε ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση της Έκθεσης.

Τα εγκαίνια της Έκθεσης και η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνουν την Τετάρτη 4 Μαΐου ώρα 12.30 στην έδρα του ΙΣΕΤ, Βαλαωρίτου 9α, 10671, Αθήνα. Την έκθεση θα εγκαινιάσει η Α.Ε. η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.