Για έκτη συνεχόμενη χρονιά, στο πλαίσιο του «Χριστουγεννιάτικου Κόσμου» του, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) θα παρουσιάσει μία σειρά φωτιστικών εγκαταστάσεων στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος.

Το χειμερινό τοπίο, που φωτίζεται και ζωντανεύει μέσα από την κίνηση και την αλληλεπίδραση των επισκεπτών, αποτελεί πλέον μια ισχυρή χριστουγεννιάτικη παράδοση για το ΚΠΙΣΝ, με σημαντικό στίγμα στην πόλη της Αθήνας.

Διεθνείς συμμετοχές και μία ελληνική πρόκειται να φιλοξενηθούν στο πλαίσιο αυτού του Φεστιβάλ Φωτός:

φωτιστικές εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας, ορατές από απόσταση, προορισμένες για έκθεση σε δημόσιο χώρο, συνομιλούν δυναμικά με το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος και προσφέρουν στον επισκέπτη μια μοναδική, εντυπωσιακή εμπειρία.

Στο πλαίσιο του «Χριστουγεννιάτικου Κόσμου», έχουν στο παρελθόν εκτεθεί, μεταξύ άλλων, εγκαταστάσεις όπως τα MoonGARDEN (Created by Lucion Media / Powered by Wireframe, Καναδάς), Large Pendulum Wave (Ivo Schoofs, Ολλανδία) Aqueous & The Pool (Jen Lewin, Η.Π.Α), Parabolic Lightcloud (Light Art Collection, Ολλανδία / Amigo & Amigo, Αυστραλία) και Firefly Field (Studio Toer, Ολλανδία).

Το ανοιχτό κάλεσμα


Φέτος, για πρώτη φορά, προκειμένου για την ελληνική συμμετοχή, το ΚΠΙΣΝ απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα (open call) σε μεμονωμένους καλλιτέχνες ή καλλιτεχνικές ομάδες με έδρα την Ελλάδα, ο οποίοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στο Φεστιβάλ Φωτός με δικό τους, πρωτότυπο Έργο, που θα παρουσιαστεί στα Φυτεμένα Δώματα του Κέντρου Πολιτισμού και που θα αντλεί την θεματική του από την έννοια της «Γεωμετρίας».

Ο προϋπολογισμός


Ο συνολικός προϋπολογισμός για την αμοιβή σχεδιασμού, καθώς και τα κατασκευαστικά κόστη του Έργου ανέρχεται στα 30.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Τόσο το στάδιο του σχεδιασμού, όσο και της κατασκευής του Έργου είναι αποκλειστική ευθύνη του καλλιτέχνη/της καλλιτεχνικής ομάδας. Η υποβληθείσα πρόταση θα πρέπει να αφορά σε Έργο που θα παραδοθεί έτοιμο για εγκατάσταση στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος στα μέσα Νοεμβρίου, βάσει Χρονοδιαγράμματος που θα οριστεί από το Τμήμα Εγκαταστάσεων του ΚΠΙΣΝ.

Σημειώνεται ότι ο Χριστουγεννιάτικος Κόσμος του ΚΠΙΣΝ ξεκινά, παραδοσιακά, την 1η Δεκεμβρίου 2022 και εκτείνεται μέχρι τις 8 Ιανουαρίου 2023.

Η περιοχή στα Φυτεμένα Δώματα μέσα στην οποία θα τοποθετηθούν οι εγκαταστάσεις φαίνεται διαγραμμισμένη στο παρακάτω σχέδιο:
fvtismena

· Η έδραση των έργων θα πρέπει να γίνει στα σημεία όπου εντοπίζονται κενά (της τάξης των ~50 εκατοστών) μεταξύ των φυτών στα φυτεμένα δώματα.

· Δεν επιτρέπεται πάκτωση παρά μόνο τοποθέτηση με αντίβαρα

· Το φορτίο δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 250 kg/m2

· H πρόσβαση στο σημείο είναι εφικτή μέχρι ενός σημείου (2), σε περίπτωση μεγάλου βάρους θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί γερανός από το δρόμο (1) μεταξύ χώρου στάθμευσης και του κτιρίου της Βιβλιοθήκης. Το κάθετο ύψος ανύψωσης στο σημείο αυτό είναι 20m

Καταληκτική Ημερομηνία Υποβολής Προτάσεων: 31 Αυγούστου 2022

Περισσότερες πληροφορίες για την υποβολή των προτάσεων μπορείτε να βρείτε στο https://www.snfcc.org/OpenCallLightInstallations