epidavros
Πολιτισμός

Επίδαυρος: Κινδυνεύει να ακυρωθεί η αυριανή πρεμιέρα λόγω απεργίας των εργαζόμενων του Εθνικού Θεάτρου

Tα Σωματεία είναι διατεθειμένα να προκαλέσουν μια τεχνητή κρίση διεκδικώντας τα ήδη συμφωνηθέντα, λέει το υπουργείο Πολιτισμού

Επαιξαν την «Κολοκυθιά», έπαιξαν θέατρο του Παραλόγου, ξόδεψαν ατέλειωτες ώρες σε διαπραγματεύσεις για μια αύξηση 15 ευρώ (από 95 να πάει στα 110).

Πλέον, τινάζουν στον αέρα την κάθοδο του Εθνικού Θεάτρου και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος στην Επίδαυρο, εξαγγέλλοντας στάσεις εργασίας κατά τις ώρες της αυριανής πρεμιέρας! Δεν έτυχε, πέτυχε. Οργανώθηκε με πολλή πίεση και πολλά τετελεσμένα και φτάσαμε στο παρά ένα της παράστασης για να κορυφωθεί (όπως το θεωρούν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες) η αναταραχή.

Πολύν καιρό τώρα, σέρνεται το αίτημα των εργαζομένων για αύξηση 15 ευρώ ανά εργαζόμενο όσον αφορά στις εκτός έδρας παραστάσεις. Τα χρήματα που παίρνουν ημερησίως είναι 95 ευρώ για διανυκτέρευση και τροφή και τα σωματεία ζητούν 110. Φέτος, όντως υπάρχουν αυξήσεις στα ξενοδοχεία και στα εστιατόρια, αλλά και 95 ευρώ καθημερινά δεν είναι μικρό ποσόν. Όταν μάλιστα, οι εργαζόμενοι των κρατικών θεάτρων δεν παίρνουν τους γλίσχρους μισθούς των συναδέλφων τους στο ελεύθερο θέατρο.

Εγιναν πολλές επαφές με το υπουργείο Πολιτισμού και συγκεκριμένα με τον υφυπουργό Νικόλα Γιατρομανωλάκη. Η κυβέρνηση δέχτηκε να δοθεί η αύξηση, και όλοι ανέμεναν πως θα τελειώσει το θέμα. Δεν τελείωσε. Αντιθέτως, εξαγγέλθηκε απεργία για την πρεμιέρα του Εθνικού Θεάτρου με τη «Μήδεια» του Μποστ, η οποία έχει προγραμματιστεί για αύριο. Γιατί; Επειδή οι συνδικαλιστές θέλουν και γραπτώς τη συμφωνία.

Δεν υπάρχει Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που να μη χρειάζεται χρόνο ώστε να υπογραφεί. Εν προκειμένω, εκτός από την υπουργό Πολιτισμού θα πρέπει να υπογράψουν ο υπουργός Εργασίας, ο υπουργός Οικονομικών κ.α. Ούτε και υπάρχει, όμως, λόγος δυσπιστίας απέναντι στα όσα συμφωνήθηκαν με την πολιτική ηγεσία. Ουδέποτε έχει συμβεί πολιτικός προϊστάμενος στο υπουργείο Πολιτισμού να πάρει πίσω αύξηση που έχει συμφωνηθεί.

Κι όμως, οι συνδικαλιστές εμφανίζονται αποφασισμένοι να μη δεχτούν τις προφορικές διαβεβαιώσεις και ζητούν ΚΥΑ. Η οποία θα εκδοθεί μετά το πέρας των Επιδαυρίων και βάλε. Ενώ, μάλιστα, είχαν απειλήσει με στάση εργασίας στη γενική δοκιμή, τη μετέφεραν και την έβαλαν στην πρεμιέρα. Μόνο τυχαίες δεν είναι όλες αυτές οι κινήσεις.

Εάν υλοποιηθεί η κινητοποίηση η «Μήδεια» του Μποστ δεν θα παιχτεί, ενώ θα ταλαιπωρηθούν όσοι μεταβούν στην Επίδαυρο μη γνωρίζοντας τι θα γίνει τελικά. Οι απώλειες για το Εθνικό Θέατρο και το ΚΘΒΕ, που έχουν επόμενες παραστάσεις, θα είναι και οικονομικές, όπως και γοήτρου. Το δεύτερο είναι σημαντικότερο από το πρώτο, διότι οι κρατικές σκηνές θα πρέπει να έχουν μεγάλο γόητρο και να μην καταρρακώνονται από ενέργειες άστοχες.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση των εργαζομένων στο Εθνικό Θέατρο, «σήμερα πραγματοποιήθηκε συνάντηση του ‘Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών’ και του ‘Σωματείου Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου’ με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου

Πολιτισμού, με επικεφαλής τον Υφυπουργό σύγχρονου πολιτισμού κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη.

Ύστερα από εξαντλητικό διάλογο και μια χρονοβόρα διαδικασία η οποία ξεκίνησε πριν από ένα μήνα με αίτημα την αναπροσαρμογή αποζημίωσης για την εκτός έδρας εργασία (10 ευρώ αύξηση στο ξενοδοχείο και 5 ευρώ για τα έξοδα διατροφής, δηλαδή από 95 ευρώ συνολική δαπάνη σήμερα στα 110 ευρώ εφεξής) και ύστερα από επίσημη ενημέρωση - διαβούλευση τόσο των διοικήσεων των Οργανισμών, όσο και του εποπτεύοντος Υπουργείου Πολιτισμού (Υπουργό Πολιτισμού, Υφυπουργό Πολιτισμού), η αδυναμία ικανοποίησης – έστω και με μια γραπτή δήλωση – ότι τα συμφωνηθέντα σε προφορικό επίπεδο θα ικανοποιηθούν το αμέσως προσεχές διάστημα με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιουλίου (οπότε και ξεκίνησαν οι περιοδείες), δεν μας αφήνει άλλα περιθώρια.

Η απόφαση μας είναι η συνέχιση των κινητοποιήσεων με την πραγματοποίηση στάσης εργασίας αύριο, Παρασκευή 8 Ιουλίου, από τις 20:00 έως 24:00 τα μεσάνυχτα, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα και το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

Από τη στάση εργασίας εξαιρούνται οι ταμίες εισιτηρίων για την ενημέρωση και εξυπηρέτηση του κοινού.»

Tα Σωματεία είναι διατεθειμένα να προκαλέσουν μια τεχνητή κρίση διεκδικώντας τα ήδη συμφωνηθέντα

Για το θέμα ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Πολιτισμού που αναφέρει τα εξής:

Σήμερα, 7 Ιουλίου 2022, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του Σωματείου Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου, και του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, με θέμα την αναπροσαρμογή της ημερήσιας αποζημίωσης και των εξόδων διανυκτέρευσης για την εκτός έδρας εργασία, για τους εργαζομένους του Εθνικού Θεάτρου και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, ένα αίτημα που τέθηκε υπόψιν της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ από το ΔΣ του Εθνικού Θεάτρου στις 9 Ιουνίου 2022.

Στη συνάντηση, ο Υφυπουργός ενημέρωσε τα δύο Σωματεία ότι και η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη είναι σύμφωνη για συνολική αύξηση 15% της ημερήσιας αποζημίωσης και των εξόδων διανυκτέρευσης, σε πλήρη ικανοποίηση του σχετικού αιτήματος και ότι το ΥΠΠΟΑ έχει ήδη προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την εξασφάλιση της απαιτούμενης σύμφωνης γνώμης του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς για κάθε τέτοια αναπροσαρμογή πρέπει πρώτα να εξευρεθεί ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος. Επίσης, τους ενημέρωσε ότι η αύξηση θα ισχύσει αναδρομικά από 1ης Ιουλίου 2022, όπως αιτήθηκαν, κάτι που επίσης έχει γίνει δεκτό και από το Υπουργείο Οικονομικών. Της σημερινής συνάντησης είχαν προηγηθεί, εξάλλου, διαβουλεύσεις και εκτενείς συζητήσεις με τη συμμετοχή και του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Γιάννη Μόσχου, και τα περισσότερα από τα παραπάνω ήταν ήδη γνωστά στα Σωματεία.

Παρά λοιπόν την συμφωνία που επετεύχθη, τα δύο Σωματεία εξέδωσαν δελτίο τύπου, με το οποίο ανακοινώνουν ότι θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας αύριο, Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022, την ώρα που στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, είναι προγραμματισμένη να παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου η Μήδεια του Μποστ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού, μία παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου.

Εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς, γιατί, αφού επετεύχθη συμφωνία, τα δύο Σωματεία απειλούν να ακυρώσουν την αυριανή παράσταση. Σίγουρα όχι γιατί δεν ικανοποιήθηκαν τα αιτήματά τους. Άλλωστε, τα αναφέρουν στο ίδιο το δελτίο τύπου τους ως «συμφωνηθέντα». Απειλούν να την ακυρώσουν γιατί το ΥΠΠΟΑ δεν δεσμεύθηκε «με μια γραπτή δήλωση».

Αυτό που δεν αναφέρουν στο δελτίο τύπου τους, είναι ότι η ικανοποίηση του αιτήματος απαιτεί νομοθετική τροποποίηση: Προκειμένου να τεθεί σε ισχύ η εν λόγω αναπροσαρμογή, θα πρέπει να τροποποιηθεί η συγκεκριμένη διάταξη που προβλέπει τις εν λόγω αποζημιώσεις.

Με άλλα λόγια, η ημερομηνία της ψήφισης της τροπολογίας δεν εξαρτάται μόνο από τη βούληση του ΥΠΠΟΑ και του Υπουργείου Οικονομικών, που είναι εκπεφρασμένη κατά ομολογία των ίδιων των Σωματείων, αλλά και από τον προγραμματισμό του νομοθετικού έργου της Βουλής, κάτι για το οποίο το ΥΠΠΟΑ δεν μπορεί προφανώς να δεσμευθεί γραπτώς.

Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι το ΥΠΠΟΑ έχει κάνει αποδεκτό το αίτημα του Σωματείου Εργαζομένων στο σύνολό του, και ως προς την αύξηση και ως προς την αναδρομικότητα. Παρόλα αυτά, τα Σωματεία αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις αύριο, διακινδυνεύοντας μία παραγωγή που πληρώνεται από τους Έλληνες φορολογούμενους, στερώντας το κοινό από την πρόσβαση στον πολιτισμό, ζημιώνοντας το Εθνικό Θέατρο και το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, και δημιουργώντας αβεβαιότητα για την αυριανή παράσταση για την οποία πολύς κόσμος έχει προγραμματίσει να ταξιδέψει. Με άλλα λόγια, τα Σωματεία είναι διατεθειμένα να προκαλέσουν με προσχηματικό τρόπο μια τεχνητή κρίση, καθώς ουσιαστικά θα απεργήσουν, διεκδικώντας τα, κατά δική τους ομολογία, ήδη συμφωνηθέντα.

Τα συμπεράσματα τα αφήνουμε στην κρίση του κοινού, στο οποίο απολογούμαστε για την ταλαιπωρία