Ο διεθνούς φήµης σκηνοθέτης, Γιάννης Σµαραγδής ζει δύσκολες στιγµές. Λίγες ηµέρες µετά τον θάνατο της συζύγου του, Ελένης, µε την οποία ήταν µαζί πενήντα χρόνια, ανοίγει την καρδιά του στο «Secret» και αποκαλύπτει τις τελευταίες τραγικές στιγµές.

«Βρέθηκε ξαφνικά πριν από δύο µήνες µε έναν κακοφορµισµένο πολύποδα και είχε αρχίσει ακτινοβολίες και χηµειοθεραπείες, που ήταν τα προεόρτια για χειρουργική επέµβαση. Στο µεσοδιάστηµα, µε την άδεια των γιατρών και για να αλλάξει παραστάσεις και εικόνες, πήγε στο χωριό της, στις Λιβανάτες Φθιώτιδας. Και ενώ τα πράγµατα έµοιαζαν να εξελίσσονται οµαλά, µπήκε στη θάλασσα για να κάνει µπάνιο και βγαίνοντας κεραυνοβολήθηκε από ένα ολικό εγκεφαλικό. Στην ουσία, έφυγε στον τόπο όπου γεννήθηκε. Εµοιαζε σαν να ζήτησε από τον Θεό να την απαλλάξει από τα βάσανα που θα ακολουθούσαν, αλλά και να απαλλάξει τους ανθρώπους που αγαπά από τα βάσανα που θα προκαλούσαν οι πολύµηνες, βασανιστικές θεραπείες», εξοµολογείται ο κ. Σµαραγδής µε δάκρυα στα µάτια.

«Ο Θεός ήθελε να την πάρει, για να µην ταλαιπωρηθεί άλλο», λέει χαρακτηριστικά. «Πριν πάει στην Εντατική, πρόφτασε και γέλασε στον γιο µου, τον Αλέξανδρο, µε τη γλύκα που είχε σε όλη της τη ζωή για όλους τους ανθρώπους. Νοµίζω ότι ο Θεός της έκανε αυτή τη χάρη, να την πάρει όπως αυτή ήθελε, στον τόπο της, γιατί ήταν καλός άνθρωπος και δεν είχε πειράξει µυρµήγκι στη ζωή της», προσθέτει συντετριµµένος ο γνωστός σκηνοθέτης.

«Χωρίς τα φτερά της»

«Οσο για µένα, είµαι πια χωρίς τα γήινα φτερά της, που µε προστάτευαν, αλλά θα µε προστατεύει, θέλω να πιστεύω, µε τα επουράνια. Μου λείπουν τα πάντα από αυτήν. Το πρόσωπο της οικογένειας δεν ήµουν εγώ, αλλά η Ελένη. Ηταν ένας άγγελος µε φτερά. Τα δικά της φτερά έκαναν τις ταινίες - κυριολεκτώ», λέει συγκινηµένος ο κ. Σµαραγδής και συµπληρώνει: «Ηταν τόσο γελαστή και καλοσυνάτη και άφηνε σε όλους µια γλυκιά γεύση. Και ξαφνικά αυτό το πλάσµα έφυγε. Οι περισσότεροι άνθρωποι που µε παίρνουν, κλαίγοντας, µου λένε “δεν έχω λόγια”».

Ο Γιάννης Σµαραγδής, κλαίγοντας µε λυγµούς, αποκαλύπτει, µάλιστα, για πρώτη φορά, την υπόσχεση που της έδωσε: «Δεν πρόλαβα να της πω όσα ήθελα. Της έδωσα µια υπόσχεση εγώ και ο γιος µου ότι θα κάνουµε την ταινία "Καποδίστριας", γιατί αυτό θα την έκανε ευτυχισµένη. Ελεγε πως θα είναι η καλύτερή µας ταινία».

Δημοσιεύτηκε στο Secret των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ στις 23/7