Το κινηματογραφικό έργο Τρωάδες (The Trojan Women) είναι δραματική ταινία αμερικανικής, βρετανικής, και ελληνικής παραγωγής του 1971 σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη, με πρωταγωνίστριες τις: Katharine Hepburn, Vanessa Redgrave, Geneviève Bujold, και Ειρήνη Παπά. Βασίζεται στην τραγωδία «Τρωάδες» του Ευριπίδη και η μουσική επένδυση έχει γίνει από τον Μίκη Θεοδωράκη.

Ο Μιχάλης Κακογιάννης κατάφερε το ακατόρθωτο βάζοντας στην ίδια ταινία 4 κορυφαίες ηθοποιούς – μέσα στις οποίες την Νο1 star της Αμερικής και την Νο1 star της Αγγλίας.

Katharine Hepburn

imago0094666393s

Στον ρόλο της Εκάβης, της βασίλισσας της Τροίας, μητέρας του Έκτορα, του πιο φημισμένου πολεμιστή.

Vanessa Redgrave

Katharine_Hepburn_____Vanessa_Redgrave__1_
Katharine Hepburn και Vanessa Redgrave

Στον ρόλο της Ανδρομάχης, συζύγου του Έκτορα (που ήδη είναι νεκρός) και μητέρα του Αστυάνακτα – που οι Έλληνες παρ’ ότι μικρό παιδάκι - θέλουν να τον σκοτώσουν.

Geneviève Bujold

Στον ρόλο της Κασσάνδρας, κόρης της Εκάβης, η οποία έχει το χάρισμα να προβλέπει το μέλλον ενώ κοντεύει να τρελαθεί περιμένοντας την απόφαση του Αγαμέμνωνα, αν θα την πάρει μαζί του ως ερωμένη.

______
The Trojan Women: Κάθε χώρα είχε και την δική της αφίσα


Ειρήνη Παπά

Στον ρόλο της Ωραίας Ελένης. Η Ελληνίδα που προκάλεσε όλη αυτή την τραγωδία, βρίσκεται αντιμέτωπη με τις γυναίκες της Τροίας.



ΤΟ ΕΡΓΟ: Μετά την πτώση της Τροίας οι αιχμάλωτες γυναίκες περιμένουν να επιβιβαστούν στα πλοία που θα τις μεταφέρουν στην Ελλάδα. Ανάμεσά τους, η βασίλισσα Εκάβη η οποία θρηνεί τον χαμό της οικογένειας και της πόλης της, ενώ η χήρα του Έκτορα, η Ανδρομάχη, καλείται να αντιμετωπίσει ακόμα μια τραγωδία. Η Κασσάνδρα, κόρη της Εκάβης η οποία οδηγήθηκε στην παράνοια από τις φρικαλεότητες του πολέμου, αναμένει έως ότου αποφασίσει ο Αγαμέμνονας εάν θα την κάνει παλλακίδα του. Η Ωραία Ελένη, περιμένει να δει αν θα ζήσει μετά απ’ όλη αυτήν την καταστροφή που προκάλεσε.

Καμιά τους δεν μπορεί να φανταστεί αυτό που θα ακολουθήσει, μέχρι που ο αγγελιοφόρος του Έλληνα βασιλιά, φτάνει στην πόλη και τους ανακοινώνει πως ο βασιλιάς Αγαμέμνονας και ο αδερφός του ο Μενέλαος έχουν αποφασίσει τον θάνατο του Αστυάνακτα, του τελευταίου αρσενικού διαδόχου της δυναστείας της Τροίας, ο οποίος πρέπει να εκτελεστεί ώστε να διασφαλιστεί πως δεν θα υπάρξουν μελλοντικές διεκδικήσεις.

Η Ειρήνη Παπά στο ρόλο της ωραίας Ελένης

Βραβεία: Η ταινία κέρδισε το βραβείο Διεθνούς Οργανισμού Ειρήνης. Η Κάθριν Χέπμπορν βραβεύτηκε για την ερμηνεία της με το βραβείο κοινού του Κάνσας Σίτυ, και η Ειρήνη Παππά από το Εθνικό Συμβούλιο Επιθεώρησης Κινηματογράφου των ΗΠΑ με το βραβείο της καλύτερης ηθοποιού.

“Οι Τρωάδες είναι η ιστορία μιας γυναίκας που έχασε τους γιους της και βλέπει να χάνονται και οι κόρες της. Το να ξέρουμε πως πρόκειται για την Εκάβη κι όλα αυτά συνέβησαν πριν από 2000 χρόνια, δεν έχει σημασία. Αυτή η γυναίκα θα μπορούσε να υπάρχει και σήμερα. Ο Ευριπίδης έγραψε τις Τρωάδες για έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο. Νιώθοντας φρίκη από τη σφαγή που διέπραξαν οι Αθηναίοι στην Μήλο, ήθελε – χρησιμοποιώντας τον πόλεμο της Τροίας – να αφυπνίσει τους συγχρόνους του ενάντια στον μιλιταρισμό, στον πόλεμο και στην καταπίεση. Ο Ευριπίδης, ακόμη κι αν επρόκειτο να πληρώσει με εξορία το κουράγιο του, τόλμησε να βγάλει μια κραυγή εξέγερσης. Φτιάχνοντας αυτή την ταινία, ήθελα να ταυτίσω την δική μου κραυγή με την δική του, επειδή και σήμερα πρέπει να αφυπνισθούν οι άνθρωποι”. Μιχάλης Κακογιάννης

Η ταινία «Τρωάδες» σηματοδοτεί την δεύτερη ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη, βασισμένη σε αρχαία τραγωδία του Ευριπίδη. Είχε προηγηθεί το 1962 η «Ηλέκτρα», ενώ η σχετική τριλογία θα ολοκληρωθεί το 1977, με την ταινία «Ιφιγένεια».

________________________________Genevieve_Bujold____________________________
Ο Μιχάλης Κακογιάννης δείχνει στην Geneviève Bujold πως να παίξει την σκηνή της (Κασσάνδρα)

Μικρές πληροφορίες

· Πρέπει να σας πω πως η Katharine Hepburn, η μοναδική ηθοποιός στην ιστορία του σινεμά που έχει κερδίσει τέσσερα Oscar Α’ ρόλου, παραιτήθηκε από την

παράσταση που έπαιζε στο Broadway (το musical “Coco” με την ζωή της Coco Chanel) για να πρωταγωνιστήσει στην ταινία και να παίξει την Εκάβη.

· Το 1971 που γυρίστηκε η ταινία, η Vanessa Redgrave ήταν ήδη πολύ μεγάλο όνομα στον Ευρωπαϊκό κινηματογράφο και στο Hollywood. Είχε υπάρξει μάλιστα δύο φορές υποψήφια για Oscar όταν έπαιξε την Ανδρομάχη στις “Τρωάδες”, για τις ταινίες: Isadora (1968) και Mary, Queen of Scots (1971).

· Η Geneviève Bujold επίσης ήταν μεγάλο όνομα και συμπρωταγωνίστρια του Richard Burton στην ταινία “Άννα των χιλίων ημερών”(1969) για την οποία είχε κερδίσει και την Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ηθοποιού. Σ’ αυτήν την ταινία συναντήθηκε πρώτη φορά με την Ειρήνη Παπά που έπαιζε την Βασίλισσα Αικατερίνη της Αραγονίας.

· Η Χέπμπορν ανέφερε πως συνήθως οι περισσότεροι ρόλοι της ήταν μιας ανάλαφρης γυναίκας και για τον συγκεκριμένο ρόλο της Εκάβης έπρεπε να προετοιμαστεί κατάλληλα, ενώ άλλαξε τον τόνο της φωνής της σε πιο βαθιά και αποχρωμάτισε την αμερικανική προφορά της.

· Ο Κακογιάννης αρχικά σκόπευε να την γυρίσει στην Ιταλία το 1963, το ανέβαλε όμως λόγω άλλων υποχρεώσεων.

· Η ταινία γυρίστηκε σ' ένα ερειπωμένο κάστρο στην Ατιένθα (Atienza) της Ισπανίας. Ένα χωριουδάκι βορειοανατολικά της Μαδρίτης. Ο Μιχάλης Κακογιάννης επέλεξε την Ισπανία για τα γυρίσματα της ταινίας του, γιατί δεν ήθελε να εργαστεί στην Ελλάδα λόγω της Χούντας.

Hepburn_-____________
Μιχάλης Κακογιάννης και Κάθριν Χεπμπορν