Στο 90 και 1
Στο 90 και 1 Κώστας Γκόντζος Διονύσης Βερβελές
lalos
Πολιτισμός

Η καρδιά του Σοπέν θα χτυπήσει στο Ηρώδειο: Μια συναυλία με τις ωραιότερες μελωδίες του Πολωνού συνθέτη

Στις 25 Σεπτεμβρίου με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Όπερας της Βαρσοβίας

Μια μεγαλειώδης μουσική βραδιά, όπου θα ακουστούν οι ωραιότερες μελωδίες του Πολωνού συνθέτη

Συνέντευξη τύπου πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, για την εκδήλωση με τίτλο «Η καρδιά του Σοπέν θα χτυπήσει στο Ηρώδειο», που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Σεπτεμβρίου 2022, με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Όπερας της Βαρσοβίας «Teatr Wielki – Polish National Opera», μια από τις σημαντικότερες Ορχήστρες στον κόσμο, η οποία έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, υπό την διεύθυνση του αρχιμουσικού της Patrick Fοurnillier, με την πιανίστα Τατιάνα Παπαγεωργίου και με τον Δημήτρη Λάλο στον ρόλο του Σοπέν. Πρόκειται για μια μεγαλειώδη μουσική βραδιά, όπου θα ακουστούν οι ωραιότερες μελωδίες του Πολωνού συνθέτη.

Η συναυλία πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας (ΕΛ.Ι.ΚΑΡ.), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς και είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Καθηγητή Καρδιολογίας Παύλου Κ. Τούτουζα. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, της Περιφέρειας Αττικής, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, της Πρεσβείας της Πολωνικής Δημοκρατίας στην Αθήνα, του Ελληνο-Πολωνικού Επιμελητηρίου ενώ πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών. Την εκδήλωση στηρίζει η Όλγα Κεφαλογιάννη, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Πολωνίας.

Για το καλλιτεχνικό μέρος μίλησε ο ηθοποιός Δημήτρης Λάλος, ο οποίος θα ερμηνεύσει στο Ηρώδειο, αυθεντικά κείμενα και επιστολές του συνθέτη, στην εισαγωγή και μεταξύ των μερών του μουσικού έργου, ώστε να μας εισαγάγει στις σκέψεις και τα συναισθήματα του τόσο ευαίσθητου και ευθραύστου καλλιτέχνη, μεταφέροντας μας πίσω στο 1830 -1849, στην εποχή που συνέθεσε τα έργα του.

Η παράσταση


Τα κείμενα που θα ερμηνεύσει ο Δημήτρης Λάλος, προέρχονται από το αρχείο του Frederic Chopin στη Βαρσοβία σε επεξεργασία από την Τατιάνα Παπαγεωργίου, η οποία είναι και μουσικολόγος και έχει μελετήσει συστηματικά τις πήγες που αφορούν στο έργο του συνθέτη, τα τελευταία χρόνια.

Το πρόγραμμα της βραδιάς περιλαμβάνει το πλέον εμβληματικό και διάσημο Πρώτο Κονσέρτο για πιάνο και ορχήστρα σε Μι ελάσσονα, που έγραψε σε ηλικία 20 χρόνων εμπνευσμένος από τον ερωτά του για την νεαρή Κωνστάντσα και το πρωτόπαιξε ως αποχαιρετιστήριο στο Θέατρο της Όπερας της Βαρσοβίας, πριν φύγει. Από το ίδιο θέατρο προέρχεται και η Ορχήστρα που θα εμφανισθεί στο Ηρώδειο για να ερμηνεύσει το ίδιο κοντσέρτο, καθώς και την διάσημη Chopiniana, που ενσωματώνει τις πιο αγαπημένες χορευτικές μελωδίες του συνθέτη.

Ο Σοπέν


Τόσο μέσα από το μουσικό έργο του Chopin, όσο και μέσα από τα κείμενα και τις επιστολές του, ο θεατής-ακροατής θα μπει στην ψυχή του συνθέτη και θα νοιώσει τα συναισθήματα που γέννησαν το έργο του, το οποίο θα παρουσιαστεί επί σκηνής, κατά τα πρότυπα των συγχρόνων παραστασιολογικών και μουσικολογικών προσεγγίσεων στις διεθνείς αίθουσες κλασικής μουσικής στα αφιερώματα συνθετών, όπου εισάγεται πλέον θεατρικό αναλόγιο με επεξηγηματικά κείμενα από πρωτογενείς πήγες.

Ας υπογραμμίσουμε ότι ο Frederic Chopin έφυγε από την ζωή μόλις στα 39 του χρόνια, με μια βαθιά εσωστρέφεια παρόλη την επαγγελματική του λάμψη και αποδοχή. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον θεατή ακροατή να προσεγγίσει τα συναισθήματά και την ψυχοσύνθεση του, που οδήγησε σε αυτό το αριστουργηματικό έργο. Κάθε νότα του Chopin ακουμπάει την καρδιά. Κάθε μελωδία του είναι ένα ποίημα.

Σε ηλικία 20 ετών o Chopin έφυγε από τη Βαρσοβία, την πατρίδα του, για να ξεφύγει από την κατοχή των Ρώσων. Με τις παρτιτούρες του στα χέρια έφτασε άγνωστος και φτωχός στο Παρίσι, το κέντρο της τέχνης και του πολιτισμού κατά τον δέκατο-ένατο αιώνα. Αποθεώθηκε και λατρεύτηκε ως καλλιτέχνης και έγινε μύθος.

Παρά την λάμψη και την καθολική αναγνώρισή του ως ιδιοφυής συνθέτης και πιανίστας, έζησε σε βαθιά μελαγχολία νοσταλγώντας την πατρίδα του και αναζητώντας τον ανεκπλήρωτό του έρωτα. Έγραψε μαγική μουσική υμνώντας την πατρίδα του και καθιερώθηκε ως ακαταμάχητος βιρτουόζος πιανίστας. Ο Chopin έζησε μόνο 39 χρόνια, αφήνοντας πίσω του διαχρονικά αριστουργήματα που λατρεύονται με την ίδια δύναμη μέχρι σήμερα.

«Αναρωτιέμαι, τι κατάφερα με την μουσική μου; Και την καρδιά μου πού την σπατάλησα;…» γράφει στις χειρόγραφες επιστολές του, μέρος των οποίων θα ακούσουμε στο Ηρώδειο, ανάμεσα στα μουσικά έργα.

«…Είμαστε σαν παλιά τσέμπαλα που, με το πέρασμα του χρόνου, έχουν παιχτεί πάνω τους ατέλειωτες τρίλιες. Το εξωτερικό τους μπορεί να φαίνεται τέλειο, αλλά οι χορδές τους έχουνε σπάσει και τα στηρίγματα λείπουν… Είμαστε προϊόντα ενός μεγάλου δημιουργού, ενός είδους Stradivarius, o οποίος δεν είναι πια παρών για να μας επιδιορθώσει…», έγραψε λίγο πριν το τέλος.

Η καρδιά του Frédéric Chopin αναπαύεται στην αγαπημένη του Βαρσοβία. Η μουσική του ταξιδεύει αιώνια στον χρόνο.

Info: Η καρδιά του Chopin θα χτυπήσει στο Ηρώδειο
25 Σεπτεμβρίου, 2022, ώρα έναρξης 20:30
Τιμές εισιτήριων: 18€ (φοιτητικό), 20€, 22€, 25€, 30€, 52€, 62€, 80€, 100€.