H ταινία «Σμύρνη μου αγαπημένη» προβάλλεται και θα προβληθεί σε αρκετές κινηματογραφικές αίθουσες ανά τον κόσμο. Το γεγονός αυτό, λοιπόν, διεθνοποιεί τα όσα συνέβησαν τότε και αρκετοί είναι εκείνοι που «γυρνούν πίσω» στα ιστορικά πεπραγμένα του 1922, με αφορμή την πλοκή του έργου.

Για παράδειγμα, η εφημερίδα «Guardian»  την Τετάρτη, με αφορμή την ταινία, ανέδειξε από το ιστορικό αρχείο την «καταστροφή της Σμύρνης», καταστροφή που παρουσιάζει και η ταινία.

«Αυτή η ακανθώδης γεωπολιτική εμπλοκή είναι αυτό που προσπαθεί να ξεδιαλέξει, μερικές φορές πολύ δυνατά, αφηγούμενος την ιστορία της Σμύρνης κάποτε ως χωνευτήρι (σήμερα Σμύρνη)»  σημειώνει, μεταξύ άλλων, η εφημερίδα σε έτερο δημοσίευμα για την κινηματογραφική κριτική της, προσθέτοντας πως το έργο «κορυφώνεται σε μια συγκλονιστικά ωμή απεικόνιση της σφαγής του 1922 και της εθνοκάθαρσης του ελληνικού και αρμενικού πληθυσμού από τους ατάκτους του Κεμάλ Ατατούρκ μετά την είσοδό τους στην πόλη».

guaaaa

Η ταινία από 4 Δεκεμβρίου θα προβάλλεται στους κινηματογράφους ODEON στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία.

Την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου η ταινία θα προβληθεί στην Αμερική, δηλαδή σε 700 επιλεγμένες αίθουσες ταυτόχρονα σε όλη τη χώρα, με την υποστήριξη της Fathom Events.

Μάλιστα, η παρουσία της «Σμύρνης» στις αμερικανικές κινηματογραφικές οθόνες εγκαινιάστηκε με μια ειδική προβολή προχθές στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης, παρουσία της Μιμής Ντενίση. Μιλώντας για την ταινία, ο δύο φορές υποψήφιος για Όσκαρ σκηνοθέτης Ατόμ Εγκογιάν ανέφερε ότι η «Σμύρνη» είναι «μια επείγουσα και πολυεπίπεδη εξέταση μιας ανείπωτης θηριωδίας». «Λέγεται με μεγάλο πάθος και γεμάτη οργή», κατέληξε.

Η ταινία επεκτείνεται και στην Ευρώπη, καθώς σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού η ομώνυμη ταινία αναμένεται να προβληθεί στις 13 Ιανουαρίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες, φέρνοντας για άλλη μια φορά την Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στην ιστορική τραγωδία.

Η παγκόσμια περιοδεία της ταινίας αλλά και η διεθνής της απήχηση, καθώς «κάθε λαός έχει τη Σμύρνη του», όπως τονίζουν οι συντελεστές του έργου, έχουν προκαλέσει νευρικότητα στην Άγκυρα, η οποία αποτυπώνεται σε εκτενή δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, τα οποία βάλλουν ευθέως κατά της κινηματογραφικής παραγωγής.

Η εφημερίδα «Hurriyet» με τίτλο «Παγκόσμιο φιλμ του εισβολέα - Ελληνική προπαγάνδα σε 100 κινηματογράφους των ΗΠΑ» κατηγόρησε την Ελλάδα πως «στα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Σμύρνης» «θα προπαγανδίσει» τα ιστορικά γεγονότα κατά της Τουρκίας, αντανακλώντας το θυμικό της γειτονικής χώρας απέναντι στην πλοκή του έργου.

Πηγή: protothema.gr