Ικανοποίηση ένιωσαν οι καλλιτέχνες μετά την συνάντηση τους με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, αναφορικά με την νομοθετική ρύθμιση για την μισθολογική εξασφάλιση των αποφοίτων καλλιτεχνικών σχολών που εργάζονται στο Δημόσιο, που υποσχέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ωστόσο έχουν εξαγγείλει για αύριο Παρασκευή νέα απεργειακή κινητοποίηση στην Αθήνα. Μέχρι τη νομοθετική πρόταση του πρωθυπουργού, που θα έρθει την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου, σύσσωμοι οι καλλιτέχνες της χώρας ήταν ξεκάθαροι πως θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, προχωρώντας αύριο σε νέα 24ωρη απεργία.

Μετά τη χθεσινή συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη δήλωσαν ξεκάθαρα πως μέχρι να υπάρξουν «έμπρακτες αποφάσεις» από την πλευρά της κυβέρνησης θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους όπως έχουν προαναγγελθεί.
kalliexntes

Η ΠΟΘΑ


«Την Παρασκευή καταθέτουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης του Προεδρικού Διατάγματος 85/2022. Για την ίδια μέρα έχουμε προκηρύξει 24ωρη απεργία και μεγάλη κινητοποίηση καθώς και πορεία από το Συμβούλιο της Επικρατείας, την ώρα της κατάθεσης της προσφυγής (10:00), προς το Σύνταγμα» αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (Π.Ο.Θ.Α).

«Καταθέσαμε το σύνολο των αιτημάτων μας, για τα οποία ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα φέρει νομοθετική ρύθμιση το περιεχόμενο της οποίας συναλικά οι συλλογικοί φορείς θα εξετάσουμε και θα αποφασίσουμε αν μας καλύπτει. Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις μας μέχρι να υπάρξουν έμπρακτες αποφάσεις. Έχουμε προκηρύξει απεργία για την Παρασκευή» δήλωσε ο πρόεδρος του Π.Ο.Θ.Α, Κωνσταντίνος Κεχαγιόγλου.

Το ΣΕΗ


Ο γ.γ του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) Άρης Λάσκος περιγράφοντας τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ξεκαθάρισε επίσης πως θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι να δουν τι ακριβώς θα γράφει η νομοθετική ρύθμιση και κατά πόσο καλύπτει τον κόσμο των καλλιτεχνών.

«Η πρώτη ώρα της διαπραγμάτευσης ήταν δύσκολη. Μιλούσαν για παρεξήγηση. Από τη δεύτερη έγιναν πιεστικότερα τα πράγματα. Δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός ότι θα καταθέσει ως το τέλος της εβδομάδας νομοθετική ρύθμιση για ΤΕ και όλα τα αιτήματα μας. Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις μας και τις δράσεις μας μέχρι να δούμε αν μας καλύπτει η ρύθμιση, δηλαδή μέχρι να δούμε τι θα γράφει ακριβώς. Συνεχίζουμε και επαγρυπνούμε. Βγάζουμε όσα μπορούμε περισσότερα ψηφίσματα συμπαράστασης στον αγώνα μας» δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Λάσκος.

Η κοινή ανακοίνωση του ΣΕΗ και της ΠΟΘΑ αναφέρει "Σήμερα Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τους εκπροσώπους της ΠΟΘΑ και των σωματείων μας στο Μέγαρο Μαξίμου. Καταθέσαμε εκ νέου το σύνολο των αιτημάτων μας για τα οποία βρισκόμαστε σε κινητοποιήσεις εδώ και δύο μήνες. Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα φέρει νομοθετική ρύθμιση εντός της εβδομάδας, το περιεχόμενο της οποίας μας θα εξετάσουμε και θα αξιολογήσουμε αν μας καλύπτει. Μέχρι τότε συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις μας σύμφωνα με το ανακοινωμένο πρόγραμμα. Την Παρασκευή καταθέτουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης του προεδρικού διατάγματος. Την ίδια μέρα έχουμε προκηρύξει 24ωρη απεργία. Σε εποχές που ο Πολιτισμός μας απειλείται και οι εργασιακές μας ανάγκες υποβαθμίζονται, δείχνουμε τον δρόμο της ενότητας, διεκδικώντας όλοι και όλες μαζί ένα καλύτερο αύριο".

Οι μουσικοί


Στο ίδιο κλίμα βρίσκεται και ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, ο οποίος στην ανακοίνωσή του μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό αναφέρει πως η κυβέρνηση προσπάθησε να δώσει λύσεις στα αιτήματά τους, χωρίς ωστόσο «να αφήνει στην άκρη την πολιτική της».

«Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Πρωθυπουργός, μας ανακοίνωσε ότι στόχος του είναι η κατάργηση του άρθρου 16 στο απώτερο μέλλον. Μάλιστα προσπάθησε να εμφανίσει την απόφασή του αυτή σαν δικαίωση των αιτημάτων μας και αναγνώριση των σπουδών μας. Κάναμε ξεκάθαρο ότι όχι μόνο δε ζητάμε την κατάργηση του άρθρου 16 αλλά γνωρίζουμε από δική μας πείρα τι σημαίνει Ιδιωτική Εκπαίδευση, τι κόστος επωμίζεται κάθε σπουδαστής και τι ανισομετρία δημιουργείται από ένα τέτοιο τρόπο λειτουργίας» προσθέτει ο Σύλλογος στην ανακοίνωση.

Καταλήγει κάνοντας ξεκάθαρο πως «δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη σε εξαγγελίες που εδώ και χρόνια έρχονται και διαψεύδονται».

Μέχρι τη νομοθετική πρόταση του πρωθυπουργού ο Πανελλήνιος Σύλλογος θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις και θα συμμετάσχει στην απεργία της Παρασκευής 17/2.