Συγκλονισμένος και μουδιασμένος είναι, μεταξύ όλων των άλλων, και ο χώρος του Πολιτισμού από το χθεσινό, τραγικό δυστύχημα που προκλήθηκε από μετωπική σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών στη Λάρισα, στερώντας τη ζωή σε δεκάδες συνανθρώπους μας. Αρκετοί είναι, μάλιστα, οι καλλιτέχνες και οι οργανισμοί που αναβάλλουν τις προγραμματισμένες εμφανίσεις-εκδηλώσεις τους συμμετέχοντας στο τριήμερο Εθνικό Πένθος που έχει κηρυχθεί.

Το protothema.gr επικοινώνησε με εκπροσώπους μεγάλων πολιτιστικών χωρών, θεάτρων και μουσικών σκηνών και παρουσιάζει το πλάνο των αναβολών που έχει καταρτιστεί μέχρι στιγμής.

Ανάμεσά στους καλλιτέχνες που έλαβαν άμεσα την απόφαση να συμμετάσχουν στο Εθνικό Πένθος ήταν ο Γιάννης Χαρούλης, ο οποίος αναβάλλει την αποψινή πρεμιέρα του στο «VOX», που ήταν sold out, για τις 14 Μαρτίου.

Ο Γιάννης Χαρούλης δεν θα κάνει απόψε την προγραμματισμένη πρεμιέρα του

Παράλληλα δεν θα λειτουργήσει σήμερα καμία από τις τρεις σκηνές του «Σταυρού του Νότου» ενώ δεν θα πραγματοποιηθεί ούτε η αυριανή ζωντανή εμφάνιση του Παντελή Θαλασσινού. Για τις υπόλοιπες αυριανές μουσικές παραστάσεις δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση.

Τις προγραμματισμένες ζωντανές τους εμφανίσεις αποφάσισαν να αναβάλουν, λόγω εθνικού πένθους, η Μαρίνα Σάττι, που επρόκειτο να τραγουδήσει αύριο στη Θεσσαλονίκη, η Μαρία Παπαγεωργίου που θα έδινε συναυλίες στις 3 και 4 του μήνα σε Θεσσαλονίκη και Βόλο αντίστοιχα και ο Αποστόλη Μπαρμπαγιάννης που θα έπαιζε την Παρασκευή στο «Κύτταρο».


Η Μαρίνα Σάττι αναβάλλει όλες τις προγραμματισμένες συναυλίες της

Σε αναβολή όλων των εκδηλώσεων του τριημέρου προχωρεί και ο Δήμος Αθηναίων. Ανάμεσά τους και η προγραμματισμένη για το πρωί της Παρασκευής τελετή αποκαλυπτηρίων της προτομής του Αντώνη Σαμαράκη στην Πλατεία Αυδή. Στο μεταξύ, με πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων, οι σημαίες σε όλα τα δημόσια κτίρια της πόλης θα κυματίζουν μεσίστιες.

Και η Ελευσίνα, όμως, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023, συμμετέχει στο τριήμερο Εθνικό Πένθος κρατώντας κλειστές για το κοινό τις εκθέσεις και τις εικαστικές εγκαταστάσεις της, ενώ αναβάλλεται και η δράση Μυστήριο 49 Συμπόσια, που ήταν προγραμματισμένη για τις 4 Μαρτίου.

Στο μεταξύ, συμμετέχοντας στο τριήμερο εθνικό πένθος που κηρύχθηκε μετά την τραγωδία στα Τέμπη, η Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου μεταθέτει τις προγραμματισμένες για σήμερα, αύριο και μεθαύριο παραστάσεις της περφόρμανς «Sognatta Terra tu m’ appartiens» σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κουτλή, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Κωνσταντίνος Παρθένης, η ιδανική Ελλάδα της ζωγραφικής του» στον χώρο των περιοδικών εκθέσεων «Αντώνης Κομνηνός», όπου φιλοξενείται και η έκθεση. Οι παραστάσεις μεταφέρονται για το τριήμερο Σάββατο 4, Κυριακή 5 και Δευτέρα 6 Μαρτίου αντίστοιχα.

Η Εθνική Πινακοθήκη αναβάλλει τις παραστάσεις της περφόρμανς «Sognatta Terra tu m’ appartiens»

Η Εθνική Λυρική Σκηνή, από την πλευρά της, αναβάλλει την προγραμματισμένη για σήμερα Τετάρτη συναυλία της Διαπολιτισμικής Χορωδίας της στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος η οποία μεταφέρεται στις 5 Απριλίου. Οι θεατές που έχουν προμηθευτεί δωρεάν δελτία εισόδου θα ενημερωθούν από τα Ταμεία της ΕΛΣ και θα τους δοθεί η δυνατότητα μεταφοράς τους στη νέα ημερομηνία.



Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ακυρώνει την τελετή έναρξης και τις εορταστικές εκδηλώσεις

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ματαιώνει την αυριανή τελετή έναρξης, τις εορταστικές εκδηλώσεις και τις συναυλίες που είχαν προγραμματιστεί στο πλαίσιο της 25ης διοργάνωσής του. Θα πραγματοποιηθούν μόνο οι προβολές των ταινιών και οι εργασίες της Αγοράς.

Κανονικά θα πραγματοποιηθεί το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, ενώ το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα φιλοξενήσει τις προγραμματισμένες για σήμερα και αύριο συναυλίες της ιταλικής Ορχήστρας Φλωρεντινού Μουσικού Μαΐου, υπό τη διεύθυνση του διάσημου μαέστρου Ντανιέλε Γκάττι, με το σκεπτικό ότι πρόκειται για μουσικό πρόγραμμα κλασικής μουσικής. Στην έναρξη της σημερινής συναυλίας θα γίνει αναφορά στο τραγικό δυστύχημα και θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων. Ωστόσο οι προγραμματισμένες για σήμερα, αύριο και μεθαύριο εκδηλώσεις άλλων φορέων στο Μέγαρο αναβάλλονται.

Επιπλέον, ο ραδιοφωνικός σταθμός Αθήνα 9.84 και η Ταινιοθήκη της Ελλάδος αναβάλλουν το αφιέρωμα «Radio Days» που ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 2 έως και την Κυριακή 5 Μαρτίου. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρξει ενημέρωση για τις νέες ημερομηνίες.

ΘΕΑΤΡΑ

Το Εθνικό Θέατρο παραμένει ούτως ή άλλως κλειστό λόγω των μακροχρόνιων καταλήψεων των χώρων του από διαμαρτυρόμενους φοιτητές. Το δε Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ακυρώνει όλες τις παραστάσεις του από σήμερα έως και τις 3 Μαρτίου, ενώ μεσίστιες θα κυματίζουν οι σημαίες σε όλα τα κτίριά του στη συμπρωτεύουσα.



Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος αναβάλλει όλες τις παραστάσεις του τριημέρου

Κλειστό θα παραμείνει απόψε και το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, όπου φιλοξενείται η παράσταση «Ανεμοδαρμένα Ύψη», σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού.

Αντιθέτως, ύστερα από επικοινωνία με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και συλλογική συνεννόηση αποφασίστηκε τα ιδιωτικά θέατρα της χώρας να λειτουργήσουν κανονικά κατά τη διάρκεια του τριημέρου του Εθνικού Πένθους, τηρώντας ενός λεπτού σιγή στην έναρξη των παραστάσεών τους για να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων.

Εξαίρεση αποτελεί το θέατρο «Κάππα». Ύστερα από απόφαση που πήρε, πριν από λίγο, ο Σπύρος Παπαδόπουλος, σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής της παράστασης «Sexy Laundry», δεν θα λειτουργήσει, τουλάχιστον για απόψε, ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στη μνήμη των θυμάτων και τον πόνο των συγγενών τους.