Στην επιβλητική Μονή Τοπλού της Κρήτης με το αγέρωχο καμπαναριό του 14ου αιώνα θα δώσει την Κυριακή 9 Ιουλίου, μια μοναδική συναυλία ο παγκοσμίου φήμης Ισπανός τενόρος και βαρύτονος Plácido Domingo διαφημίζοντας διεθνώς τη Σητεία.

Η πρωτοβουλία της μεγάλης αυτής συναυλίας, που θα έχει δωρεάν είσοδο για το κοινό, ανήκει σε τρεις ελληνικές εταιρείες που είναι προσανατολισμένες με όραμα και πίστη στον πολιτισμό και στην ανάδειξη της Κρήτης: την Παγκρήτια Τράπεζα, την Attica Bank και την Intrakat.

_________________

Την πρόταση τους να στήσουν μια τεράστια σκηνή στην αυλή του ιστορικού μοναστηριού για να πραγματοποιηθεί η συναυλία του Ισπανού τενόρου αγκάλιασε με θέρμη τόσο η Μονή Τοπλού, όσο και η τοπική κοινωνία, ενώ λόγω της παρουσίας πολλών ξένων δημοσιογράφων στο εν λόγω γεγονός, η Σητεία και ο θαυμαστός κόσμος της Κρήτης θα τύχουν εξαιρετικής προβολής.

_______________________

Ο Plácido Domingo


Με μια καριέρα που μετρά πάνω από 50 χρόνια θριαμβευτικής παρουσίας στην όπερα και στα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα του κόσμου, ο Plácido Domingo είναι ένας ζωντανός θρύλος της μουσικής που έχει διακριθεί με εκατοντάδες επιτυχίες και διακρίσεις.

Μέχρι σήμερα έχει ερμηνεύσει πάνω από 150 ρόλους, έχει διευθύνει πάνω από 600 φορές μερικές από τις σπουδαιότερες ορχήστρες σε όλο τον κόσμο, ενώ έχει βραβευτεί με 12 Grammy.

Το 2021 διορίστηκε «Πρέσβης του Ισπανικού Πολιτισμού στον Κόσμο» και βραβεύτηκε από την Ισπανική Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου «για την τεράστια επαγγελματική του πορεία».

Έχει χαρακτηριστεί ως «άνθρωπος της Αναγέννησης» από κριτικούς και έχει λάβει πολλά βραβεία για την προσφορά του στις τέχνες και την ανθρωπιστική του δράση, ανάμεσα τους: The Presidential Medal of Freedom, Commandeur de la Legion D’Honneur, Honorary Knighthood, Orden del Águila Azteca en México, Gran Cruz de la Orden del Mérito Civil Isabel la Católica και τιμητικά πτυχία από τα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης, του Χάρβαρντ, της Νέας Υόρκης, της Σαλαμάνκα, CC Βραβείο Forum για ανθρωπιστική δράση.

Jordi_Bernacer

Η συναυλία


Η συναυλία του στην Μονή Τοπλού, σηματοδοτεί την προσπάθεια ανάδειξης της περιοχής της Σητείας αλλά και ολόκληρου του νομού Λασιθίου. Μια περιοχή με αυθεντικό Κρητικό άρωμα, πλούσιο ιστορικό ενδιαφέρον και μοναδική φυσική ομορφιά.

Την Κυριακή 9 Ιουλίου, η μαγική φωνή του Plácido Domingo θα ενωθεί με το μοναδικό τοπίο της Κρήτης σε μια ανεπανάληπτη βραδιά-εμπειρία που θα έχει ανάλογη συνέχεια στο μέλλον με αντίστοιχης ποιότητας εκδηλώσεις μέσα στον ιερό και υπερβατικό αυτό χώρο της Μονής Τοπλού. Στη συναυλία θα συμμετέχει η διεθνούς φήμης σοπράνο Χριστίνα Πουλίτση, ενώ την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ θα διευθύνει ο μεγάλος Ισπανός μαέστρος Jordi Bernàcer. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη αλλά λόγω των περιορισμών που επιβάλει ο χώρος, αλλά και η ιστορικότητα της Μονής, θα υπάρξει διαδικασία εγγραφής με σειρά προτεραιότητας σε ειδική πλατφόρμα, μέχρι να εξαντληθούν οι 1300 διαθέσιμες θέσεις.

___________

Η Μονή Τοπλού, που βρίσκεται περίπου 10 χλμ. ανατολικά της Σητείας, στο δρόμο προς το φοινικόδασος του Βάι, αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά και ξεχωριστά εκκλησιαστικά μνημεία της Κρήτης. Είναι χτισμένη σε απομονωμένη περιοχή μέσα σε ένα τραχύ, σχεδόν έρημο τοπίο και έχει τη μορφή κάστρου. Είναι το μεγαλύτερο και πιο χαρακτηριστικό μοναστήρι οχυρωματικού τύπου της Ανατολικής Κρήτης και διαθέτει εντυπωσιακό καμπαναριό ύψους 33 μέτρων, ενώ περιτριγυρίζεται από ψηλό τοίχο ύψους 10 μέτρων. Η Μονή παράγει εξαιρετικά τοπικά προϊόντα όπως λάδι, κρασί και τσικουδιά.