Η πρώτη έκθεση φωτογραφίας στην Ελλάδα, της κορυφαίας Αμερικανίδας φωτογράφου Diane Tuft, με τίτλο «Frozen in Time», εγκαινιάζεται στις 28 Ιουνίου (19:00-22:00), στον νέο χώρο τέχνης artworx, που δημιούργησαν η Μαρία Ξανθάκου και η Ιζαμπέλα Φρανσές.

Πρόκειται για τη δεύτερη έκθεση της γκαλερί που ύστερα από την ομαδική πρώτη έκθεση ελλήνων καλλιτεχνών, που σημείωσε μεγάλη επιτυχία, τώρα στρέφει το βλέμμα της στο εξωτερικό και τη σημαντική δημιουργό που το έργο της χαίρει παγκόσμιας αναγνώρισης. Η ίδια η Diane Tuft θα παραβρεθεί στα εγκαίνια της έκθεσης, ενώ μια μέρα πριν, στις 27 Ιουνίου, στις 19:30 θα μιλήσει στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας για το έργο της.

Η ομιλία θα πλαισιωθεί από ταινία μικρού μήκους, από τα ταξίδια της φωτογράφου.

DIANE_TUFT

Η Diane Tuft είναι πολύ ευαισθητοποιημένη απέναντι στην κλιματική αλλαγή και αυτό είναι και το θέμα της δουλειάς που παρουσιάζει στο artworx, με εντυπωσιακές φωτογραφίες από τα ταξίδια της στην Ανταρκτική και την Αρκτική. Ο φακός της αιχμαλωτίζει το απόλυτο λευκό των παγόβουνων, το εκτυφλωτικό φως του χιονιού, το καταγάλανο του ουρανού και το πυκνό μπλε του ωκεανού. Ένας άλλος κόσμος ανοίγεται μπροστά μας και μας καλεί να τον γνωρίσουμε.

thumbnail_DIANE_TUFT_Ultraviolet_Reflections__Scott_Base_Pressure_Ridges

Τα έργα της Tuft έχουν σκοπό να μας ευαισθητοποιήσουν στις δραματικές αλλαγές που επιφέρει η υπερθέρμανση του πλανήτη

Η Έκθεση περιλαμβάνει δύο ομάδες φωτογραφιών με τίτλους:

1. “To Λιώσιμο της Αρκτικής: Eικόνες ενός υπό εξαφάνιση τοπίου”

«Η Αρκτική λιώνει πιο γρήγορα από κάθε άλλο μέρος στον κόσμο. Μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα, προβλέπεται ότι ο ωκεανός θα υψωθεί οκτώ πόδια, προκαλώντας τον εκτοπισμό εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλη τη Γη. Αποφάσισα να τεκμηριώσω οπτικά το λιώσιμο της Αρκτικής πριν εξαφανιστεί αυτό το καταπληκτικό τοπίο», λέει η ίδια η φωτογράφος, που ωθούμενη από την επιθυμία της να δημιουργήσει μια ολοκληρωμένη εικόνα της ευθραυστότητας αυτής της περιοχής, ταξίδεψε με αεροπλάνο, με πλοίο και ελικόπτερο στους παγετώνες του Svalbard, στη Νορβηγία, στην Αρκτική και στη Γροιλανδία, τα καλοκαίρια του 2015 και του 2016. Οι φωτογραφίες της αποκαλύπτουν ταυτόχρονα τη μοναδική ομορφιά και την έντονη τρωτότητα αυτών των περιοχών του πλανήτη.

DIANE_TUFT_Amidst_the_Icebergs__Disko_Bay__Greenland__9_20_PM

2. “Gondwana: Εικόνες από έναν παμπάλαιο τόπο”

Το 2012, μια επιχορήγηση από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών έφερε την Diane Tuft στην Ανταρκτική για έξι εβδομάδες. Η σειρά φωτογραφιών της από εκείνο το ταξίδι, καταγράφει το δραματικό φυσικό τοπίο αυτής της απομακρυσμένης παμπάλαιας ηπείρου.

Λεπτομέρειες των πάγων και των βράχων αποτελούν εξαιρετικές μορφές και εικόνες, που δίνουν την ευκαιρία στον θεατή να απολαύσει από άλλη, εντελώς νέα οπτική γωνία την ομορφιά τους.

Πληροφορίες

Diane Tuft: «Frozen in time».
Εγκαίνια: 28 Ιουνίου 2023 (19:00-22:00).
Διάρκεια έκθεσης: 28 Ιουνίου ως τις 9 Αυγούστου 2023.
artworx: Κολοκοτρώνη 1, Κηφισιά (1ος όροφος), τηλ. 2106236721.
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 12:00-21:00, Τετάρτη, Σάββατο: 10:00-16:00.

Στις 27/6. Ομιλία της Diane Tuft (19:30) στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας (Όθωνος 100, Κηφισιά, τηλ. 210 801 5870).