Ένα πλούσιο εικαστικό πρόγραμμα με καταξιωμένους καλλιτέχνες και σπουδαία εκπαιδευτική σημασία θα φιλοξενηθεί τους επόμενους μήνες σε γνωστούς πολιτιστικούς χώρους δημιουργώντας υψηλού επιπέδου εκθέσεις. Ωστόσο πολλές σημαντικές εκθέσεις είναι ήδη σε εξέλιξη από τους καλοκαιρινούς μήνες προσελκύοντας το φιλότεχνο κοινό σε ιδιαίτερα ταξίδια ιστορίας, μύθων και παραδόσεων.

Ολυμπιακό Κέντρο Γουδί

Σε 1500 τ.μ. στο Ολυμπιακό Κέντρο στο Γουδί (δίπλα στο θέατρο Badmignton) θα διεξαχθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα η μεγαλύτερη έκθεση για το διάστημα «LIFE IN SPACE» («η Ζωή στο Διάστημα»), που έχει ταξιδέψει στα μυστικά του διαστήματος περισσότερους από 3.000.000 θεατές σε όλο τον κόσμο.

LIFE_IN_SPACE_PHOTO_9

Η έκθεση που θα ξεκινήσει στις 19 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έως τις 14 Ιανουαρίου 2024, φέρει την υπογραφή του Giorgio Hereleb σε συνεργασία με το MARSHALL SPACE FLIGHT CENTER” της NASA, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), το “THE U.S. SPACE & ROCKET CENTER” και το Space Camp του και τον Ιταλικό Διαστημικό Οργανισμό (ASI). Προσφέρει στους επισκέπτες μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τη συναρπαστική ιστορία της κατάκτησης του διαστήματος από τον άνθρωπο.

Απίστευτες κατασκευές, ιστορικά αντικείμενα-εκθέματα και μια εμπειρία εικονικής πραγματικότητας θα μαγέψουν μικρούς και μεγάλους και θα δημιουργήσουν μια αξέχαστη εμπειρία ταξιδιού στο διάστημα. Περισσότερα από 50 μοναδικά εκθέματα θα μας ταξιδέψουν στην ιστορία των διαστημικών πτήσεων.
thumbnail_LIFE_IN_SPACE_PHOTO_5

Πρωτότυπα αντικείμενα, αναμνηστικά από τις διάφορες αποστολές και πιστά αντίγραφα σκαφών, μας οδηγούν στα μονοπάτια που ακολούθησαν οι επιστήμονες και οι αστροναύτες, στην πορεία τους προς την επιτυχία. Αυτά περιλαμβάνουν διαστημικούς σταθμούς, μοντέλα πυραύλων και δορυφόρων, διαστημικές στολές, βράχο από τη σελήνη και μια παρουσίαση του έργου του αμερικανού –γερμανικής καταγωγής- μηχανικού, Wernher Von Braun, που θεωρείται πρωτοπόρος της πυραυλικής και διαστημικής τεχνολογίας.

Μέρος της έκθεσης είναι και το Space Camp, όπου οι επισκέπτες μπορούν να βιώσουν τις ίδιες αισθήσεις που ζουν οι αστροναύτες κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης τους, όπως την απουσία βαρύτητας, την απώλεια του «χωρικού» προσανατολισμού ή να εμπλακούν σε προσγείωση με το διαστημικό λεωφορείο κατά την επιστροφή από μια αποστολή. Επιπλέον, μια νέα ISS VR Platform, φέρνει τους επισκέπτες μέσα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, επιτρέποντας τους να ζήσουν μια εντελώς διαφορετική διάσταση εντός της έκθεσης.

leon_tis_haironias_press__________________

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης


Στις 14 Δεκεμβρίου 2023 θα ξεκινήσει στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης η έκθεση «Χαιρώνεια, 2 Αυγούστου 338 π.Χ.: Μια μέρα που άλλαξε τον κόσμο», με διάρκεια μέχρι τις 31 Μαρτίου 2024, υπό την επιμέλεια των Δρων Παναγιώτη Ιωσήφ και Ιωάννη Φάππα, επιμελητών του Μουσείου. Πρόκειται για μια έκθεση σταθμό σχετικά με την ιστορική μέρα που έφερε στην πολιτική σκηνή τον Μέγα Αλέξανδρο, έναν από τους μεγάλους πρωταγωνιστές της παγκόσμιας ιστορίας.

Η έκθεση «αγγίζει» αρχαιολογικά τον μεγάλο βασιλιά, όσο ποτέ και πουθενά αλλού στον τόπο και τον χρόνο. Μέσα από περίπου 260 αντικείμενα, τα οποία θα προέρχονται από 25 ελληνικά μουσεία, 2 μουσεία του εξωτερικού και 4 ιδιωτικές συλλογές, θα εξετάσει τους δύο κόσμους που συγκρούστηκαν, δημιουργώντας τη μαγιά για τον νέο ελληνιστικό κόσμο που γεννήθηκε την επαύριον της ιστορικής μάχης, αλλάζοντας τον ρου της ιστορίας.

Η συγκεκριμένη αρχαιολογική έκθεση θα πλαισιωθεί από διεθνές επιστημονικό συνέδριο με τη συμμετοχή ελλήνων και ξένων ειδικών επιστημόνων, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των ερευνών τους για τη μάχη της Χαιρώνειας και την ανθρώπινη δραστηριότητα στην περιοχή καθ’ όλη την περίοδο της αρχαιότητας. Τα πρακτικά του συνεδρίου θα δημοσιευτούν σε ακαδημαϊκή έκδοση, ενισχύοντας το ερευνητικό έργο του Μουσείου.

Σύρος


Στην Πινακοθήκη Ερμούπολης στη Σύρο εγκαινιάζεται σήμερα (2/9) η έκθεση ζωγραφικής «HUMANIMAL Genesis» της Χριστίνας Φακορέλλη, που θα διαρκέσει έως τις 17 Σεπτεμβρίου.

Η εικαστικός γεννημένη στο Μπιλμπάο της Χώρας των Βάσκων, παντρεμένη και μητέρα, έχει ζήσει και εργαστεί για είκοσι χρόνια μεταξύ Ισπανίας, Γαλλίας και Ελλάδας. Τα έργα της συγκαταλέγονται ανάμεσα σε ιδιώτες συλλέκτες σε δεκάδες χώρες σε όλο τον κόσμο. Έχει συμμετάσχει σε ιδιωτικές εκθέσεις και εκθέσεις τέχνης στη Γαλλία και την Ισπανία με πολλά βραβεία και το έργο της εξελίσσεται εδώ και δέκα χρόνια γύρω από τους μύθους και τις παραδόσεις του ζωικού κόσμου, χρησιμοποιώντας λάδι και χρωστικές ως στήριγμα για τη ζωγραφική της.

Τρέχουσες εκθέσεις


Νάυπακτος

Ένα κράμα πολιτιστικής κληρονομιάς και σύγχρονης δημιουργίας αποτελεί η έκθεση «Ναυς + Πήγνυμι» του Γιάννη Αδαμάκη που εγκαινίασε προημερών η Λίνα Μενδώνη στο Φετιχιέ Τζαμί στη Ναύπακτο και θα διαρκέσει έως τις 7 Οκτωβρίου 2023, επέτειο της Ναυμαχίας του Lepanto.

Η έκθεση παραπέμπει στις γνώριμες θεματικές του ζωγράφου, στις οποίες κυριαρχούν τα πλοία και η θάλασσα, όσο και στην πόλη της Ναυπάκτου. Για την έκθεση αυτή ο ζωγράφος φιλοτέχνησε δύο νέα έργα με επίκεντρο τα δύο ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την πορεία της πόλης: Την περίφημη Ναυμαχία της Ναυπάκτου ή Ναυμαχία του Lepanto, στις 7 Οκτωβρίου 1571, μια από τις σημαντικότερες ναυμαχίες, στην παγκόσμια ιστορία και την απελευθέρωση της πόλης από την οθωμανική κυριαρχία, στις 18 Απριλίου 1829, που σήμανε την επέκταση των ορίων του νέου ελληνικού κράτους, από τον Ισθμό της Κορίνθου στη γραμμή Άρτα – Βόλος.

lalaoyni1

Μουσείο Κοσμήματος Λαλαούνη

To MKHΛ παρουσιάζει έως τις 20 Οκτωβρίου την νέα θεματική ομαδική έκθεση σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας με τίτλο «Ντύνοντας Ιστορίες της Επανάστασης: Η Ελλάδα αφετηρία της σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας».

Στην έκθεση συμμετέχουν 31 καταξιωμένοι καλλιτέχνες, 5 εκπαιδεύτριες και 28 σπουδαστές ελληνικών δημοσίων σχολών αργυροχοΐας. Στην έκθεση οι σύγχρονοι δημιουργοί μελετούν την Ελληνική Επανάσταση, αναζητώντας τη δική τους μοναδική ερμηνεία σε φόρμες κοσμημάτων και αντικειμένων με παραδοσιακά και σύγχρονα υλικά και τεχνικές. Τα αντικείμενα της έκθεσης όπως υπερμεγέθεις καρφίτσες, πολυμορφικά κοσμήματα σώματος, γιλέκα, χρωματιστά περιδέραια, επιτραπέζια αντικείμενα και μικρο-γλυπτά αποτελούν ορισμένα μόνο δείγματα των καλλιτεχνικών απότοκων. Για την κατασκευή τους χρησιμοποιούνται υλικά, όπως πολύτιμα μέταλλα, υφάσματα, αποτυπώματα ενδυμάτων, πολύχρωμα σμάλτα, πηλός, αναδεικνύοντας, δυναμικά, σύμβολα και συμβολισμούς.

melissa

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

Στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού παρουσιάζεται έως τις 15 Σεπτεμβρίου η πρωτότυπη θεματική ομαδική έκθεση με τίτλο "ΜΕΛΙΣΣΑ, ΚΟΣΜΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΜΥΘΟ" με τη συμμετοχή εξήντα και πλέον διακεκριμένων σχεδιαστών κοσμήματος και εικαστικών. Μοναδικά τεχνουργήματα από πολύτιμη ή άλλη ευφάνταστη ύλη παρουσιάζονται σε έναν οργανικό διάλογο με εικαστικά έργα, συνομιλώντας για τη Μέλισσα και τον οίκο της, την εικόνα, τη φόρμα και τον συμβολισμό της.

astygrafia_8

Εθνική Πινακοθήκη

Στην Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου το κοινό θα έχει έως τις 3 Μαρτίου 2024 την ευκαιρία να περιηγηθεί στην έκθεση «ΑΣΤΥΓΡΑΦΙΑ / URBANOGRAPHY. Η ζωή της πόλης τις δεκαετίες 1950-1970».

Είναι μια πρωτότυπη σύλληψη που παρακολουθεί τρεις δεκαετίες ραγδαίου μετασχηματισμού της μεταπολεμικής Ελλάδας και επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στην αστικοποίηση και τον τρόπο που ο άνθρωπος συμμετέχει ή αντιστέκεται στη νέα συνθήκη που του υπαγορεύει το ολοένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον του. Η έκθεση σε σύλληψη και επιμέλεια Συραγώς Τσιάρα παρουσιάζει 202 εικαστικά έργα από 78 δημιουργούς και 22 ταινίες.

Άνδρος

Στην Άνδρο θα συνεχιστεί έως την 1η Οκτωβρίου η έκθεση «Ανθρώπων Άστεα» που πραγματοποιείται στα πλαίσια του εικαστικού θεσμού «29ες Πλόες», που διοργανώνει αδιάλειπτα κάθε καλοκαίρι το Ίδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως στο νησί. Αποτελείται από έργα 19 σημαντικών Ελλήνων εικαστικών δημιουργών, ενώ την επιμέλειά της έχει η ιστορικός τέχνης και Θεωρίας του Πολιτισμού Αθηνά Σχινά.