Η αναδρομική έκθεση του Μιχάλη Οικονόμου εγκαινιάστηκε στην Πινακοθήκη Αβέρωφ στο Μέτσοβο από την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη παρουσία του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνου Τασούλα.

Η έκθεση φιλοξενείται στην Πινακοθήκη Αβέρωφ από την 1η Οκτωβρίου 2023 έως τις 15 Ιανουαρίου 2024 και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο Ιδρυμα Θεοχαράκη.

gefyri2

Η Λίνα Μενδώνη επεσήμανε πόσο σημαντική είναι αυτή η συνέργεια ανάμεσα στα δυο Ιδρύματα, που δίνουν την ευκαιρία τόσο στην περιφέρεια Ηπείρου όσο και στην Αθήνα να γνωρίσουν το θαυμάσιο έργο του Οικονόμου, ενός «λησμονημένου» ζωγράφου.

mendonir

Η Υπουργός αναφέρθηκε στον τιμώμενο καλλιτέχνη, «μιας αυτόφωτης, αταξινόμητης, μοναχικής περίπτωσης στη νεοελληνική τέχνη, ενός ιδιαίτερου και εξαιρετικά ταλαντούχου καλλιτέχνη. Με σύντομο βίο 45 χρόνων από το 1888 έως το 1933, και συντομότερη περίοδο δημιουργίας, εικοσιδύο χρόνια, από το 1909 έως το 1931, με μοναδικό έργο που παρέμενε για χρόνια στη σκιά, αν όχι στη λήθη». Για να τονίσει στη συνέχεια ότι «αυτή την αδικία αποκαθιστά σήμερα η Πινακοθήκη Αβέρωφ οργανώνοντας την πρώτη μεγάλη αναδρομική έκθεση του Μιχάλη Οικονόμου, παρουσιάζοντας έργα του γνωστά αλλά και άγνωστα, που αναδύθηκαν την τελευταία εικοσαετία».