Η αριστουργηματική Κόλαση του Δάντη Αλιγκέρι, το πρώτο μέρος της Θείας Κωμωδίας του και ορόσημο για την ιταλική και παγκόσμια λογοτεχνία, γράφτηκε το 1314. Όσο βαθιά όμως κι αν φτάνει η ιστορία της, η κεντρική ιδέα είναι απλή: με οδηγό του τον ποιητή Βιργίλιο, ο Δάντης περνά μέσα από τους εννέα κύκλους της Κόλασης για να ξαναβρεί την αγαπημένη του Βεατρίκη.

Οι Γάλλοι καλλιτέχνες Πολ και Γκαετάν Μπριζί αποδέχονται την πρόκληση να διατηρήσουν αναλλοίωτη όλη τη δραματική ένταση και το αναπόδραστο σκοτάδι του θέματος, με τη σύμπτυξη του κειμένου στα χνάρια της μεγαλοφυΐας του Δάντη και μια επιβλητική ασπρόμαυρη εικονογράφηση που ισοδυναμεί με πραγματικό έργο τέχνης.

KOLASH_DANTH

Η Κόλαση, ένα από τα τρία μέρη της Θείας Κωμωδίας


Η Θεία Κωμωδία (ιταλικά: La Divina Commedia, αρχικός τίτλος Commedia) είναι επικό, αφηγηματικό ποίημα του Δάντη. Γράφτηκε στο διάστημα 1308-1321 και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα έργα στην ιστορία της παγκόσμιας λογοτεχνίας, έχοντας χαρακτηριστεί ως η επιτομή του μεσαιωνικού κόσμου. Το ποίημα χωρίζεται σε τρία κύρια μέρη Κόλαση, Καθαρτήριο και Παράδεισος και αφηγείται το φανταστικό ταξίδι του Δάντη στον Άδη, με οδηγούς τον Βιργίλιο και τη Βεατρίκη.

Ο αρχικός τίτλος του έργου ήταν Κωμωδία. Ο όρος Θεία προστέθηκε μεταγενέστερα από τον Βοκάκιο. Μέχρι σήμερα, έχει αποτελέσει αντικείμενο εκτεταμένης κριτικής ανάλυσης και ερμηνειών.

Κυκλοφορεί τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου σε όλα τα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Οξύ και στο brainfood.gr.
Εικονογράφηση: Paul και Gaëtan Brizzi