Μετά από ένα έτος γεμάτο από θεάματα και καλλιτεχνικές παραγωγές που στήριξε ο κόσμος γεμίζοντας τα θέατρα, τις μουσικές σκηνές και τις galleries, μακριά από τις απαγορεύσεις της πανδημίας, το φιλοθεάμον κοινό ετοιμάζεται να υποδεχτεί τις νέες πολιτιστικές δράσεις του 2024, που έρχονται με ακόμα μεγαλύτερη φόρα τον Ιανουάριο.

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το νέο έτος έρχεται με δύο βραδιές (17 & 18/Ιανουαρίου) αφιερωμένες στη μουσική και τα τραγούδια που σφράγισαν την ταινία-σταθμό «Ρεμπέτικο» του Κώστα Φέρρη. Ο Σταύρος Ξαρχάκος, με 20 μουσικούς θα μας μεταφέρει τη συγκίνηση των τραγουδιών της ταινίας, από την πρώτη προβολή της οποίας συμπληρώνονται φέτος 40 χρόνια.

Ο γιός του σπουδαίου Τσάπλιν Τσάπλιν, Γιατζίν Τσάπλιν, έρχεται στην Ελλάδα για δύο παραστάσεις (την ίδια μέρα) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το Σάββατο 27 Ιανουαρίου. Η παράσταση «CHAPLIN PIANISSIMO» είναι για μια μουσική αφήγηση βαθιά συγκινητική με δύο πιάνα μέσα από αναμνήσεις και ανέκδοτες ιστορίες που σχετίζονται με την κινηματογραφική κληρονομιά του Τσάρλι Τσάπλιν.

ELGRECO-

Ωστόσο στο Μέγαρο πολυαναμενόμενο είναι και το «El Greco – The Opera» σε μουσική του Γιώργου Χατζηνάσιου (13, 15, 17, 20 Φεβρουαρίου), που αφηγείται την πορεία του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου από τη γενέτειρά του, την Κρήτη, στην Ιταλία και κατόπιν στην Ισπανία, όπου έζησε μέχρι το θάνατό του.

Εθνική Λυρική Σκηνή

H πρώτη παραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για το 2024 φέρνει επί σκηνής ένα από τα πιο μυστηριώδη έργα του 20ού αιώνα, το θρυλικό έργο «Η νεκρή πόλη». Η όπερα που συνέθεσε η κορυφαία αρχιμουσικός Νάντια Μπουλανζέ, σε συνεργασία με τον μέντορά της Ραούλ Πυνιό, θα παρουσιαστεί σε πανελλήνια πρώτη –και μόλις στο τρίτο της ανέβασμα παγκοσμίως εδώ και πάνω από έναν αιώνα– για πέντε μοναδικές παραστάσεις, στις 19, 21, 24, 26 και 28 Ιανουαρίου.

glykeria

Ελληνικός Κόσμος

Ο Ανδρέας Κατσιγιάννης, συνθέτης της θεατρικής παράστασης αλλά και της ταινίας «Σμύρνη μου Αγαπημένη» έρχεται για δύο μοναδικές συναυλίες, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» μαζί με την Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας, τη Γλυκερία, τον Παντελή Θαλασσινό, τον Θοδωρή Μέρμηγκα και τη Σοφία Μέρμηγκα για να θα αποδώσουν μουσικές στιγμές και τραγούδια της παράστασης αλλά και της ταινίας, σε σενάριο Μιμής Ντενίση.

apogonoi

Πλύφα

Από τις 11 Ιανουαρίου και μέχρι τις 3 Μαρτίου το κοινό θα απολαύσει στο ΠΛΥΦΑ στο Βοτανικό τους «Απόγονους», μια μουσική παράσταση για δύο αδέλφια που δεν γνωρίστηκαν ποτέ σε δραματουργική σύνθεση και ερμηνεία Ηρώς Μπέζου και Χρήστου Θάνου που αποτελείται από κείμενα του Γιάννη Ρίτσου και των αρχαίων τραγικών.

__________________

Θέατρο Ιλίσσια - Βολανάκης και θέατρο Από Μηχανής

Στο θέατρο Ιλίσσια – Βολανάκης θα δούμε από τις 26 Ιανουαρίου το διάσημο ψυχολογικό θρίλερ της Πατρίσια Χάισμιθ, «Ο Ταλαντούχος Κύριος Ρίπλεϊ» που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια, ενώ το «Από Μηχανής» θέατρο στο Μεταξουργείο από τις 30 Ιανουαρίου θα παρουσιάζει την τολμηρή μαύρη κωμωδία του Ανδρέα Κεντζού «Η σημαία των Αθηνών» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μυλωνά. Πρόκειται για την ιστορία της νύχτας της 30ής Μαΐου 1941, όπου τρεις ατρόμητοι νεαροί σκαρφαλώνουν κρυφά στην Ακρόπολη και κάτω απ’ τη μύτη της γερμανικής φρουράς, κατέβασαν τη σβάστικα πετώντας την σ’ ένα πηγάδι.

Ίδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης"

Ο Σωτήρης Τσαφούλιας σκηνοθετεί το έργο «Η Αξία της Ζωής» της Jane Anderson που θα κάνει πρεμιέρα την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» με την Αθηνά Τσιλύρα, τη Μαρίνα Ψάλτη, τον Βασίλη Ρίσβα και τον Δημήτρη Μαυρόπουλο να πλέκουν μια ιστορία ζευγαριών, ενώ στις 2 Φεβρουαρίου ξεκινάει στο θέατρο Αλκμήνη το «Motherboard Connected» της Γεωργίας Μπίρμπα και της Στέλλας Αρκέντη, που αναφέρεται στην εξάρτηση ενός νέου παιδιού από τα διαδικτυακά παιχνίδια.

lina

Μουσικές παραστάσεις

Στα μουσικά η Γιώτα Νέγκα έρχεται στο Θέατρο Άλσος κάθε Παρασκευή σε μια παράσταση-κατάθεση ψυχής, μέσα από τραγούδια τόσο της προσωπικής της δισκογραφίας όσο και κορυφαίων ερμηνευτών και δημιουργών. Στο Μικρό Παλλάς η Λίνα Νικολακοπούλου και ο Παρασκευάς Καρασούλος δίνουν πάλι το παρόν στις μουσικές μας επιλογές για τον φετινό χειμώνα. Με τα τραγούδια τους και τρεις νέους ερμηνευτές, τον Απόστολο Κίτσο, τον Παναγιώτη Λάμπουρα και το Θοδωρή Νικολάου, παρουσιάζουν κάθε Τετάρτη στην καρδιά της Αθήνας, τη νέα τους παράσταση με τίτλο «Βράδυ στην Αθήνα».

goylandri

Μουσείο Γουλανδρή

Τέλος μια μεγάλη έκθεση θα ξεκινήσει στις 10 Ιανουαρίου στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή στο Παγκράτι με τίτλο «Ο Νεοϊμπρεσιονισμός στα χρώματα της Μεσογείου» (1891-1914) με εκθέματα από κορυφαία μουσεία της Ευρώπης.