O κόσμος της τέχνης, του πολιτισμού και της ιστορίας βρίσκεται στα πρόθυρα μιας συναρπαστικής μεταμόρφωσης: το 2024 η παγκόσμια κοινότητα θα δει να εγκαινιάζονται επτά νέα, εντυπωσιακά μουσεία!

1. Με κόστος που έχει αγγίξει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ, το πολυαναμενόμενο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο στην Γκίζα του Καϊρου έχει διαφημιστεί ως το όγδοο θαύμα του κόσμου και (έπειτα από αρκετές αναβολές) αναμένεται να ανοίξει την άνοιξη. Το μεταμοντέρνο μνημειώδες κτίριο καλύπτεται εξωτερικά από μοτίβα πυραμίδων - μία αναφορά στις Πυραμίδες της Γκίζας που υψώνονται μόλις ένα μίλι μακριά. Το μήνυμα είναι σαφές: είναι ένα μουσείο κατάλληλο για έναν Φαραώ. Οι επισκέπτες θα μπορούν να επισκεφθούν 12 αίθουσες εκθέσεων, 100.000 αντικείμενα, με 5.000 από αυτά να προ[1]έρχονται από τον τάφο του πιο διάσημου Φαραώ της Αιγύπτου, του βασιλιά Τουταγχαμών, τα οποία παραμένουν μέχρι σήμερα το επτασφράγιστο μυστικό του μουσείου.

2. Σχεδιασμένο από μια σπουδαία αρχιτέκτονα του μοντερνισμού, τη Λίνα Μπο Μπάρτι, το Μουσείο Τέχνης στο Σάο Πάολο άνοιξε το 1968 και αιωρείται σχεδόν πάνω από το έδαφος, ενώ στηρίζεται σε επιβλητικές κόκκινες κολόνες. Η ανάγκη επέκτασης σε πέντε ορόφους προέκυψε, αφού μόνο το 1% των 11.000 αντικειμένων της συλλογής του μουσείου εκτίθεται. Σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Júlio Neves και θα ανοίξει στα τέλη του 2024.

3. Το Kunstsilo, ένα νέο μουσείο στην προκυμαία του Κρίστιανσαντ, μιας μικρής πόλης στο νότιο άκρο της Νορβηγίας, θα ανοίξει στις 11 Μαΐου για να φιλοξενήσει την περίφημη συλλογή 5.000 έργων του Nicolai Tangen, η οποία εστιάζει στη σκανδιναβική μοντερνιστική τέχνη.

4. Την άνοιξη του 2024 θα εγκαινιαστεί και το Μουσείο του Περθ στη Σκωτία - ήταν η πρώτη πρωτεύουσα του έθνους. Μέσα από εθνικά αναγνωρισμένες συλλογές και πολύτιμα κειμήλια, το πρώην δημαρχείο της πόλης μεταμορφώνεται από τους βραβευμένους αρχιτέκτονες Mecanoo με ένα κονδύλι 27.000.000 λιρών.

mouseia_politismos_kosmos


5. Το βραβευμένο με Pritzker γραφείο του αρχιτέκτονα Fumihiko Maki ανέλαβε την κατασκευή του Μουσείου Ράινχαρτ Ερνστ στο Βισμπάντεν, στη Γερμανία την πόλη όπου ζει ο βιομήχανος με τη μυθική συλλογή 1.000 έργων αφηρημένης τέχνης από όλο τον κόσμο. Το μουσείο θα ανοίξει φέτος (δεν έχει ανακοινωθεί πότε ακριβώς) και κόστισε 80.000.000 ευρώ.

6. Όσο για τη Συλλογή Frick στη Νέα Υόρκη θα ανοίξει και πάλι στα τέλη του 2024, ενώ το κόστος έχει φτάσει τα 290.000.000 δολάρια. Το ανακαινισμένο μουσείο και η βιβλιοθήκη του βιομηχάνου χάλυβα και προστάτη των τεχνών των ΗΠΑ, Henry Clay Frick, θα περιλαμβάνει νέους εκθεσιακούς και εκπαιδευτικούς χώρους.

7. Και, ακόμη, στο Άμπου Ντάμπι το Εθνικό Μουσείο Ζαγιέντ, το οποίο θα ανοίξει τις πόρτες του την άνοιξη, είναι ένα μουσείο-στολίδι σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Λόρδο Νόρμαν Φόστερ, με εκθέματα από τους αρχαίους πολιτισμούς έως τη σύγχρονη εποχή.


*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Απογευματινή