Μια πολύ όμορφη γιορτή πολιτισμού, γεμάτη χρώματα, μουσική, παραδοσιακούς χορούς και πολεμικές τέχνες πραγματοποιήθηκε χθες στον Πειραιά, από την Πρεσβεία της Κίνας, για την έλευση του νέου έτους.

Η εκδήλωση για τον ερχομό της νέας χρονιάς, που εφέτος για τους Κινέζους είναι το Έτος του Δράκου, πραγματοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Πειραιά, παρουσία του Δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη, της Αντιδημάρχου Εξωστρέφειας, Τουρισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Ανδριάνας Ζαρακέλη, του Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα Xiao Junzheng και πλήθος κόσμου, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Στο πλαίσιο της γιορτής, ο Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα προσέφερε στον Δήμαρχο Πειραιά αναμνηστικό δώρο μια μινιατούρα ενός κινέζικου Δράκου.

Επιπλέον, ο κ. Junzheng κάλεσε τον κ. Μώραλη και προσέφεραν συμβολικά αναμνηστικά δώρα σε απόδημους Κινέζους, οι οποίοι βοήθησαν στην προώθηση της φιλίας των δύο χωρών.

molralis_kinezoi


Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, στον χαιρετισμό του, τόνισε «Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που για ακόμα μια χρονιά η κινεζική κοινότητα στην Ελλάδα, γιορτάζει τη σημαντική αυτή ημέρα, την Κινεζική Πρωτοχρονιά της, στον Πειραιά. Η εκδήλωση αυτή είναι αποτέλεσμα της πολύ καλής συνεργασίας που έχουμε αναπτύξει ως πόλη, με την κινεζική πρεσβεία και το Πολιτιστικό Κέντρο της Κίνας στην Αθήνα. Ο Πειραιάς ήταν και είναι πάντα φιλόξενος και ανοιχτός σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, οι οποίες φέρνουν κοντά δύο φίλους λαούς. Ως Δημοτική Αρχή έχουμε επενδύσει πολλά στην εξωστρέφεια της πόλης µας. Είμαστε ανοιχτοί σε συνέργειες µέσω της διπλωματικής οδού, μέσω των αδελφοποιήσεων του Πειραιά με άλλες πόλεις, όπως τη Σαγκάη και το Τσινγκτάο, προκειμένου να προωθήσουμε και να ανταλλάξουμε ιδέες, δράσεις και εμπειρίες σε πολιτισμικό, τουριστικό, οικονομικό ή επιχειρηματικό επίπεδο. Οι χώρες μας άλλωστε, η Ελλάδα και η Κίνα, η Κίνα και η Ελλάδα είναι δυο φίλες χώρες µε αμοιβαίο σεβασμό και εκτίμηση τόσο για την ιστορία όσο και τον πολιτισμό τους, παρά τη μεγάλη γεωγραφική απόσταση που μάς χωρίζει».

andrianna_zarakeli


Η Αντιδήμαρχος Εξωστρέφειας, Τουρισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Ανδριάνα Ζαρακέλη, σε δήλωσή της, επεσήμανε «Είχαμε την χαρά να υποδεχθούμε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά την Κινεζική Πρεσβεία, σε μια όμορφη γιορτή πολιτισμού, με αφορμή τον εορτασμό της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς. Ο Δήμος Πειραιά διατηρεί στενούς δεσμούς με την Κίνα, καθώς είναι αδελφοποιημένη πόλη με τη Σαγκάη και το Τσινγκτάο, ενώ έχουμε ήδη υλοποιήσει συνέργειες, στο πλαίσιο των δράσεων μας για την εξωστρέφεια της πόλης του Πειραιά».

presvis_kinas


Ο Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα Xiao Junzheng, στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι η Κινεζική Πρωτοχρονιά αποτελεί τη σημαντικότερη γιορτή του κινέζικου έθνους και έχει πλούσια νοήματα. «Το 2024 είναι το έτος του Δράκου και σύμφωνα με την παράδοση ο Δράκος θεωρείται καλός οιωνός και συμβολίζει την μακροζωία, την ευημερία, τη γονιμότητα και την αρμονία», σημείωσε.

Στη γιορτή, από τον Δήμο Πειραιά, παρευρέθηκαν επίσης, ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Πολιτισμού Γιάννης Χατζηαλέξης και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά Νίκος Διαμαντής.

4c5a6951__3_
1231__5_
1227__5_
4c5a7338__3_
1223__5_
1225__6_
1228__5_