Νέες συναρπαστικές εμπειρίες τέχνης και ιστορίας περιμένουν τους λάτρεις των μουσείων, καθώς μόλις άνοιξαν τις πύλες τους τρία νέα μουσεία στη χώρα μας. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας, η Οικία Γιάννη Ρίτσου στη Μονεμβάσια και το ψηφιακό Μουσείο V Corfu ενισχύουν το μουσειακό χάρτη της Ελλάδας προσφέροντας απολαυστικά ταξίδια στο χρόνο.


Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας


Το Υπουργείο Πολιτισμού, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και ο Δήμος Θήρας εγκαινίασαν την Παρασκευή 20/6 το ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας. Η νέα εποχή του Μουσείου ξεκινά με την παρουσίαση της περιοδικής έκθεσης «Κυκλαδίτισσες: Άγνωστες ιστορίες γυναικών των Κυκλάδων», που διοργανώνεται σε συνεργασία του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, με τη συνδρομή του Δήμου Θήρας. Κεντρικό έκθεμα του νέου μουσείου αποτελεί η Κόρη της Θήρας, ένα σπάνιο αριστούργημα της ελληνικής γλυπτικής του 7ου αιώνα π.Χ., η οποία ήρθε ανέλπιστα στο φως, τον Νοέμβριο 2000, κατά τη διάρκεια σωστικής ανασκαφικής έρευνας στο νεκροταφείο της αρχαίας πόλης της Θήρας, στη νοτιοανατολική Σελλάδα, από τον Θηραίο αρχαιολόγο Χαράλαμπο Σιγάλα. Η υπερφυσικού μεγέθους αρχαϊκή κόρη από λευκό ναξιώτικο μάρμαρο, ύψους 2,48μ. με τον σύμφυτο γόμφο ένθεσης στην βάση του, είναι σχεδόν ακέραιη. Το γλυπτό, από το οποίο λείπει μόνο η άκρη της μύτης και ο βραχίονας του λυγισμένου δεξιού χεριού, που ακουμπά στο στήθος, αποτελεί ένα από τα λιγοστά έργα της μεγάλης, σε λίθο, περίοπτης πρώιμης ελληνικής πλαστικής που διασώθηκαν μέχρι τις μέρες μας, η οποία εκφράζεται με τους αγαλματικούς τύπους του κούρου και της κόρης, τις αρχετυπικές αυτές εκφράσεις του κάλλους της εποχής. Το άθικτο, σχεδόν, άγαλμα της ενδεδυμένης με μακρύ δωρικό πέπλο γυναικείας μορφής συμπληρώνει με μοναδικό τρόπο τις γνώσεις μας για τον τύπο της κόρης στο β μισό του 7ου αι. π.Χ., καθώς η άρτια διατήρησή του αναδεικνύει τα τεχνοτροπικά του χαρακτηριστικά και την μοναδική καλλιτεχνική του αξία.


kori-tis-thiras




Οικία Γιάννη Ρίτσου


Σε λίγες μέρες θα εγκαινιαστεί και η Οικία Γιάννη Ρίτσου, ο νέος εκθεσιακός χώρος που βρίσκεται εντός της Καστροπολιτείας της Μονεμβασιάς, όπου παρουσιάζεται η προσωπικότητα του ποιητή και η σχέση του με το γενέθλιο τόπο του, τη Μονεμβασιά. Την μετατροπή της οικίας του Γιάννη Ρίτσου σε Δημοτικό Μουσείο, έκαναν το Υπουργείο Πολιτισμού, η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο Δήμος Μονεμβασίας μέσω Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτιστικής Ανάπτυξης, στην οποία περιλαμβάνονταν οι αναγκαίες μουσειολογικές και μουσειογραφικές μελέτες και οι εν γένει εργασίες διαμόρφωσης και μετατροπής της οικίας σε Μουσείο Γιάννη Ρίτσου. Στη μόνιμη έκθεση, που έχει ήδη ανοίξει για το κοινό, παρουσιάζεται η ζωή και το έργο του ποιητή, μέσα από επιλεγμένα για κάθε ενότητα, ποιήματα, αποτελώντας σταθμό στην ελληνική και διεθνή λογοτεχνική κληρονομιά. Έτσι με σύγχρονο ψηφιακό, διαδραστικό και ψυχαγωγικό τρόπο το νέο μουσείο της Λακωνίας εμπλουτίζει την πολιτιστική ταυτότητα του Δήμου Μονεμβασιάς, αποτελώντας πόλο προσέλκυσης επισκεπτών. Η οικία της οικογένειας του Γιάννη Ρίτσου βρίσκεται στην είσοδο του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της Κάτω Πόλης Μονεμβασίας, ενώ η πρόσβαση σε αυτήν γίνεται από το κεντρικό καλντερίμι της Κάτω Πόλης, μέσω δρομικής καμάρας. Ο αρχικός πυρήνας της μπορεί να αναχθεί στους μεταβυζαντινούς χρόνους. Ολόκληρη η περιοχή της Παλαιάς Μονεμβασίας, γέφυρα και βράχος, είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος, και η χερσόνησος της Μονεμβασίας ως τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και ως ιστορικός τόπος με κήρυξη, επίσης, ως μνημείων των οικισμών και των τειχών επί της χερσονήσου.



oikia_giannh_ritsoy2

Μουσείο V Corfu


Τον προηούμενο μήνα άνοιξε τις πύλες του στο κοινό και το Μουσείο V Κέρκυρας, που είναι το πρώτο ψηφιακό και διαδραστικό μουσείο του νησιού—μια πολύ ιδιαίτερη πρωτοβουλία που στοχεύει να αναδείξει την πλούσια ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά της Κέρκυρας με σύγχρονους και ενδιαφέροντες τρόπους. Το μουσείο συνδυάζει τη δύναμη της τεχνολογίας με τη μαγεία της ιστορίας, προσφέροντας στους επισκέπτες μια πραγματικά μοναδική εμπειρία. Στα ψηφιακά εκθέματα μπορεί να απολαύσει ο επισκέτης ταινία 3D κινουμένων σχεδίων με ένα ταξίδι στην ιστορία της Κέρκυρας, του νησιού του Ποσειδώνα. Εντυπωσιακός είναι και ενα διαδραστικός χάρτης του ταξιδιού του Οδυσσέα δίπλα στο μνημειώδες άγαλμά του, Ιστορικά κανόνια, ένας φόρος τιμής στον Νικόλαο Μάντζαρο και την μουσική παιδεία της Κέρκυρας καθώς και ένα διαδραστικό παιχνίδι που βασίζεται στο πάτωμα και σας προκαλεί να συντρίψετε όσο το δυνατόν περισσότερα botides.


v_museum_κερκυρα