Η Φίνος Φιλμ τίμησε τους εν ζωή, "θρύλους" του παλιού ελληνικού κινηματογράφου - Μαγικές στιγμές στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (Εικόνες)
Η ανάρτησή της Φίνος
Γιώργος Κωνσταντίνου, Δημήτρης Καλλιβωκάς, Άννα Φόνσου, Αιμιλία Υψηλάντη, Βασίλης Καΐλας, Χλόη Λιάσκου, Μπέτυ Λιβανού, Σωτήρης Τζεβελέκος, βραβεύτηκαν από την Φίνος Φιλμ στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης
Η αίθουσα «Παύλος Ζάννας» στο Ολύμπιον φωτίστηκε τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου από μία μοναδική γιορτή για τον παλιό, καλό ελληνικό κινηματογράφο. Τρεις γενιές ηθοποιών ενώθηκαν στη σκηνή, τιμώντας τους πρωταγωνιστές που έγραψαν ιστορία στην ελληνική 7η τέχνη και ενέπνευσαν τους νεότερους να ακολουθήσουν τα βήματά τους. Η συγκίνηση ήταν διάχυτη σε όλη την κατάμεστη αίθουσα, καθώς οι θεατές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά αγαπημένους ηθοποιούς που άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους στην ψυχή του κοινού. Η εκδήλωση, που διοργανώθηκε από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη Φίνος Φιλμ, έφερε στην σκηνή οκτώ θρύλους της ελληνικής κινηματογραφικής σκηνής: Γιώργος Κωνσταντίνου, Δημήτρης Καλλιβωκάς, Άννα Φόνσου, Αιμιλία Υψηλάντη, Βασίλης Καΐλας, Χλόη Λιάσκου, Μπέτυ Λιβανού και Σωτήρης Τζεβελέκος. Οι ηθοποιοί συγκινήθηκαν και χειροκροτήθηκαν θερμά από το κοινό, που τους κοιτούσε με δέος και θαυμασμό. Τη βραδιά παρουσίασαν ο πρόεδρος του ΔΣ του Φεστιβάλ, Άκης Σακελλαρίου, και ο ηθοποιός Ιεροκλής Μιχαηλίδης, ενώ τα βραβεία απένειμαν οι Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Χριστίνα Χειλά Φαμέλη, Κάτια Γκουλιώνη και Σπύρος Παπαδόπουλος, μιλώντας με βαθιά συγκίνηση για τους καλλιτέχνες που αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για την πορεία τους.
Το κοινό και οι απουσίες που συγκίνησαν
Η βραδιά περιελάμβανε επίσης ένα ειδικό αφιέρωμα με στιγμιότυπα από τις ταινίες των τιμώμενων ηθοποιών, αλλά και πολλών ακόμη αστέρων που δεν κατάφεραν να παραβρεθούν, όπως η Ελένη Ανουσάκη, ο Νόρας Βαλσάμη, η Μάρω Κοντού, η Ζωζώ Σαπουντζάκη και πολλοί άλλοι. Όλοι μαζί δημιούργησαν μια ατμόσφαιρα που υπενθύμισε στο κοινό τη διαχρονική αξία του ελληνικού σινεμά και την ανάγκη να διατηρούμε ζωντανή τη μνήμη και το έργο όσων μας έχουν αφήσει. Ο κινηματογραφιστής Νίκος Καβουκίδης τόνισε ότι η βραδιά αυτή ανήκει όχι μόνο στους παρόντες αλλά και σε όσους έχουν φύγει, καθώς και στον πρωτεργάτη της Φίνος Φιλμ, Φιλοποίμενα Φίνο.
Η ανάρτηση της Φίνος Φιλμ για τη βραδιά
Η ίδια η Φίνος Φιλμ θέλησε να μοιραστεί την εμπειρία και τη συγκίνησή της μέσω των κοινωνικών δικτύων:Συγκινημένοι και πολύ χαρούμενοι που τιμήσαμε χτες το βράδυ τα αστέρια του χρυσού ελληνικού σινεμά, στην κατάμεστη αίθουσα Παύλος Ζάννας του Ολύμπιον στην Θεσσαλονίκη! Βασίλης Καΐλας, Δημήτρης Καλλιβωκάς, Γιώργος Κωνσταντίνου, Χλόη Λιάσκου, Μπέτυ Λιβανού, Σωτήρης Τζεβελέκος, Αιμιλία Υψηλάντη και Άννα Φόνσου ανέβηκαν στην σκηνή, θυμήθηκαν, συγκινήθηκαν και δέχτηκαν το πιο ζεστό χειροκρότημα του κοινού που τους κοιτούσε με δέος και θαυμασμό. Την βραδιά παρουσίασαν ο πρόεδρος ΔΣ του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Άκης Σακελλαρίου, και ο ηθοποιός Ιεροκλής Μιχαηλίδης, ενώ τα βραβεία παρέδωσαν οι Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Χριστίνα Χειλά Φαμέλη, Κάτια Γκουλιώνη και Σπύρος Παπαδόπουλος, μιλώντας όλοι τους με βαθιά συγκίνηση για τους καλλιτέχνες που τους ενέπνευσαν σε όλη τους τη καλλιτεχνική διαδρομή. Η Φίνος Φιλμ ήταν φυσικά παρούσα μέσω των εκπροσώπων της, της Χριστίνας Σιγάλα και του Στάθη Καμβασινού, ο οποίος απευθυνόμενος στο κοινό είπε μεταξύ άλλων πως «σήμερα ταιριάζει περισσότερο από ποτέ η ατάκα του Ντίνου Ηλιόπουλου “είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα”» ενώ στη συνέχεια, δανειζόμενος τη γνωστή φράση του Α. Παπανδρέου, σημείωσε πως «σήμερα έχουμε ραντεβού με την Ιστορία».
Το κοινό παρακολούθησε ένα αφιέρωμα με ιδιαίτερες στιγμές των ηθοποιών που παρεβρέθηκαν αλλά και πολλών ακόμα αστέρων που τιμήθηκαν αλλά δεν κατάφεραν να ταξιδέψουν στη Θεσσαλονίκη: Άγγελος Αντωνόπουλος, Ελένη Ανουσάκη, Μπέτυ Αρβανίτη, Νόρα Βαλσάμη, Γιάννης Βογιατζής, Βαγγέλης Βουλγαρίδης, Μάρθα Βούρτση, Μέλπω Ζαρόκωστα, Καίτη Ιμπροχώρη, Μαρία Ιωαννίδου, Τόνια Καζιάνη, Ξένια Καλογεροπούλου, Λάκης Κομνηνός, Μάρω Κοντού, Ηρώ Κυριακάκη, Αλεξάνδρα Λαδικού, Πόπη Λάζου, Στέφανος Ληναίος, Χρήστος Νομικός, Γιώργος Πάντζας, Χρήστος Πολίτης, Κώστας Πρέκας, Ελένη Προκοπίου, Έλσα Ρίζου, Τζένη Ρουσσέα, Ζωζώ Σαπουντζάκη, Νίκος Τσούκας και Έλλη Φωτίου. Αυτή η βραδιά δεν ήταν απλώς μια τελετή απονομής· ήταν μια γιορτή βαθιάς αναγνώρισης ηθοποιών που άνοιξαν δρόμους και καθόρισαν με τον τρόπο τους το ελληνικό σινεμά. Όλοι αισθανθήκαμε την έλλειψη πολλών που έχουν ήδη φύγει από κοντά μας και για το λόγο αυτό ο σπουδαίος κινηματογραφιστής Νίκος Καβουκίδης τόνισε πως η γιορτή αυτή ανήκει και σε όσους έχουν φύγει αλλά και στον πρωτεργάτη του ελληνικού σινεμά Φιλοποίμενα Φίνο. Πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους τιμώμενους και ένα μεγάλο «ευχαριστώ» σε όσους κρατούν ζωντανή τη μνήμη, το πάθος και το μεράκι του ελληνικού κινηματογράφου.