Μία από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις για την πανσέληνο του Αυγούστου στη χώρα μας πραγματοποιήθηκε χτες βράδυ στα Χανιά.

Πάνω από 6.000 άτομα συγκεντρώθηκαν στη Ρόκκα, ένα ημιορεινό χωριό της επαρχίας Κισσάμου, στην ενδοχώρα της δυτικής Κρήτης, προκειμένου να απολαύσουν την ξεχωριστή αυτή στιγμή που η Σελήνη φαίνεται «πασιφαής». Την στιγμή δηλαδή που η σελήνη είναι ολόκληρη, φωτεινή και στραμμένη προς την Γη

Οι περίπου 60 κάτοικοι της περιοχής που ήταν και οι διοργανωτές της εκδήλωσης περίμεναν από νωρίς τους χιλιάδες επισκέπτες, που κατέφτασαν, όπως κάθε χρόνο τέτοια ημέρα, στην πλατεία του χωριού, τους φίλεψαν, τους παρουσίασαν τα τοπικά τους προϊόντα και είδαν μαζί προβολές από όλα όσα συνέβησαν από τις 24 Ιουλίου που ξεκίνησαν οι «Γιορτές Ρόκκας», μέχρι εκείνη την στιγμή που το φεγγάρι άρχισε να ξεπροβάλει πίσω από την πλαγιά ενός υψηλού βράχου που δεσπόζει στο γύρω τοπίο.

Εκείνη την στιγμή κάτοικοι και επισκέπτες κατευθύνθηκαν στην ακρόπολη του χωριού σε μία ειδυλλιακή τοποθεσία με ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον και απήλαυσαν όλοι μαζί, μία μοναδική συμφωνική συναυλία με την Σοπράνο Μυρτώ Παπαθανασίου και τον Μπάσο Χριστόφορο

Σταμπόγλη. Τους δύο αυτούς καλλιτέχνες πλαισίωσε η Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων – ΑΣΟΝ, ενώ την διεύθυνση στη μαγική αυτή συναυλία, η οποία εντάσσεται στο πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Στο ΦΩΣ του ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ» , είχε ο Παύλος Σεργίου.

Οι νότες από την εμβληματική 3η συμφωνία του Μπετόβεν του Μπετόβεν έλουσαν την περιοχή, ενώ άριες των Μότσαρντ και Βέρντι έκαναν τη μοναδική αυτή στιγμή ακόμα πιο ιδιαίτερη ακόμα πιο ξεχωριστή για όλους όσους είχαν την ευκαιρία να βρεθούν και να γίνουν μέρος αυτής της γιορτής πολιτισμού που οργάνωσαν οι περίπου 60 κάτοικοι της περιοχής.

Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης μίλησε στα «Π» και επεσήμανε πως:

Οι «Γιορτές Ρόκκας» είναι πλέον θεσμός. Οι λίγοι κάτοικοι της περιοχής πιστέψαμε σε αυτό το ετήσιο ραντεβού της κοινωνίας με τον πολιτισμό και το 2013 ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ο φετινός κύκλος των γιορτών Ρόκκας. Για πρώτη φορά φέτος είχαμε παράλληλες δράσεις και εκδηλώσεις πολιτισμού, διάρκειας 15 ημερών, στις οποίες υπήρξε αρκετά μεγάλη συμμετοχή τόσο από κατοίκους της περιοχής όσο και από τους πολλούς επισκέπτες και κορυφώθηκαν με τη χτεσινή φαντασμαγορική βραδιά κάτω από το αυγουστιάτικο φεγγάρι. Ελπίζουμε όλοι όσοι βρέθηκαν εδώ σήμερα να το απόλαυσαν όσο και εμείς, να γίνουν κοινωνοί και κήρυκες της προσπάθειας μας και ανανεώνουμε το ραντεβού μας μαζί τους για του χρόνου

Από τη μεριά της η υπεύθυνη καλλιτεχνικού προγράμματος Μέτη Παναγιωτόπουλου τόνισε πως

Οι γιορτές Ρόκκας αποτελούν ουσιαστικά μια συνάντηση της κοινωνίας και του πολιτισμού που διοργανώνεται από τους λιγοστούς κατοίκους των δύο μικρών ημιορεινών κοινοτήτων της Ρόκκας και του Κερά, σε συνέργεια με άλλους σημαντικούς συλλόγους και φορείς της περιοχής. Για δύο εβδομάδες η ενδοχώρα των Χανίων μετατράπηκε σε μία σύγχρονη σκηνή για μουσική, εικαστικά, θέατρο κι άλλες τέχνες. Ο ταξιδιώτης έγινε θεατής και το αντίθετο, αφού κάθε γωνιά, στην ονειρική αυτή διαδρομή στην ενδοχώρα των Χανίων, φιλοξενήθηκε και μία διαφορετική δράση.

Ευχαριστούμε όλους συνέβαλαν για να δημιουργηθεί αυτό το μοναδικό αποτέλεσμα. Ευχαριστούμε πραγματικά όλους όσους με τη δουλειά τους έκαναν τη Ρόκκα πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.