maurzk8whzj3wyc5ejp5
Πολιτισμός

Στην Κέρκυρα θα πραγματοποιηθεί το πρώτο TEDx στο Ιόνιο

Με πρωτοβουλία φοιτητών του Ιονίου Πανεπιστημίου

Τη διοργάνωση του TEDxIonianUniversity, του πρώτου συνεδρίου TEDx στο Ιόνιο, που θα λάβει χώρα στην Κέρκυρα, στην Ιόνιο Ακαδημία, στις 18 Μαΐου 2019, με την υποστήριξη του Τμήματος Πληροφορικής, ανακοίνωσε σήμερα το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Το πρώτο TEDx στο Ιόνιο, λαμβάνει σάρκα και οστά μετά από πρωτοβουλία φοιτητών του Ιονίου Πανεπιστημίου που θεώρησαν ότι αυτό που πραγματικά έλειπε από την Κέρκυρα ήταν ένα συνέδριο TEDx. Η αρχή για την διοργάνωση συνεδρίων TED έγινε το 1984, όταν μια ομάδα ειδικών στους τομείς της Τεχνολογίας, της Ψυχαγωγίας και του Design συγκεντρώθηκε στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ και αποφάσισε να δημιουργήσει το TED, ένα συνέδριο στο οποίο θα διαδίδονταν ιδέες και θα μπορούσε να εμπνευστεί το ευρύ κοινό. Αυτό σήμανε την γέννηση των ομιλιών TED (TED Talks). Με σύνθημά του τη φράση «Ιδέες που αξίζει να διαδοθούν» ("Ideas Worth Spreading"), το TED συνεχίζει το μη κερδοσκοπικό έργο του, δίνοντας το βήμα σε ανθρώπους που θέλουν να μοιραστούν τις προσωπικές ιδέες και εμπειρίες τους για ποικίλα θέματα. Οι ομιλητές επιχειρούν σε 18 λεπτά να αλλάξουν τις ανθρώπινες πεποιθήσεις και τον τρόπο σκέψης και ως εκ τούτου τον κόσμο.

Βασισμένο στο πρότυπο του TED, το TEDx είναι ένα πρόγραμμα τοπικών και αυτόνομα οργανωμένων εκδηλώσεων με μεγάλη απήχηση. Αυτά τα συνέδρια, τα οποία είναι ανεξάρτητα από πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις, οργανώνονται από πανεπιστήμια, σχολεία, εταιρίες, εκκλησίες και λοιπές ομάδες ατόμων. Ανά τον κόσμο έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 16 χιλιάδες συνέδρια, ενώ στην Ελλάδα πάνω από 20 οργανωτικές επιτροπές έχουν ασχοληθεί με τη διεξαγωγή συνεδρίων TEDx. Η καθεμία από αυτές έχει τη δική της ταυτότητα που την κάνει να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες, αλλά όλες έχουν κοινό στόχο: τη διάδοση ιδεών και την αλλαγή των συνειδήσεων.

Η φοιτητική κοινότητα της Κέρκυρας πρωτοπόρησε φέτος οργανώνοντας το δικό της TEDx event. Φοιτητές από όλα τα τμήματα του Ιονίου Πανεπιστημίου (Τμήμα Πληροφορικής, Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας, Τμήμα Ιστορίας, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας και Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας) συγκεντρώθηκαν με στόχο να προωθήσουν τη γνώση και να κινητοποιήσουν τη σκέψη, μέσω των ομιλιών, επιφανών προσωπικοτήτων, που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του TEDxIonianUniversity..

Το θέμα του TEDxIonianUniversity είναι «οι διαφορετικοί τρόποι προσέγγισης μιας κατάστασης και αντίληψης της πραγματικότητας». Για να διερευνηθούν οι προβληματισμοί αυτοί, επιλέχθηκε σαν θεματική του TEDxIonianUniversity ο όρος "PRISMA", ο οποίος μπορεί να αποδοθεί με ποικίλους τρόπους, καθώς συναντάται ως όρος στα μαθηματικά, τις επιστήμες, την καθημερινή μας ζωή ακόμα και στην φωτογραφία.

Το «PRISMA» είναι ένα αντικείμενο που διαθλά το φως, παράγοντας μια παλέτα χρωμάτων. Κάθε άτομο που επεξεργάζεται, σκέφτεται ή πρόκειται να πάρει μια απόφαση, αποτελεί ένα πρίσμα που αντανακλά διαφορετικές αποχρώσεις του χρωματικού φάσματος στην κοινωνία. Ο τρόπος που γίνονται αντιληπτά τα πράγματα, μέσα από την οπτική του καθενός, που του επιτρέπει να δρα, να εξελίσσεται και τελικά να ορίζει την πορεία του. «Εφόσον η κανονικότητα είναι απλά μια νόρμα, το να κοιτάξουμε μέσα από το πρίσμα κάποιου άλλου, ίσως να είναι το κλειδί για να ελευθερωθούμε. Συνεπώς, κάτι σπάνιο και μοναδικό θα μπορούσε να προκύψει από την αλληλεπίδραση πολλών διαφορετικών πρισμάτων. Ήρθε η ώρα να αλλάξει ο τρόπος σκέψης μας», αναφέρουν οι φοιτητές του Ιονίου Πανεπιστημίου, που συμμετέχουν στο TEDxIonianUniversity.

Έπειτα από πολύωρες και εποικοδομητικές συζητήσεις, η οργανωτική επιτροπή του TEDxIonianUniversity, έκρινε ότι ο καλύτερος τρόπος να προσεγγίσει το θέμα ήταν μέσω της επιλογής ομιλητών, από διαφορετικά κοινωνικά υπόβαθρα και επαγγέλματα, που είναι έτοιμοι να ρίξουν το δικό τους φως στον τρόπο σκέψης του κοινού. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, θα διεξαχθούν επίσης performances, με σκοπό το TEDxIonianUniversity να αποτελέσει μια αξέχαστη εμπειρία για όσους το παρακολουθήσουν.