Μισός Τηνιακός, µισός από τη Φωκίδα, γεννηµένος στον Υµηττό και µεγαλωµένος σε µια τρίτεκνη οικογένεια. Τα καλοκαίρια του είχαν άρωµα Κυκλάδων, στα Υστέρνια της Τήνου. Ο Φίλιππος Φόρτωµας, βουλευτής Κυκλάδων της Ν.∆., µιλάει στο «S» για τη ζωή του.

Οι αναµνήσεις των παιδικών του χρόνων «συνυφασµένες µε την αρµύρα, την πέτρα, τον αέρα, το κυκλαδίτικο φως, τη θάλασσα. Από τα µαθητικά µου χρόνια µε θυµάµαι, όµως, να θέλω να συµµετέχω στα κοινά, να προτείνω ιδέες και να δίνω λύσεις. Σιγά-σιγά άρχισα να συνειδητοποιώ την κλίση µου στην πολιτική, η οποία αποκρυσταλλώθηκε µε την εισαγωγή µου στο πανεπιστήµιο. Εκτοτε άρχισα πια να συµµετέχω ενεργά στα πολιτικά δρώµενα µέσω της φοιτητικής παράταξης και της Νεολαίας της Νέας ∆ηµοκρατίας».


Oι τόποι των παιδικών µας χρόνων, µας καθορίζουν στη µετέπειτα πορεία µας»

Στην Τήνο, τόπο καταγωγής του πατέρα του, έχει περάσει τα ωραιότερα χρόνια του. «Νοµίζω πως οι τόποι των παιδικών µας χρόνων, µε έναν αδιόρατο τρόπο, µας καθορίζουν στη µετέπειτα πορεία µας. Προσωπικά νιώθω ότι η θέα στο Αιγαίο, η γεωµορφία του νησιού, η ατέλειωτη προοπτική στον ορίζοντα µε διαµόρφωσαν ως άνθρωπο και ως χαρακτήρα. Η Τήνος και οι Κυκλάδες είναι, όµως, και ο τόπος στον οποίο ανδρώθηκα πολιτικά. Ή, µάλλον, ο τόπος στον οποίο επέλεξα να υπάρξω και να σταθώ πολιτικά και να τον υπηρετήσω µε αφοσίωση και σεβασµό», λέει ο Φίλιππος Φόρτωµας.

Εχοντας µπει από µικρός στα «βάσανα» της πολιτικής, συνεργάστηκε για 10 χρόνια στενά µε τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μία συνεργασία που για εκείνον ήταν µεγάλο «σχολείο». «∆ίπλα του έµαθα στην πράξη πώς είναι να θέτεις στόχο και µεθοδικά και µε πολύ σκληρή δουλειά να τον επιτυγχάνεις, χωρίς να χάνεις την επαφή µε την κοινωνία - το αντίθετο µάλιστα. Ηταν καταλυτική η γνωριµία και πολύ περισσότερο η στενή συνεργασία µου µε τον σηµερινό πρωθυπουργό. Παρατηρούσα την αγάπη του για την πολιτική και τη διάθεσή του για προσφορά, θα έλεγα ότι ο σπόρος βρήκε πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθεί», αναφέρει περιγράφοντας τη συνεργασία µε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος, όπως σχολιάζει, «αγαπά την αλήθεια και δεν φοβάται την ευθύνη κι αυτό τον ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους πολιτικούς. Τα χαρακτηριστικά αυτά θεωρώ πως γοητεύουν όποιον σταθεί δίπλα του και δουλέψει µαζί του. Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει και µια σπουδαία ανθρώπινη πλευρά και νοµίζω ότι αυτή είναι που κρατάει έναν συνεργάτη στο πλευρό του σταθερά».

«Η ζωή του βουλευτή δεν είναι µια ζωή στην οποία µπορείς να διαχωρίσεις τα επαγγελµατικά από τα προσωπικά»

Για τον Φίλιππο Φόρτωµα ο ελεύθερος χρόνος είναι πολυτέλεια, ενώ, ακόµα κι όταν ξεκλέψει λίγο χρόνο, πάλι µε την πολιτική θα ασχοληθεί. «∆εν µπορώ να θυµηθώ, π.χ., έστω έναν καφέ µε φίλους που η κουβέντα να µην αφορά την πολιτική ή να µην προκύπτουν νέα προβλήµατα, που πάλι θα θέλω όπως µπορώ να βοηθήσω στην επίλυσή τους. Η ζωή του βουλευτή δεν είναι µια ζωή στην οποία µπορείς να διαχωρίσεις τα επαγγελµατικά από τα προσωπικά. Ελεύθερος χρόνος, λοιπόν, µε την ευρεία έννοια δεν υπάρχει. Στα ελάχιστα πάντως κενά που µπορεί να ξεκλέψω, όλο τον χρόνο, ανεξαρτήτως εποχής, λογικά θα µε πετύχεις να αθλούµαι και να κολυµπάω. Ξέρετε, είναι πολύ σηµαντικό να βρίσκεις στιγµές για εσένα, καθώς γεµίζεις µπαταρίες και νιώθεις ξανά ευεξία. Επιστρέφω µε απίστευτη όρεξη στα καθήκοντά µου µετά την κολύµβηση και την επαφή µε τη θάλασσα», λέει ο Κυκλαδίτης βουλευτής της Ν.∆.

«Οταν διασωληνώνεσαι, αγνοείς απολύτως τι θα επακολουθήσει»

Πριν από δύο χρόνια νόσησε βαριά µε COVID και χρειάστηκε, µάλιστα, να διασωληνωθεί - µια εµπειρία που του άλλαξε την κοσµοθεωρία. «Οταν διασωληνώνεσαι, αγνοείς απολύτως τι θα επακολουθήσει, δεν µπορείς να ξέρεις καν αν το επόµενο πρωί θα εξακολουθείς να είσαι στη ζωή. Κάθε βεβαιότητά σου εξαφανίζεται και έρχεσαι αντιµέτωπος µε το άγνωστο. Είναι ψέµα να πει κάποιος ότι ο άνθρωπος δεν καταλαµβάνεται από φόβο µπροστά σε κάτι τέτοιο. Η βαθιά πίστη µου, όµως, στον Θεό µε βοήθησε να αντιµετωπίσω την αίσθηση του φόβου. Πιστεύω ότι, αν µπορεί να αντλήσει κανείς ένα µάθηµα από µια τέτοια περιπέτεια, είναι ότι µαθαίνεις να εκτιµάς περισσότερο πράγµατα που θεωρούσες δεδοµένα, όπως η υγεία µας, αλλά και µικρές χαρές της καθηµερινότητας. Συνειδητοποιείς ότι στα απλά πράγµατα κρύβονται τα πολύτιµα», εξοµολογείται στο «S». Ο Φίλιππος Φόρτωµας πριν από λίγες ηµέρες ανέλαβε πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισµού της ∆ιασποράς. «Αισθάνοµαι τύχη, αλλά και τεράστια ευθύνη να µπορέσουµε να ισχυροποιήσουµε περαιτέρω τις γέφυρες της Ελλάδας µε τους οµογενείς µας».