Το πολιτικό αισθητήριο του Νίκου Ανδρουλάκη

Ακόµα και στις πιο δύσκολες στιγµές ο Ανδρουλάκης δείχνει µια τέτοια ψυχραιµία, που οι πιο στενοί του συνεργάτες δεν µπορούν να αντιληφθούν πού στηρίζει αυτή του τη στάση. Αν κάτι έχει πολύ ισχυρό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είναι το πολιτικό αισθητήριο. Αυτό φάνηκε τόσο στις εσωκοµµατικές κάλπες για την εκλογή προέδρου όσο και στις πρόσφατες εθνικές εκλογές, όπου δεν επηρεαζόταν καθόλου από τις δηµοσκοπήσεις, που έδειχναν το ΠΑΣΟΚ σε µονοψήφια ποσοστά καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας. Την ίδια ψυχραιµία διατηρεί και τώρα, κλείνοντας τα αυτιά του στους ψιθύρους και στις µουρµούρες που προκύπτουν σε διάφορες φάσεις. Είναι βέβαιος πως το κόµµα του θα είναι αξιωµατική αντιπολίτευση στις ευρωεκλογές, µε ποσοστά πάνω από 15%. Αν επιβεβαιωθεί, θα έχει διαψεύσει για άλλη µία φορά τις πάσης φύσεως «Κασσάνδρες», που επιµένουν πως το ΠΑΣΟΚ θα καταγράψει χαµηλές πτήσεις στην κάλπη του Ιουνίου και δεν θα γίνει το αφεντικό στην Κεντροαριστερά.

Αποδεκτός

Στην Πάτρα θα βρεθεί τη ∆ευτέρα ο Α. Σπυρόπουλος, προκειµένου να κόψει από κοινού µε τον πρώην πρωθυπουργό την πίτα της Νοµαρχιακής. Ο γραµµατέας του ΠΑΣΟΚ είναι το πλέον αγαπητό στέλεχος του κόµµατος και δεν είναι τυχαίο που τον προσκαλούν όλες οι κοµµατικές οργανώσεις.

Δείπνο με τον father Αλεξ Καρλούτσο

Σε µια περίοδο σύγκρουσης της ελληνικής Οµογένειας των ΗΠΑ, όπως αποτυπώθηκε από τη δηµόσια αντιπαράθεση του Αρχιεπισκόπου Αµερικής, Ελπιδοφόρου, µε τον εκδότη του «Εθνικού Κήρυκα», Αντώνη ∆ιαµατάρη, έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον οι συναντήσεις που κάνουν κορυφαίοι παράγοντες της Οµογένειας µε Ελληνες πολιτικούς. Οπως, για παράδειγµα, το δείπνο που είχε το Σάββατο το βράδυ στη «Μεγάλη Βρεταννία» ο πρώην επίτροπος της Ελλάδας στην Ε.Ε. ∆ηµήτρης Αβραµόπουλος µε τον father Αλεξ Καρλούτσο.

Εργασιομανής

∆εν έχει και πολλά στελέχη ο ΣΥΡΙΖΑ σαν τη Ρένα ∆ούρου, που να κάνουν προγραµµατική δουλειά χωρίς κραυγές και διάθεση αυτοπροβολής. Μόνο τις προηγούµενες µέρες η τοµεάρχης Εξωτερικών είχε επαφές µε τον Γιώργο Γεραπετρίτη και τους πρέσβεις Γαλλίας, Γερµανίας, Ισραήλ, Παλαιστίνης και Κύπρου.

Στα ΜΜΕσα

Mπαράζ συνεντεύξεων και επισκέψεων σε ΜΜΕ µαθαίνω ότι ετοιµάζει ο Χάρης ∆ούκας. Ο νέος δήµαρχος Αθηναίων θα προχωρήσει σε αυτές τις παρεµβάσεις, καθώς φαίνεται να θεωρεί πως αδικείται από την εικόνα που παρουσιάζεται για τον ίδιο από µερίδα των µίντια.

Quiz: Ποιο πολιτικό στέλεχος δεν θέλει να ασχοληθεί µε τις ευρωεκλογές, από τη στιγµή που δεν έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες µιας υπόθεσης που βρίσκεται στα χέρια της ∆ικαιοσύνης;

Αγωνία και συναίσθημα

Οι δηµοσκοπήσεις για τη «Νέα Αριστερά» δεν είναι και οι πιο ενθαρρυντικές, πολύ περισσότερο από τη στιγµή που έχει µειωθεί αισθητά η παρουσία των στελεχών του κόµµατος στα ΜΜΕ. Κάποιοι, δε, την αποδίδουν και στην πίεση που ασκεί ο κ. Κασσελάκης προς αυτή την κατεύθυνση. Από την άλλη, το κλίµα στη «Νέα Αριστερά» θυµίζει κάτι από παλαιό Συνασπισµό. Με την έννοια ότι υπάρχει συντροφικό κλίµα, απουσιάζει ο τοξικός λόγος και οι περισσότερες από τις θέσεις που εκφράζονται από τον Χαρίτση, την Αχτσιόγλου και τα άλλα στελέχη µοιάζουν µε τις παραδοσιακές απόψεις του ευρύτερου χώρου. Τον Ιούνιο φυσικά θα γνωρίζουν αν αυτός ο «ροµαντισµός» θα επιβραβευτεί από τους ψηφοφόρους.

Παρουσίες

Η Αναστασία Σιµητροπούλου έγινε (σχετικά) γνωστή όταν ο Ανδρουλάκης την έχρισε αναπληρώτρια εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ. Για λόγους που δεν έγιναν ποτέ γνωστοί, παραιτήθηκε από τη συγκεκριµένη θέση και έφυγε από το ΠΑΣΟΚ. Ασχολήθηκε µε την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως υποψήφια δήµαρχος Αλίµου. Το ενδιαφέρον είναι ότι η κ. Σιµητροπούλου δίνει εσχάτως συνεχώς το «παρών» σε πίτες που κόβουν οι τοπικές οργανώσεις στα νότια προάστια. Με καθυστέρηση, µάλλον θα µετάνιωσε για την αποχώρησή της...

Ο στόχος

Ο ∆. Κουτσούµπας είναι εδώ και καιρό από τους πιο δηµοφιλείς πολιτικούς. Το ερώτηµα είναι αν αυτή η δηµοφιλία του θα διατηρηθεί σε µια περίοδο που το ΚΚΕ πρωταγωνιστεί στις κινητοποιήσεις τόσο στα πανεπιστήµια και στα σχολεία όσο και στον αγροτικό χώρο. Είναι σαφές ότι ο Περισσός επιθυµεί µε την αγωνιστική διάθεση που επιδεικνύει να εισπράξει µεγάλο µέρος της αντικυβερνητικής ψήφου. Από την απήχηση αυτών των αγώνων θα εξαρτηθούν και τα ποσοστά του ΚΚΕ, πολύ περισσότερο σε µια εποχή που µοιάζει ρεαλιστικός ο στόχος να περάσει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ενθρόνιση

Ενα πολύ µεγάλο γεγονός, µε ευρύτερες προεκτάσεις για την ελληνική Οµογένεια της Αµερικής, έλαβε χώρα χθες, Παρασκευή, στο Οικουµενικό Πατριαρχείο. Συγκεκριµένα, έγινε η ενθρόνιση του µητροπολίτη Μεξικού, Ιάκωβου, από τον Πατριάρχη Βαρθολοµαίο, παρουσία και του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζορτζ Τσούνη. Ο Ιάκωβος έχει γεννηθεί στις ΗΠΑ και στα ποίµνιό του θα περιλαµβάνονται οι ορθόδοξοι όχι µόνο του Μεξικού, αλλά και του Παναµά, της Βενεζουέλας κ.ά. Ο µητροπολίτης Μεξικού θα αναλάβει τα καθήκοντά του σε περίπου δύο µήνες από τώρα και έ ως τότε θα βρίσκεται στην Αθήνα.