thessaloniki-secret

Τα μεγάλα και μικρά έργα που αλλάζουν τη Θεσσαλονίκη, η Τσαπανίδου που... "αγνοείται" και το incognito ταξίδι του Δήμα

Θεσσαλονίκη

Η παραπολιτική στήλη του ''Secret''

Τα μεγάλα και μικρά έργα που αλλάζουν την πόλη

Ηταν αρχές Ιουλίου του 2019 όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθ’ οδόν για τη Βέροια, είχε κάνει µία στάση στη Θεσσαλονίκη, όπου είχε συναντήσει τον Κωνσταντίνο Ζέρβα. «Μην ανέβεις στη Θεσσαλονίκη τον Σεπτέµβριο, αν δεν έχεις βρει λύση για το µετρό και δεν έχεις βελτιώσει τον ΟΑΣΘ» ήταν η συµβουλή του τότε νεοεκλεγµένου δηµάρχου Θεσσαλονίκης προς τον Κ. Μητσοτάκη, τον οποίο όλες οι δηµοσκοπήσεις έδειχναν ως τον επόµενο πρωθυπουργό.

Ο Κ. Μητσοτάκης όχι µόνο ακολούθησε τη συµβουλή, αλλά την επέκτεινε κιόλας. Για το µετρό, η λύση για τα αρχαία της «Βενιζέλου», µε την αποµάκρυνση και την επανατοποθέτησή τους, προχώρησε παρά τις σφοδρές αντιδράσεις που υπήρχαν στη Θεσσαλονίκη. Οσο για τον ΟΑΣΘ, η διαφορά στην πόλη είναι η µέρα µε τη νύχτα: τα υπερφορτωµένα λεωφορεία, µε τους επιβάτες να κρέµονται σαν τα σταφύλια από τα παράθυρα, αποτελούν µακρινό παρελθόν.

Μόλις προχθές δόθηκε η εκκίνηση για το µετρό της Καλαµαριάς, µε πέντε νέους σταθµούς και τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για περίπου 60.000 επιβάτες που θα το χρησιµοποιούν καθηµερινά. Παράλληλα, επί κυβέρνησης Κ. Μητσοτάκη ξεκίνησε η κατασκευή του Flyover, που θα αποσυµφορήσει τον περιφερειακό και αναµένεται να εγκαινιαστεί πριν από το καλοκαίρι του 2027.

Οµως δεν είναι µόνο αυτά τα έργα που υλοποιήθηκαν επί διακυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη. Το Παιδιατρικό Νοσοκοµείο είναι στην τελική ευθεία και αναµένεται να εγκαινιαστεί στις αρχές του ’27, ενώ το ίδιο ισχύει και για το νέο Εφετείο, που θα ξεκινήσει να λειτουργεί την ίδια περίοδο, αποσυµφορώντας το υπερφορτωµένο ∆ικαστικό Μέγαρο της Θεσσαλονίκης.

Ολα τα Κέντρα Υγείας έχουν ανακαινισθεί, ενώ έχει δοθεί ήδη η εκκίνηση για το νέο ογκολογικό νοσοκοµείο στο Στρατόπεδο Καρατάσιου. Τέλος, στην καρδιά της Θεσσαλονίκης ένα άλλο µεγάλο πρότζεκτ βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά την ανάπλαση της ∆ΕΘ. Σηµαντικά έργα, που αλλάζουν τη Θεσσαλονίκη.

Στην Deloitte βρέθηκε ο Σταύρος Καλαφάτης. Οπως και το 2017, όταν την πρωτοεπισκέφτηκε. Τότε απασχολούσε 37 εργαζοµένους, σήµερα 1.400!


Τζόγκινγκ

Στη Σκόπελο, όπου ξεκουράστηκαν για λίγες ηµέρες, βρέθηκαν ο συντονιστής του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη, Γιάννης Παπαγεωργίου, και η βουλευτής Επικρατείας Μαρία-Νεφέλη Χατζηιωαννίδου. Γνωρίζονται από παλιά, ενώ βρήκαν και άλλο ένα κοινό σηµείο επαφής: το πρωινό τζόγκινγκ, που έκαναν µαζί. Τρέχοντας λίγο πριν από τις 7 π.µ.


Μαμούθ

Αυτός θα µπορούσε να είναι ο τίτλος της «ταινίας» που παίχτηκε την Πέµπτη στη Θεσσαλονίκη, στο Μέγαρο Μουσικής, µε πρωταγωνιστή τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οποιος προετοίµασε το τελικό πρόγραµµα υπολόγισε σίγουρα ότι το κλίµα είναι πια προεκλογικό και ότι όσο περισσότερο κόσµο δει ο πρωθυπουργός, τόσο το καλύτερο. Και το λέµε αυτό έχοντας την εµπειρία προηγούµενων συσκέψεων που είχαν γίνει στο ∆ιοικητήριο του ΥΜΑΘ και όπου οι συµµετοχές δεν ξεπερνούσαν τους 60 µε 70 ανθρώπους. Την Πέµπτη, λοιπόν, αισίως οι προσκλήσεις που έφυγαν είχαν αποδέκτες 140 (!) εκπροσώπους φορέων. Νούµερο που αποτελεί σίγουρα ρεκόρ στην ιστορία αυτής της κυβέρνησης.

Έτοιµη να δώσει την επόµενη πολιτική µάχη από οποιαδήποτε θέση κληθεί: Αυτή ήταν η διαβεβαίωση που έδωσε προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη η Αφροδίτη Νέστορα στη δευτεριάτικη συνάντηση που είχε µαζί του στο Μέγαρο Μαξίµου. Μια διαβεβαίωση που φαίνεται ότι άρεσε στον πρωθυπουργό.


Αγνοείται...

Πληθαίνουν τα σενάρια για τη βουλευτική υποψηφιότητα της Πόπης Τσαπανίδου µε την ΕΛΑΣ στην Α’ Θεσσαλονίκης. Λέγεται, δηλαδή, ότι θα είναι η εκλεκτή του πρώην πρωθυπουργού στη µάχη της συµπρωτεύουσας. Ολα αυτά βέβαια σε θεωρητικό επίπεδο, γιατί επί της ουσίας η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ επί Αλέξη Τσίπρα αγνοείται από την πόλη, καθώς δεν έχει κάνει το τελευταίο διάστηµα στη Θεσσαλονίκη ούτε µία θεσµική εµφάνιση.


Καλή σχέση

Aν κάποιος από τους αυτοδιοικητικούς του Βορρά έχει δει πιο πολλές φορές τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αυτός είναι ο Στέλιος Αγγελούδης. Ο δήµαρχος Θεσσαλονίκης έχει ήδη συναντήσει επίσηµα τον πρωθυπουργό τέσσερις φορές, µε πιο πρόσφατη τη συνάντηση που έγινε στις αρχές του µήνα, στο Μέγαρο Μαξίµου. Οσο για το πρώτο τετ-α-τετ, χρονολογείται τον Οκτώβριο του 2023, όταν ο Αγγελούδης δεν είχε ορκιστεί ακόµη δήµαρχος. Από τότε χτίστηκε µια πολύ καλή και ουσιαστική θεσµική σχέση.


Από τον Βορρά

Θετικά σχολιάστηκε το γεγονός ότι το πρώτο briefing της νέας πολιτικής χρονιάς έγινε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο στη Θεσσαλονίκη. Μία ηµέρα πριν από την άνοδο του πρωθυπουργού στην πόλη για τη συνάντηση µε τους τοπικούς φορείς, ο Παύλος Μαρινάκης έκανε εκκίνηση της ενηµέρωσης των πολιτικών συντακτών µετά το καλοκαιρινό διάλειµµα από τον Βορρά. Και µε την εισαγωγική του τοποθέτηση να αφορά τα έργα της πόλης. Σωστός!


Incognito

Είναι λογικό πολλές φορές οι υπουργοί που δεν εκλέγονται στη Θεσσαλονίκη να µη γνωρίζουν όλες τις ιδιοµορφίες της πόλης. Οµως, κάποιοι κάνουν προσπάθειες και τις µαθαίνουν. Οπως ο Χρίστος ∆ήµας, που στο πλαίσιο λειτουργίας του µετρό Καλαµαριάς έµαθε τι εστί διαπλάτυνση της οδού Πόντου. Γι’ αυτό και έκανε incognito ταξίδι και µαζί µε τον διευθυντή του Μετρό Θεσσαλονίκης, Νίκο ∆ένη, περπάτησε στο δάσος της περιοχής. Για να διαµορφώσει ιδία άποψη.


«Αστροφεγγιά»

Αισιόδοξος ότι, παρά τις σηµερινές δηµοσκοπήσεις, το ΠΑΣΟΚ θα είναι τελικά πρώτο κόµµα εµφανίστηκε ο Πέτρος Παππάς σε συνάντηση που είχε µε τους δηµοσιογράφους της Θεσσαλονίκης. Επαναλαµβάνοντας ότι ο ίδιος θα µετακοµίσει από το Κιλκίς στην Α’ Θεσσαλονίκης και από τον ΣΥΡΙΖΑ στο ΠΑΣΟΚ. Ολα αυτά µεταξύ τυρού και αχλαδίου στην «Αστροφεγγιά».

Δημοσιεύθηκε στο «Secret» των «Παραπολιτικών»